![Bizans lezzet ÅŸöleniydi ama domatesi göremedi](https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/1110x740/57bbf91967b0a930747c6900.jpg)
Son Güncelleme:
Bizans lezzet ÅŸöleniydi ama domatesi göremedi
1500 yıl önce Galatalı balıkçıların şöhreti dünyayı saran tuhaf balık sosunu, Antik Yunan’ın nefret ettiÄŸi sarmısağın Bizans ve Avrupa’ya nasıl girdiÄŸini, kurutulmuÅŸ çorba ve ÅŸaraba su katma geleneÄŸinin kaynaklarını dünya hep onun kitaplarından öğrendi. O da Cambridge Ãœniversitesi’ndeki kütüphanecilik yıllarında okuduÄŸu elyazmalarından.Ä°ngilizlerin saygın tarihçi ve dil uzmanı Andrew Dalby, Türkçe dahil 400 büyük dili incelediÄŸi Lisanlar Sözlüğü’yle tanınıyor. Ä°ngiliz basını, Dalby’nin engin Bizans mutfağı bilgisini 1985’te Ä°stanbul’da verdiÄŸi konferansta keÅŸfetti. Ä°lk kitabını British Museum bastı: Antik ÇaÄŸ Yemekleri. Sonra, Tehlikeli Tatlar ve Bizans’ın Damak Tadı geldi. Åžu anda Orta ÇaÄŸ Ä°stanbul’unda geçen bir roman yazıyor. Dalby’yi Fransa’daki bağından aradık.Dilbilim ve kaybolan diller konusunda dünyanın sayılı uzmanlarından biriyken yolunuz Bizans Mutfağı’na nasıl düştü?- Cambridge Ãœniversitesi kütüphanesinde oryantal elyazmalarından sorumluydum. Ä°lgimi çeken GüneydoÄŸu Avrupa, özellikle de Bizans kaynaklarını bu dönemde okudum. 1980’de Ä°stanbul ve Konya’da düzenlenen yemek konferanslarına davet edilince notlarımı toplayıp Türkiye’ye geldim. KonuÅŸmam bir Ä°ngiliz gazetecinin dikkatini çekmiÅŸ. Ä°ngiltere’de bir anda popüler oldum. Bu ziyarette Ä°stanbul’un geçmiÅŸini daha derinlemesine keÅŸfetmeye karar verdim. Hálá bu konuda çalışıyorum.Üç kapsamlı araÅŸtırma birden yayımladınız...- Ä°lk kitabım ‘Siren Feast’ henüz Türkçe’ye çevrilmedi. Sonra Bizans mutfağı üzerine çalıştım, baharat tarihiyle ilgili notlar aldım. 2001’de notlarımı toplayıp, bir yılda Bizans’ın Damak Tadı’nı yazdım. Ardından Tehlikeli Tatlar geldi. Kitaplarınızda sıradan okuyucu için pek çok ÅŸaşırtıcı bilgi yer alıyor. Peki, tarihi metinleri tararken sizi en çok ne ÅŸaşırttı?- Bizans’ı ziyaret eden Hıristiyan, Müslüman birçok gezgin hatıratlarında saray hayatını çok canlı pasajlarla tasvir etmiÅŸ. Okurken sanki efsanevi karakterlerle sarayın koridorlarında geziyorsunuz. Şölenler, eÄŸlenceler, trajediler, komplo ve zehirlemeler... Yiyecek tarihi üzerine çalışmanın en cazip yönü, geçmiÅŸte yaÅŸayanların davranış ve düşüncelerini farklı açıdan keÅŸfetme fırsatı vermesi. Ya yemek malzemeleri, piÅŸirme yöntemleri?- Yemek tarifleri ülkeler arasında ve zamanda büyüleyici bir yolculuk yaşıyor. Bazen isimler ve içerik bile deÄŸiÅŸmiyor. Mesela buÄŸday ve yoÄŸurttan yapılan, kurutulup sonra kullanılan çorba.Bizans mutfağını özel kılan ÅŸey nedir?- DoÄŸu’nun binbir baharatı Bizans’ta buluÅŸmuÅŸ, lezzet patlaması yaratmış.Bizans mutfağı zamanda, mekanda ne kadar uzaÄŸa ulaÅŸmış; kimleri etkilemiÅŸ?- Bu sorunun cevabı, sanırım bir sonraki kitabın konusu olacak. Birçok Asya dilini konuÅŸabilen Antik Yunan ÅŸairi Hipponax’ın yiyeceklerden, yemek ritüellerinden bahseden metinlerini inceleyeceÄŸim. Bizans mutfağı, Türk, Yunan ve Akdeniz mutfağının temelini oluÅŸturmuÅŸ. Balkanlar üzerinden Orta Avrupa’ya ulaÅŸmış. Rus kültürünü de çok etkilemiÅŸ. Bizans rahipleri yanlarında taşıdıkları yiyeceklerle bu kültürü yaymış.SARMISAK MUAMMASIBizans, Antik Yunan’ın nefret ettiÄŸi sarmısağın dışında Avrupa mutfağına neler kazandırmış?