Bozyazı’da dalış macerası
Mersin’in Bozyazı ilçesi antik kalıntıları, bozulmamış kıyıları, Akdeniz foklarına evsahipliği yapan temiz sularıyla dikkat çekiyor.
Denizin ruhuna uzanan bir yolculuk yapmak için Mersin’in Bozyazı ilçesindeyiz. Fatih Sultan Mehmet’in oğlu Cem Sultan kardeşi II. Bayezid’la taht kavgasına tutuşunca yenilerek Bozyazı’ya kaçıyor. Burada Kızıl Liman adı verilen noktadan Rodos Şövalyeleri tarafından alınarak Rodos’a kaçırılıyor. İlk dalış noktamız burası. Bize İstanbul’dan 20 kişilik Diving Team ekibi de eşlik ediyor.
Kızıl Liman’da duvar boyu ilerlemelerimizde mağaralar ve içlerinde Kızıldeniz göçmeni asker balıklarıyla “pempheris” türü üçgen balıklarına rastlıyoruz. Akdeniz’de nesli tehlike altında olan bir orfoz yavrusunu görmek tüm ekibi heyecanlandırıyor. Sığlık alanlarda rastladığımız ve tehlike altındaki bir tür olan posidonia oceanica yani deniz çayırları henüz umutlarımızın bitmediğinin önemli bir kanıtı. Akdeniz’in en önemli bitkisel canlı topluluklarını oluşturan deniz çayırları bölgenin oksijen kaynağı.
Gerek çevre kirliliğinin gerekse yanlış kıyı yapılandırmasının kurbanı olan deniz çayırları hızla azalıyor. Ayrıca çevresindeki deniz canlılarına korunma ve beslenme olanağı sağladığından diğer türlerin de azalmasına neden oluyor. Kızıldeniz göçmeni balon balıkları da sıkça rastladığımız türler arasında önemli bir popülasyon oluşturmuşlar.
Dünyadaki en önemli organizma nedir? Bu soruya pek çoğunuz insan diyecektir. Ancak hayatta kalabilmemizin ilk şartı soluduğumuz havadaki oksijendir. Atmosferdeki oksijenin yüzde 70’i okyanus ve denizlerdeki tek hücreli “fitoplankton” dediğimiz bitkilerden sağlanmaktadır. Besin zincirinin ilk halkası olmasının yanı sıra soluduğumuz oksijeni sağlayan “fitoplankton” grupları dünyanın en önemli organizmalarıdır.
BATIK UÇAĞIN FOTOĞRAFINI ÇEKTİK
Dornier tipi uçak batığı
Trol Batığı ikinci dalış noktamız. Toslak koyu açıklarında yer alan batık üst 20 ve dip 30 metre derinlikte. Etrafımızı bir anda sarıkuyruk (Seriola dumerili) balıkları sarıyor. İkinci günümüzde Mamure Kalesi açıklarında 2013 yılında batırılan ve adeta deniz çayırları üzerinde asılı kalan THK’nın Dornier tipi uçağına dalıyoruz. 18 metrede bulunan uçak fotoğraf çekmek isteyenler için iyi bir alternatif. Devamında ise Anemurium antik kentini ziyarete gidiyor, serbest dalış yapıyoruz. Bozyazı kıyıları Akdeniz fokları tarafından sıkça kullanılan birçok mağaraya sahip. Yıllar önce yaralı bulunan ve tedavisi tamamlanan iki yavru foku SAD Akdeniz Foku Araştırma Grubu olarak burada doğaya bırakmıştık.
MUZ LİFİNDEN HEDİYELİK EŞYA
Bozyazı’da yaşayan Hafize Coşkun yıllar önce muz gövdesini taşlara vurarak liflere ayırdı. Daha sonra lifleri kurutarak eğirdi ve kilim, heybe gibi eşyalar dokudu. Bu gelenek kaymakamlığın desteği ile projeye dönüştü. İlçede verilen eğitimler sonucu 135 kadın muz lifinden hediyelik eşya üretiyor.
Yaralı Akdeniz fokları tedavilerinin ardından denize bırakıldı.
Nasıl gidilir?
Bozyazı Antalya Gazi Paşa Havalimanı’na 1.5 saat, Adana Havalimanı’na ise 3.5 saat mesafede.
Nasıl dalınır?
Bölgedeki tek dalış okulu: Akdeniz Sualtı ve Doğa Sporları Merkezi. (www.akdenizscuba.com) Genel koordinatör Nesrin B. Şanal. (Tel: 0 533 616 58 14 - 0 533 717 63 36) (nesrinsanal@gmail.com)
Nerede kalınır?
Anemurion Otel. (İnfo@anemuriyonhotel.com), Grand Kaan Otel (hrandkaanbozyazı@hotmail.com), Bozyazı Ögretmenevi (bozyazıogretmenevi@gmail.com)