GeriSeyahat Çıtır çıtır Hürrem
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Çıtır çıtır Hürrem

Çıtır çıtır Hürrem

Tekstil sektöründen edindiği deneyimi gıda sektörüne aktaran Gülben Şınık (59), ilk pidecisini Zekeriyaköy'de amatör bir ruhla 14 yıl önce açtı. Şimdi altı şubelik bir pideci zincirinin başında olan Şınık, mönülerindeki hünkar, cariye ve Hürrem isimli pidelerin artan Osmanlı merakı sebebiyle yoğun ilgi gördüğünü anlatıyor

Ekonomi eğitiminin ardından 30 sene önce tekstil sektöründe iş hayatına atılan Gülben Şınık pideci açmaya tamamen tesadüf eseri karar verdiğini söylüyor: "1996'da Nişantaşı'ndan Zekeriyaköy'e taşındık. O kadar hareketli bir semtte uzun yıllar yaşadıktan sonra Zekeriyaköy tam bir mahrumiyet bölgesiydi. Akşam eve dönünce eve servis yapan tek bir yer bulamıyorduk. Marketler bile 18.00'de kapanıyordu. Oraya taşınmadan önce yatırım olsun diye bir dükkan almıştık çarşıdan. Madem yemek yiyecek bir yer bulamıyoruz, biz açalım, komşularımızı da bu maduriyetten kurtaralım dedik. Zekeriyaköy sakinleri evlerinden çıkmayı pek sevmedikleri için eve servise uygun bir yiyecek bulmak istedik, PDC Pideci'yi açtık. Anne tarafım Rodos, baba tarafım Üsküplü. Çocukluğumdan beri pideyi severdim zaten. Herkes de sever diye düşünerek 1998'de ilk şubemizi açtık. Sonra Gayrettepe şubemiz geldi. Şu an franchise'lar dahil altı şubemiz var."

Gülben Şınık iÅŸe evindeki mutfağı mekana taşıyarak baÅŸladığı için "Çok amatör bir ruhla yola çıktık" diyor: "Ä°lk baÅŸta o kadar tecrübesizdim ki açılmamıza kısa bir süre kala gidip halden un aldım. 15 kilo. Sonra açılış günü bir kalabalık oldu, markete en az 10 sefer gidip akÅŸama kadar un taşıdım."Â

İlk başta koyduğu kurallara ustaların şaşırdığını da söylüyor: "Evden ilk getirdiğim malzemeler sirke ve kağıt havluydu. Bez havlu bakteri barındırdığı için bizim mutfakta kullanılmaları yasak. Çalışanlar önce çıldırdı benim bu titizliğimden ama sonra onlar da alıştı. Kendim yemediğim şeyi burada sunamam. O yüzden kurallarımız var. Mesela market eti kullanmayız, Sarıyer'deki kasabımızdan alırız."

 LEVENT YÜKSEL LAHMACUNSEVER

"Pidemizi yiyen misafirlerin ne düşündüğü bizim için çok önemli. Ünlü müşterilerimiz de var. Haluk ve Deniz Berdan, Meltem Cumbul, Özcan Deniz, Levent Yüksel... Levent Bey tam bir lahmacunseverdir. Reçetelerimiz yıllar içinde oluştu. Patatesli, enginarlı, ton balıklı ve karidesli pideler yaptık ama ilgi olmayınca mönüden çıkarttık. 29 çeşit pidemiz var. Tatlı için tavsiyem, ak kabak tatlısı. Üzerine ceviz ve tahin dökülerek servis ediyoruz."

İSİMLER EŞİMİN FANTEZİ DÜNYASINDAN

Pideci'nin son dönemde en çok rağbet gören pideleri Hürrem, hünkar ve cariye. 'Muhteşem Yüzyıl' dizisinden sonra ilgi çeken pidelerin isim babası, Gülben Hanım'ın eşi. Hürrem, patlıcan ve tavuk etli; hünkar, patlıcan ve kıymalı; cariyeyse sarmısak, kaşar, domates ve sucuklu. Pidelerin isimlerini nasıl seçtiklerini sorduğumda gülerek anlatıyor: "O zamanlar Osmanlı bu kadar revaçta değildi. Ama eşim epeyce öngörülü biri. Bir erkek olarak fantezi dünyasından bu isimleri uygun gördü. İyi de yapmış."

 

 

False