GeriSeyahat Dolomitlerin kalbindeki beyaz rüya
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Dolomitlerin kalbindeki beyaz rüya

Dolomitlerin kalbindeki beyaz rüya

İtalya Alplerinin kuzeydoğusundaki Dolomitler, Avrupa’da kış turizmiyle öne çıkan önemli bölgelerden. Dolomit Dağları’nın eteklerindeki Madonna Di Campiglio kasabası, otelleri, alışveriş merkezleri, kayak pistleri, avantajlı fiyatları, uluslararası müsabakalarıyla cazip bir alan. Her yıl binlerce turistin ziyaret ettiği bölge yazın da dağcıların, bisikletçilerin, yürüyüşçülerin merkezi. 1910’da turizm değeri keşfedilen Madonna Di Campiglio, 100’üncü yıldönümü kutlamalarını sürdürüyor.

Alpler, Avrupa’nın doğal varlıkları ve turistik değeriyle en ünlü sıradağları. Dolomitler ise ihtişamı başınızı döndüren bu dağların İtalya’daki uzantısının kuzeydoğusunda. Batıda Adige Nehri, doğuda Piave Vadisi, kuzey ve güney sınırlarında ise Puster Vadisi ve Sugana Vadisi ile çevreleniyor. Türkiye’de çok fazla tanınmayan bölge, 141 bin hektarlık alanı kapsıyor. Toprağında bol miktarda dolomit minerali bulunuyor. Dağlar adını bu mineralden alıyor. Jeomorfolojik açıdan da önemli bir alan olan Dolomitler, toprak kaymaları, seller ve çığlarla günümüzdeki halini almış. Dağlardaki 18 zirveden bazıları 3 bin metrenin üzerinde. Dünyanın en güzel manzaralarına sahip Adamello Brenta Doğal Parkı, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde. Burası Trento’nun koruma altındaki en büyük bölgesi. Adamello ve Brenta dağlık alanı ve Rendena Vadisi’ni barındıran bölge, Non, Sole ve Giudicarie Vadisi’yle çevreleniyor. Bölgede, Avrupa’daki en büyük buzullardan olan Adamello Buzulu’yla birlikte 80 göl bulunuyor. Geniş bir bitki örtüsüne sahip alan, çayır ve ormanların yanı sıra çok sayıda meyve, çiçek, kuş ve böcek türü barındırıyor. Doğal varlığı, güzelliği, outdoor sporlar için elverişli olması Dolomit Dağları’nı turistler için çekici bir bölge kılmış. Her yıl İngiltere, Fransa, Rusya, Almanya, Hollanda, İsviçre, Polonya, İsrail ve daha birçok ülkeden turist geliyor. Kış mevsiminde kayak için tercih edilen Dolomit Dağları, yaz aylarında da canlı. Dağcılık, kaya tırmanışı, serbest atlama, pragliding, yamaç paraşütü, serbest tırmanış, trekking, dağ bisikleti gibi sporlar yapılıyor. Dolomit Dağları kayak yapmayı bilenler kadar bilmeyenlere de hitap ediyor. Restoranları, otelleri, lokal dükkanları ve kafeleri de ilgi çekiyor. Trento bölgesindeki 4 yıldızlı otellerin yüzde 30’u bu bölgede.

KAYAK PİSTLERİ 150 KİLOMETRE

Dolomit Dağları’nın eteklerindeki Madonna Di Campiglio kasabası, Trento şehrine bağlı önemli bir kayak merkezi. 60 kilometrelik kayak yolu kasabanın hemen yakınındaki Folgarida ve Marilleva merkezlerine bağlantısıyla beraber 120 kilometreye kadar uzanıyor. Pistler her seviyedeki kayakçıya uygun. Bu yıl iki yeni rampa eklendi. Spinale bölgesindeki Nube d’Oro rampası dik kaymayı sevenler için. Pradalago bölgesindeki Malga Zeledria-CCMagro ise Campo Carlo Magno’ya geri kaymayı sağlıyor. Bölgedeki 70 bin metrekarelik Ursus Kar Parkı, snowboard ve serbest stil kayakçılar tarafından kullanılıyor. 2011 yılında bölgeden Pinzolo yerleşim merkezine kadar lift uzanacak. Bu liftin uzunluğu 5 kilometre, yüksekliği 1110 metre olacak, saatte 1800 kişi taşıyacak. Bu da Madonna Di Campiglio kayak alanını 150 kilometreye uzatarak Trento bölgesindeki en büyük kayak alanı yapacak. Bölgede kayak alanları geniş ve liftlerin sayısı fazla. Bu yüzden liftlerin önünde kuyruklar oluşmuyor, kalabalığa takılmadan özgürce kayabiliyorsunuz. Bölgede 3 ve dört yıldızlı birçok otel bulunuyor. Fiyatları Avrupa’daki kayak merkezlerine nazaran daha ucuz. Otellerle ilgili detaylı bilgiye internetten (www.campiglio.com) adresinden ulaşabilirsiniz. Otellerin birçoğunda SPA’lar bulunuyor. SPA’lar genellikle kar manzaralı.
Madonna Di Campiglio’nun turizm potansiyelini 1910 yılında bölgeye kızakları yardımıyla gelen İngiltereli kayakçılar keşfetmiş. Geçen yıl boyunca yapılan 100’üncü yıl kutlamaları hâlâ sürüyor.

ETKİNLİK TAKVİMİ

* 10-15 Ocak: Wroom, F1, MotoGP yarışları * 20-23 Ocak: Kış Maratonu’nda antika arabaların geçiş töreni * 27 Şubat: 37’inci Uluslararası Dolomit Brenta Kayak Yarışları ve 7’inci Val Rendena Kayak yarışları * 6-11 Mart: Habsburg Karnavalı ve Kostümlü Parti

NASIL GİDİLİR

Madonna Di Campiglio’ya en ucuz şekilde ulaşmak için Pegasus Havayolları’yla Bergoma şehrine gidebilir, oradan araç kiralayarak ya da servislerle yaklaşık 3 saatlik yolculuktan sonra bölgeye varabilirsiniz. Rezervasyon yaptırdığınız takdirde kullanabileceğiniz servisler kişi başı 70 Euro. Fakat 20 kişilik bir grupla bu fiyat 20 Euro’ya kadar inebiliyor. THY’nin de Venedik ve Milano’ya direkt uçuşları bulunuyor. Buralardan da yine otobüsle ya da otomobil kiralayarak bölgeye varabilirsiniz. Bu bölgeye tur şirketiyle de gidebilirsiniz. Özellikle oteller ve kayak alanlarının iç içe olması ve sahip olduğu lüks alışveriş merkezleriyle tur şirketlerinin de ilgi gösterdiği bir bölge burası.
False