GeriSeyahat Bodrum’un en özel 10 lezzeti
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Bodrum’un en özel 10 lezzeti

Bodrum’un en özel 10 lezzeti

Bodrum tıpkı Çeşme gibi, sadece bir tatil ve eğlence yeri değil, aynı zamanda bir lezzet merkezi. Sadece Bodrum’da yiyebileceğiniz, yöreye özgü yemekleri nerede bulabilirsiniz? En lezzetlisi hangisi? Uzun yıllardır Bodrum’da yaşayan, Bodrum’u çok iyi bilen jüri üyelerimize bu soruları yönelttik.

Zeytinyağlı, bol mezeli ve deniz mahsulü ağırlıklı bir liste çıktı ortaya. İşte Bodrum’un en özel 10 lezzeti ve bu lezzetleri bulabileceğiniz restoranlar.

EN İYİ 10

1. Kocadon Restoran’ın enginar salatası

2. Gemibaşı Restoran’ın karavida ve günün diğer balıkları

3. Bitez Dondurmacısı’nın çikolatalı konyaklı dondurması

4. Çimentepe’nin kalamar şiş ızgarası

5. Sait Restoran’ın deniz mahsullü karakılçık pilavı

6. Yunuslar Karadeniz Fırını’nın kepekli ve patatesli poğaçası

7. Akvaryum Restoran Yalıkavak’ın trança lağos tandırı

8. Kısmet Lokantası’nın otlu çökelekli böreği ve kabak çiçeği dolması

9. Denizhan Restoran’ın kebap ve et yemekleri

10. Soğan Sarımsak’ın imambayıldısı

KOCADON’UN ENGİNAR SALATASI

Enginar tohumları İtalya’dan
/images/100/0x0/55eacd3df018fbb8f8979765


Ahmet Kocadon ve eşi, 19. yüzyıldan kalma aile yadigarı bir taş evi, bahçesiyle birlikte restore edip 1987’de Kocadon Restaurant’ı açtı. Burada ekşili börülce, yalancı dolma, kabak çiçeği dolması gibi Bodrum’a özgü onlarca meze bulabilirsiniz. Mekanı diğerlerinden ayıran iki lezzet var ki, tatmadan bu dünyadan gitmemelisiniz. İlki; pişirme yöntemi nedeniyle Michelin yıldızlı bir restoranın yabancı şefini bile hayrete düşüren damla sakızlı ahtapot carpaccio. Diğeri de enginar salatası. Ahmet Kocadon, İtalya seyahatleri sırasında bir enginar çeşidi keşfetmiş. Tadı bildiğimiz enginar gibi ama büyüklüğü bir goncagül kadar. Bu enginarın tohumları ithal edilip Bodrum’a ekilmiş. Kocadon ekibi enginarları elle topluyor, mangal kömüründe ızgara yapıyor. Sonra üstüne nane, fesleğen, dereotu ekleniyor, en son zeytinyağı, limon ve nar ekşisi gezdiriliyor. Lokantadan adam başı 50-80 lira ödeyerek çıkabilirsiniz. Tel: (252) 316 37 05.

GEMİBAŞI’NIN BALIKLARI

Karavidanın ustası


Marina karşısındaki Gemibaşı, Bodrum’un en köklü balık lokantalarından biri. Ufak bir kapalı alanı var ama güzel havalarda kapı önüne masalar diziliyor. Turistlerden çok Bodrumluların ve Bodrum’da uzun süre yaşayanların lokantası. En önemli özelliği taze balıkları. Lokantanın biraz ötesinde balıkçılar tekneleriyle sahile yanaşıp tuttukları balıkları satıyor. Bu lokantada bütün balıklar mevsiminde yeniyor ve çok güzel pişiriliyor. Bodrum yöresinin deniz böceği olan karavida, Gemibaşı’nın spesiyallerinden. Ama ne yazık ki çok az bulunuyor. Karavida ızgara ya da haşlama olarak servis ediliyor. Kilosu 120 YTL. Tel: (252) 316 12 20.

