Cenneti iki küçük adaya sığdırmışlar
Müjde Mısırlı (32), iletişim danışmanı. İstanbul’da yaşıyor. Şaraba, gastronomiye, seyahata ilgi duyuyor. “Seyahat etmek beni hayata motive eden temel unsurların başında geliyor” diyor.
Daha önce üç kez Maldivler’e giden Mısırlı, “Gökyüzü ile buluşan turkuvaz denizine, Hindistan cevizi ağaçlarına, bembeyaz kumuna hayran kaldım. Kaldığımız küçücük adada dünyanın farklı yerlerinden getirilmiş malzemelerle hazırlanan, her kültüre hitap eden mönülerin yanı sıra 850 ayrı şarap servis edilebilmesi beni çok etkiledi” diyor.
Ne sıklıkla seyahat edersiniz?
- Seyahat etmek beni hayata motive eden temel unsurların başında geliyor. Yılda 7-8 kez seyahat ediyorum diyebilirim. Arkadaşlarım arasında, seyahatteyken bir sonraki seyahatimi planlamaya başladığım için alay konusuyumdur hatta.
Daha önce nerelere seyahat ettiniz?
- Avrupa’nın tüm önemli başkentlerini gördüm. Amerika’da sadece New York’a gittim. Afrika’da Kenya, Mısır, Fas, Asya’da Lübnan, Tayland, Malezya, Güney Amerika’da Brezilya seyahat ettiğim diğer yerler.
Maldivler’e ne zaman gittiniz, ne kadar kaldınız?
- Maldivler’e üç kez gittim. İlki 2008 Şubatı’ydı. 2010 ve 2011 şubatında tekrar gittim. Her gidişimde 8-9 gün kaldım.
BAKİR ADADA PİKNİK SPA’DA MASAJ KEYFİ
Nerede kaldınız?
- Hindistan ve Sri Lanka’nın yaklaşık 750 kilometre güneybatısındaki Maldivler, toplam 1190 adadan oluşuyor. Sadece 200’ünde yerleşim mevcut, yarısı otel ve resort. Maldivler’de otel demek küçük bir ada anlamına geliyor. Male Havaalanı’nda deniz uçağı ya da sürat motarlarıyla otelinizin bulunduğu adaya ortalama 45 dakikada ulaşım sağlanıyor. Bu otellerin hemen hemen hepsinde deniz üstüne inşa edilmiş villalar ya da kıyıda size ait küçük bir plajın olduğu konaklama seçenekleri mevcut. Denizdeki villalara çocuk kabul edilmiyor. Biz ilk gidişimizde Maldivler’in kuzeyindeki Dhonakulhi Adası’nda Island Hideaway’de kalmıştık. Daha sonraki iki gidişimizde ise Male’ye 90 kilometre mesafedeki Rangali ve Rangalifinolhu adaları üzerinde kurulu Conrad Hotel’de kaldık. Bu otel karşılıklı iki adadan oluşuyor. Rangali, 700 metre uzunluğunda, 30 metre genişliğinde. Diğeri 600 metre uzunluğunda 300 metre genişliğinde. Birbirlerine 500 metrelik köprüyle bağlılar. Bu küçük adadaki otelde 550 personel çalıştığını duyduğumda inanamamıştım. Yüzde 70’i Maldivliydi. Kalacakları yapılar, iş dışında vakitleri için tasarlamış havuz, futbol sahası gibi bölümler mevcuttu. Bunlar tabii müşterilerin göremeyeceği şekilde planlanmış. Farklı din ve inanışlardaki personele yemek çıkarmak için çalışan, yüklüce bir mutfak personeli olduğunu ve günde 4-5 farklı mutfağa ait yemek çıkartıldığını söylemişti otelin baş ahçısı.
Orada yapılacak etkinlikler neler?
