![Çocuklarla doğada baş başa](https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/1110x740/55ea0d7cf018fbb8f867aea1.jpg)
Çocuklarla doğada baş başa
Miniklerle doğada kamp yapmak keyifli olduğu kadar öncesinde hazırlık isteyen bir iş... Peki nerede ve nasıl bir kamp? İlk kez doğaya giden çocuklardan ne tür beklentilerimiz olmalı? Yanımızda ne götürmeli, onları nasıl rahat ettirmeliyiz? Çocukların hafızasından ömür boyu çıkmayacak anılar için hazırlanın.
İkizlerim Aral ve Asya ile ilk yürüyüşlerimize 3 yaşında başladık. Oldukça keyif almışlardı. Toplam 4800 metrelik Polonezköy parkurunun son iki yüz metresinde ikisini de omuzlarımda taşısam bile ilk deneyim süper olmuştu. Uludağ’daki ilk kampımız oldukça keyifli geçmişti. Beş yıldızlı otel odasını dahi beğenmeyip eve gitmek isteyen Aral bile çadırı yadırgamadı. Sırt çantalarını sırtlanarak orman yürüyüşü ve gece ateş başı sohbeti bile yaptık hep birlikte. Uludağ dönüşü artık daha uzun bir kampın planını yapmaya başlamıştım. Onlar da sürekli “Ne zaman kamp yapacağız” diye sorup duruyorlardı. Etrafımda “Biz de çocuklarla kamp yapmak istiyoruz” diyen çok insan olmaya başladı.
Çocuklarla doğada baş başa kamp yaparak vakit geçirmek isteyenler için işte önerilerim:
** Çocuklarla kamp yapacaksanız eğer bu kampın sizin kamp özleminizi gidermek için yapılmadığını önceden kabullenin. Evde yaşamınızı nasıl kısıtlıyorlarsa orada da öyle bir kısıtlama olacağını bilin.
** Kamp yeri seçimi çok önemli... Kamp alanı düzlük ve çimenlik bir alan olmalı. Tehlike yaratacak kayalıklar ve dere kenarından uzak durun.
** Bezden ateş düşürücüye kadar geniş bir ihtiyaç listesi oluşturun. Bunu kampa çıkmadan birkaç saat önce değil, mutlaka birkaç gün önce yapın.
**Kampın araçla gidilecek veya çok az yürüme gerektiren bir yerde olmasına dikkat edin. Ani bir ateş yükselmesi veya başka bir sorun için çocukların hızla hastaneye götürülmesi gerektiğini de unutmamak lazım.
** Çadırı çocuklarla birlikte kurmanız daha kampın başlangıcında onlara sorumluluk verme açısından küçük ama önemli bir davranış. Çadırın iplerini, kazıklarını onların sorumluluğuna vererek olayın içinde olduklarını hissetmelerini sağlayın.
** Çadır kurulduktan sonra önce matları yerleştirin, ardından bir battaniye sererek yatakların tek parça olmasını sağlayın. Bu, gecenizin daha iyi geçmesini sağlayacaktır.
** Çadırın etrafına böcekler için ilaç dökerek doğaya zarar vermeyin. Çocukları, kimyasallarla fazla temas ettirmeyin. Çocuğunuzu mutlakla bir sinek veya böcek ısıracaktır. Bu da fazla sorun olmaz.
** Çadırı kurduktan sonra çocuğunuzun etrafı tanımasına olanak sağlayın. Kendi kendine bir keşif yapsın. Yardım isterse yardım edin, istemiyorsa uzaktan gözlemlemek yeterli.
** Kamp yerinde sorun çıkaracaklar da olacaktır kuşkusuz. Sabırlı davranmanız önemli. Çocuğunuzu kamptaki diğer çocukların davranışlarına bakarak
değerlendirmeyin.
MİNİKLERLE KAMP İÇİN EN İYİ BEŞ YER