BİTEZ DONDURMACISI’NIN TATLARI

Konyaklı çikolatalı dondurma


Bitez Dondurmacısı, sabah 10’da açılıyor, ertesi sabah 7’ye kadar hizmet veriyor. Ahmet İhtiyar ve iki kardeşinin birlikte işlettiği dondurmacıda 14 çeşit dondurma var. Karadut dağlardan toplanıyor, çilek Datça’dan sepetlerle geliyor. Aroma, donmuş meyve, sos, fıstık fındık gibi süslemeler kullanılmıyor. Her şey doğal ve taptaze. Ağzınıza sadece taze meyve parçaları geliyor. Sade, kaymak, çikolata, kavun, limon, bal badem, şeftali, çilek, vişne, karadut, karamel, konyaklı çikolata, tahin susam, tutti frutti ve cevizli seçenekleriyle zengin bir mönüsü var. Ama hepsinin içinde favori olan, konyaklı çikolatalı dondurma. Müşteri isterse konyak dışında tekila ve şampanya da kullanılıyor. Tel: (252) 363 93 45

ÇİMENTEPE’NİN KALAMAR ŞİŞ IZGARASI

Tam kıvamında bir sos


Ali-Erdoğan Çetin kardeşlerin işlettiği Çimentepe, 29 yıldır Yalıkavak’ta hizmet veriyor. İlk açıldığında mönüsünde et ve tavuk ızgara çeşitleri ağırlıktaydı. Şimdi ise Bodrum’un en güzel deniz ürünlerini ve mezelerini sunuyorlar. En önemli lezzeti kalamar şiş ızgara. Kalamarı ızgara yaptıktan sonra üstüne kekik, limon, sarmısak ve zeytinyağıyla hazırladıkları sosu ekliyorlar. Fiyatı 14 YTL. Jüri üyelerimiz 250 kişi kapasiteli restorana gitmeden mutlaka deniz manzaralı masalar için rezervasyon yaptırmanızı ve mümkünse güneş batmadan sofraya oturmanızı tavsiye ediyor. Böylelikle lokantanın tadı daha güzel çıkıyormuş. Tel: (252) 385 42 37.

SAİT RESTORAN’IN KARAKILÇIK PİLAVI

Siyah bulgur Adana’dan geliyor


Yalıkavak Gerişaltı’nda bulunan Sait Restoran, 12 yıllık. Sahibi Sait Birtanyılmaz, deniz ürünlerine getirdiği farklı pişirme yöntemleriyle ünlü. Restoranın en ilginç ve mutlaka tadılması gereken yemeği karakılçık pilavı. Adana’dan karakılçık buğdayından yapılan özel siyah bulguru getiriliyor. Çok az sızma zeytinyağı ve tereyağında kavuruyorlar. İçine başka bir tavada kavrulan tel şehriye veya erişte katılıyor. En sonunda Bodrum’da yetişen özel bir mantar, ince kıyılmış karides ve biber ekleniyor. Fiyatı 10 YTL. Deniz mahsullerinden orfoz, lağos, çipura, levrek ve barbun balığı da restorandaki diğer lezzetler. Tel: (252) 385 53 86.

YUNUSLAR FIRINI’NIN POĞAÇASI

Hamurun içinde kaymak var


Bodrum’da Barlar Sokağı olarak bilinen Cumhuriyet Caddesi’nde 25 yıldır hizmet veriyor Yunuslar Karadeniz Fırını. Talad Arıcı’nın işletmeciliğini yaptığı fırın, 1876’da Rumlar tarafından kurulmuş. Sabahları uğruna uzun kuyruklar oluşan büyük lezzeti, kepekli peynirli ve patatesli poğaçaları. Arıcı bu poğaçaları kepek unu, patates, tuzsuz peynir, dereotuyla yapıyor. Asıl püf nokta; poğaça hamurunun içine kaymak koyması. 65 kuruştan satılan poğaçalar sürekli tüketilip devamlı taze taze servis yapılıyor. Tel: (252) 316 17 48.