- Muhteşem turkuvaz renkli bir deniz ve göz alıcı güzellikteki denizaltını düşününce yapılabilecek en iyi aktivelerin başında dalış veya snorkeling yapmak geliyor. Daha önce dalış yapmamış kişiler için dalış eğitimleri de mevcut. Bunun dışında su sporları ile ilgilenenler için de otellerde gerekli düzen var. Teknelerle çıkılan balık avı turları da son derece ilginç. Özellikle gün batımındaki turlarda balık tutmak çok keyifli. Bu turlar 2-3 saat sürüyor. Ayrıca büyük balık avına çıkmak isteyenler için tam günlük ve çok daha profesyonel teçhizatlı tekneler ve turlar da mevcut. En güzel tarafı da yakaladığınız balıkları ertesi gün öğlen ya da akşam yemeğinde sizin için pişirip servis ediyorlar. Bulunduğuz adadan tekne ile yerleşim olmayan küçük bir adaya gidip, sizin için hazırladıkları piknik sepeti ile tamamen bakir ve ısız bir adada yüzüp piknik yapmak da sunulan aktivitelerden biri. Maldiv otellerinde çok iyi SPA’lar mevcut. Bu SPA’larda doğal ürünlerle yapılan vücut bakımları, masajlar tatilinizi daha da keyifli kılıyor. Maldivlerin sessiz sakin atmosferi meditasyon ve yoga ile ilgilenenler için de bulunmaz bir fırsat. Dünyadan izole, okyanusun ortasında küçücük bir adada, insan içine bakmaya fırsat buluyor.
TERLİK YA DA AYAKKABIYA İHTİYAÇ DUYMUYORSUNUZ
Yemekleri nasıl buldunuz?
- Bizim kaldığımız otelde farklı konseptlerde servis yapan 6 restoran vardı. Okyanusun ortasında avuç içi kadar bir adada olduğunuzu düşününce, dünyanın farklı yerlerinden getirilmiş malzemelerle oluşturulan mönüler, 850 ayrı şarabın servis edilebilmesi etkileyici. İskoçya’dan kuzu, Avustralya’dan antrikot, Fransa’dan kaz ciğeri, Vinetnam’dan tropikal meyveler... Hint, Tayland ve Japon mutfağının çok iyi örneklerine rastladık.
Gece hayatı nasıldı?
- Akşam yemeğinden sonra otelin barında Maldivlilerin yerel enstrümanları ile müzik ve dans gösterisi yaptıkları Maldiv Akşamları’nı izledim. Bu şovlar otel çalışanlarınca yapılıyordu. Bana kalırsa geceleri yapılabilecek en güzel şey bir hamağa uzanıp gökyüzünü izlemek. Şehir hayatında rastlamanın mümkün olamayacağı güzellikte parlıyor yıldızlar.
Orayla ilgili ilginç bir anınız var mı?
- Maldivler’de kaldığımız ilk otel, müşterilerine buttler (uşak) servisi sunuyordu. Hizmetli, size 24 saat her konuda yardımcı oluyor. Otelde tek kişi ile muhatap oluyorsunuz yani. Bizimle Kabilan isimli son derece sempatik, güler yüzlü bir dediğimizi iki etmeyen bir Maldivli ilgilendi. Seyahatimizin sonunda bize hava alanına kadar eşlik etmişti. Kızım da dahil hepimiz Kabilan’ı çok sevip, alışmıştık. İstanbul’a dönükten 2-3 gün sonra cep telefonum çaldı. Arayan Kabilan’dı “Nasılsınız, evinize rahat döndünüz mü? Kızınız Maya nasıl” diye sormak için aramıştı. Bu telefon bizim Kabilan ile kurduğumuz ilişkinin bir parçası mıydı, yoksa otelin standart bir uygulaması mı bilemiyorum. Ama beni çok etkilediğini söyleyebilirim.
Hangi aylar en uygun mevsim?
- Maldivler’de hava sıcaklığı yıl boyu 28-32 derece arasında. Aslında tüm yıl gidilebilecek bir bölge ama mayıs-ekim döneminde daha nemli ve yağışlı oluyor.
Gitmek isteyenlere neler önerirsiniz?
- Yanlarına özellikle sualtında çekim yapabilen bir kamera almalarını öneririm. Bol kitap ve çok az ayakkabı götürsünler. Adanın tamamı beyaz kum olduğu için terlik ya da ayakkabı giyme ihtiyacı neredeyse hiç duyulmuyor.
En sevdiği beş şehir/İstanbul, New York, Paris, Bangkong, Rio de Janerio
Seyahate hangi ulaşım aracıyla gider/Uçak, bisiklet
Seyahatte ne yer ne içer/Yerel lezzetler ve bölge şarabı
Seyahatte nerede kalır/Otel
Kiminle seyahat eder/Eşi, kızı, dostlarıyla
Seyahatten ne alır/Yemek kitabı, yerel meyve, şarap
Seyahatte ne okur/Güncel dergi, seyahat notları
Seyahat çantasının vazgeçilmezleri neler/Fotoğraf makinesi, güneş gözlüğü, not defteri, kalem