GeriSeyahat Dokuz isimli kültür potası
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Dokuz isimli kültür potası

Dokuz isimli kültür potası

Slovakya’nın başkenti Bratislava, Karpat Dağları’nın eteğine kurulmuş. İçinden Tuna Nehri geçiyor. Viyana, Prag gibi şehirlere çok yakın olduğu için son yıllarda popüler turizm rotaları arasına girdi. Yine de fiyatlar çok ucuz. Tarih boyunca Avusturya, Fransız, Alman, Rus yönetiminde kalan, dokuz kez isim değiştiren şehir mimarisinden mutfağına tüm bu kültürlerin buluşma noktası. Tarihi kaleleri, yeşil alanları, yemekleri ve özgün biralarıyla dört mevsim güzel bir tatil fırsatı sunuyor.

Slovakya deyince ilk akla gelenler, Karpatlar’ın bir uzantısı olan Tatra’nın eteklerine yayılmış kaleler, küçük köyler ve onların çan kuleli kiliseleri. Slovakya bugün Avrupa’daki en ucuz ülkelerden, bu da beraberinde sırt çantalı, cüzdanı boş yığınları getiriyor. Alp Dağları’nın zirvelerine çıkmak, doğanın koynunda yürüyüş yapıp eski bir köy kafesinde soluklanmak yapacaklarınızdan sadece bazıları. Slovakların büyük kısmı dindar Katolik. Yüzde 86’sını Slovakların, yüzde 11’ini Macarların oluşturduğu ülkede insanlar sıcak ve yardımsever. En ilgi duydukları spor buz hokeyi. 2011 Buz Hokeyi Dünya Şampiyonası Bratislava’da yapılacak. Futbol da çok seviliyor, SK Slovan Bratislava ülkenin en iyi takımlarından.

KULEDEN ÜÇ ÜLKE GÖRÜLÜYOR
Dokuz isimli kültür potası

Slav kabileleri bu topraklara 5. yüzyılda gelmiş ama Macarlar bölgeyi ele geçirip 800 yıl kadar ellerinde tutmuş. I. Dünya Savaşı’ndan sonra Çekler ve Slovaklar birleşip Çekoslovakya’yı yarattı. 1948’den sonra ülke Demir Perde’nin ardında kaldı. 1989 Kadife Devrimi komünizmi sona erdirirken, 1992’de Çekoslovak Parlamentosu ayrılma kararı aldı. 1993 yılında ülke, Çek Cumhuriyeti ve Slovakya olarak ikiye ayrıldı. Ekonomi altüst oldu, kötü yöneticilerin skandalları da buna tuz biber ekti. 1998’de Başbakan Mikulas Dzurinda ekonomik ve sosyal reformları başlattı. Slovakya hem NATO’ya hem de 2004 yılında AB’ye girdi.

Bir yanda çirkin komünist bloklar diğer tarafta 18. yüzyıldan kalma şık Rokoko binalar... Başkent Bratislava Arnavut kaldırımı sokaklarına yayılmış kafeleri, küçük ara sokaklarıyla sevimli bir şehir. Prag’la karşılaştırınca çok küçük. Nüfusu 430 bin. Şehrin tarihi kısmındaki (Stare Mesto) St. Michael Kulesi’nden Avusturya’dan Macaristan’a geniş bir alana yayılan güzel manzarayı izleyebilirsiniz.

BRATİSLAVA’NIN YILDIZLARI

Bratislava Kalesi: Kale şehre tepeden bakıyor. Osmanlılar Budapeşte’yi ele geçirdiklerinde Macar Kraliyet ailesi burada ikamet etmiş. 1811’deki yangın kaleyi mahvetmiş. Bugünkü bina 1950’lerdeki restorasyon sonucu ortaya çıkmış. Kalenin içinde Milli Tarih Müzesi var.

St. Martin’s Katedrali: Tarihi önemiyle kıyaslandığında çok mütevazı bir yapı. 1563 - 1830 arasında 11 kral ve kraliçe burada taç giymiş. Katedral otobanın yanında. Koronun sesine bazen kornalar eşlik ediyor.

Müzeler: Katedralin yakınında Yahudi Kültürü Müzesi bulunuyor. Slovak Milli Müzesi’nde (www.snm.sk) ülkenin folklorüyle ilgili eserler var. Slovak Milli Galerisi’nde(www.sng.sk) gotik sanattan grafik sanatına çok farklı konularda eserler bulunuyor. Bratislava’ya 9 kilometre uzaktaki Devin Kalesi tarih severlere cazip gelecek güzel bir yer. Kale Tuna ve Morava nehirlerine bakan bir tepenin üzerinde yer alıyor.

NASIL GİDİLİR?

MR Stefanika Havalimanı şehir merkezinden 7 kilometre uzakta. 61 numaralı otobüsle 16 SKK’ya ya da taksiyle 400 SKK’ya şehre gidebilirsiniz. Şehirdeki önemli yerler yürüyüş mesafesinde. Tramvay ve otobüslerde geçen günlük biletler 90 SKK. Araca bindiğinizde bileti damgalatmayı unutmayın. Bratislava City Card ulaşımda ve müzelerde kolaylıklar sağlıyor. Bratislava’dan Viyana sadece 60 kilometre uzaklıkta. Trenle Viyana’ya bir, Budapeşte’ye üç, Prag’a dört saatte gitmek mümkün. Avrupa’nın farklı şehirlerine otobüsle gitmek için www.eurolines.sk adresine bakın.

NEREDE YENİR?

Slovakya mutfağında Macar etkisi var. Slovak biralarının tadına mutlaka bakın, en iyilerinden biri Spis. Şehirdeki en lüks restoranlardan biri Le Monde. Hem Slovak hem de uluslararası mutfağın ürünlerini sunuyor. (www.lemonde.sk)

NEREDE EĞLENİLİR?

Cirkus Barok (www.cirkusbarok.sk) ve Ucko (www.ucko.sk) şehrin en iyi eğlence mekanları arasında. Eylülde iki festival birden düzenleniyor: Bratislava Müzik Festivali (www.bhsfestival.sk) ve Bratislava Caz Günleri (www.bjd.sk)

NEREDE KALINIR?

Hotel Marrol’s: Geçmişin görkemli filmlerinden bir kare gibi. Nostalji düşkünleri ile sıra dışı dekorasyonu sevenlere. Adres: Tobrucka, 4 Tel: 5778 4600 www.marrols.sk Ucuz alternatifler için www.zlata-noha.sk, www.hotelarcus.sk adreslerine göz atın.

İNTERNETTE SÖRF

www.bratislava.sk , www.bratislava-info.sk , www.sacr.sk

False