AKVARYUM RESTORAN’IN LAĞOS TANDIRI

Bir porsiyonu 4 kişilik


Cengiz Özbaşaran 19 yıl önce açtı Yalıkavak’taki Akvaryum Restoranı. Lokantanın en ilginç lezzeti lağos tandır. Trançayla da yapılıyor. Pişirilme yöntemi çok farklı: Yöre balığı olan lağos, özel meşe odunundan üretilmiş kömürün koruyla yavaş yavaş pişiriliyor. Balığın lezzetini bozmamak için sızma zeytinyağı dışında hiçbir sos kullanılmadan servis ediliyor. Bir porsiyon lağos tandır 2 kilo balıktan yapılıyor, bu da 4 kişiye rahat rahat yetiyor. Fiyatı 170 YTL. Tel: (252) 385 41 51.

KISMET LOKANTASI’NIN ÇÖKELEKLİ BÖREĞİ

Bodrumlu kadınlar yapıyor


Kısmet Lokantası için yöresel yemekler mabedi deniyor. Altı yıl önce Orhan Dumanlı tarafından Konacık’ta açılan bu lokanta, Bodrumlu ev hanımlarını bir araya getiriyor ve yok olmaya yüz tutmuş yemekleri canlandırıyor. Belediye ve sivil toplum örgütlerinden bir çok kez teşekkür plaketi aldı. Akşamları 7’ye kadar açık, pazar kapalı. En özel yemeği otlu çökelekli börek. Yufkası kepekli unla yoğurulan bu böreğin içine ıspanak, ısırgan otu, pancar yaprağı, pazı, maydanoz, dereotu pırasa yaprağı, çökelek ve zeytinyağı konuluyor. Fiyatı 6 YTL. Pirinç, bol soğan, maydanoz, dereotu, nane, domates ve zeytinyağı ile yapılan kabak çiçeği dolmasını da mutlaka tadın. Lokantada sadece çarşambaları çıkan lokum pilavını da yiyenler anlata anlata bitiremiyor. Tel: (252) 319 18 23.

DENİZHAN RESTORAN’IN ETLERİ

Denizhan kebabını deneyin


Bodrum Ortakent yolu üzeri Konacık’ta 11 yıl önce açıldı. Sahibi Deniz Eyinç. Güneydoğu ve Akdeniz mutfağının et yemeklerini karıştırdığı özel bir mönü hazırlamış. Restoranın ekibi eti çok iyi işlediği ve pişirdiği için ün salmış. Yemeklerde kullandıkları sebzeleri restoranın arka bahçesinde yetiştiriyorlar. Mezelerden pastırmalı favayı, et yemeklerinden pirzola ve Denizhan kebabını mutlaka deneyin. İçli köfte, keme kebabı, alinazik, lahmacun ve tatlı olarak künefe de muhteşem. Geniş bir şarap mönüsü var. İtalyan ve Yunanlı turistler buraya bayılıyor. Tel: (252) 363 76 74-75-76.

SOĞAN SARIMSAK’IN İMAMBAYILDISI

Babaannenin tarifiyle yapılıyor


İsviçre’de İngilizce öğretmenliği yapan ve Türk mutfağı kursları veren Sevinç Hanım yıllar önce yazlık olarak aldığı taş evini bir lokantaya dönüştürdü. Gümüşlük’teki Soğan Sarımsak böyle ortaya çıktı. Tutkulu aşçı Sevinç Hanım’ın denize sıfır, teraslı restoranında mutlaka yemeniz gereken lezzet imambayıldı. Müşterilerine ve bazı jüri üyelerimize göre bu imambayıldı "kainatın en güzeli"ymiş. Sebebi gerçek taşbaskı yöre zeytinyağıyla yapılıyor olması. Tarif, Sevinç Hanım’ın İstanbullu babaannesine ait. Fiyatı 8.5 YTL. Gitmişken adaçaylı ve sarmısaklı çipurasının da tadına bakmayı unutmayın. Tel: (252) 394 30 87.
False