- Sarmısağı, Antik Yunan’da kokusu nedeniyle saraya, Bizans’ta afrodizyak etkisi yüzünden manastırlara sokmak yasaktı. Bizans aşçılarınca yaygınlaÅŸtırılıp, saraya girdi. Antik Yunanlıların bilmediÄŸi Hint cevizine, limon ve portakala da Bizans aşçıları mutfakta önemli yer kazandırdı. Antik Yunan, Roma zenginleri ucuz olan sebze yerine, pahalı olan et ve deniz ürünlerini tercih ederdi. Damaklarına çok uygun olduÄŸu halde havyarı keÅŸfedemediler. Bizans’ın son döneminde popüler oldu. Bu bir muammadır.Orta Çağ’da patates ve domatesin Amerika’dan Avrupa’ya gelmesi, Bizans’tan miras kalan mutfak kültürünü nasıl etkiledi?- Domates Akdeniz mutfağının temeli haline gelse de, Avrupa’da baharatların, üzüm, zeytinyağı, buÄŸday, ÅŸarap, incir, elma gibi malzemelerin ayrıcalıklı yeri korundu. Eski malzemeler yenileriyle karışıp, yeni lezzetler yarattı.KOKUSU BERBAT LEZZETÄ° HARÄ°KAMetinlerde rastlayıp, mesleÄŸiniz gereÄŸi tatmak zorunda kaldığınız tuhaf yiyecekler var mı? Mesela Bizans’ın felaket, tadanı öldürebilecek balık sosu?- Yemek yazarı, önyargısız her ÅŸeyin tadına bakmalı. Galatalı balıkçılar liquamen’i, balığın iç organlarını iki ay tuzlu suda beklettikten sonra süzerek yaparlarmış. Tadı, kokusu çok sertmiÅŸ. Güney Asya’da böyle bir sosun tadına bakmıştım. YemeÄŸe harika tat veriyordu. Bir gün mutlaka ‘liquamen’ hazırlayacağım. Merak etmeyin, ölmem. Süpermarketteki yeni bir sosu denemek çok daha tehlikeli. Dededen kalma tarifler denenmiÅŸtir, zehirlemez.Antik Yunan’ın havyarı fark etmediÄŸini söylediniz. Bizans neleri kaçırdı?- Her ÅŸeyi denemiÅŸler, ama domates bilinmiyordu. Bence, Bizans imparatorları domates için canlarını verebilirdi.Yemek tarihine ilgi hızla artıyor. Ne dersiniz, günün birinde tarihi tarifler hazırlayan butik restoranlar görecek miyiz?- Atina, Roma ve Pompei’de birer restoran var. Londra ve Paris’teki birkaç restoran bazı eski yemekleri yapıyor. Ama Bizans restoranı yok. GeçmiÅŸin sade lezzetleriyle, bugünün restoran müşterisini yakalamak kolay deÄŸil. Tariflerin sayısı az. DileÄŸim, bir gün Antik ÇaÄŸ ve Orta ÇaÄŸ lezzetlerinden ilham alıp gerçekten yeni ÅŸeyler sunan restoranlar görmek.BALIÄžA TAPANLAR TARÄ°KATIBilmem duydunuz mu, Orta Çağ’da Paris’te SoÄŸana Tapanlar tarikatı varmış. Günün birinde lezzet avcıları için bir tarikat kursanız ismi ne olurdu?- (Gülüyor) Bu tarikatı hiç duymamıştım. Ben de sizin duymadığınız bir ÅŸeyle cevap vereyim: Geçen hafta Ä°ngiltere’de bir anket yapıldı, çoÄŸunluÄŸun en sevdiÄŸi yiyeceÄŸin balık olduÄŸu görüldü. Benim de en sevdiÄŸim ÅŸey balık. Bir tarikat kursam adı Deniz Ãœrünlerine Tapanlar Tarikatı olurdu. (Kahkahalar)Dünya basınında kitaplarınız çok övülüyor, ya arkeologlar?- Akademis-yenlere deÄŸil, sıradan okuyucuya yazıyorum. Hata yapmamak için arkeologlara danışıyorum. Bu kitaplar tarihe ilgiyi artırıyor. Her türlü eleÅŸtiriyi dikkatle inceliyorum. Türk okuyucularımın da tepkileri iletmesini, hatam varsa uyarmasını rica ediyorum. Kitaplarınızın hangi sırayla okunmasını önerirsiniz? - YaÅŸadıkları toprakların geçmiÅŸini anlatan Bizans’ın Damak Tadı’yla baÅŸlamalarını, baharat hakkındaki Tehlikeli Lezzetler’i okumalarını öneririm. Antik ÇaÄŸ Yemekleri mutfakta tutulacak bir tarif kitabı. Ayrıca ustam Alan Davidson’ın ansiklopedik kitabı Oxford Companion to the Food ve Mediterranian Sea Food adlı kitaplarını tavsiye ederim.Ä°TÄ°RAF EDEYÄ°M Ä°YÄ° AŞÇI DEĞİLÄ°MÄ°tiraf edeyim iyi aşçı deÄŸilim. En sevdiÄŸim yemeklerden biri Antik Yunan Mutfağı’nda tarifini verdiÄŸimiz 2.yy Part Ä°mparatorluÄŸu’ndan kalma Part Usulü Tavuk. DoÄŸu ve Batı mutfağını buluÅŸturup, frenk kimyonu ve asafoetida’yla büyüleyici lezzet yaratıyor.DÄ°LERÄ°M GLOBALÄ°ZM BU HAZÄ°NEYÄ° YOK ETMESÄ°NAnadolu, Güney Avrupa mutfağı çok önemli. Gezip bu birikimi yerinde görüp, yazmak isterim. Globalizmin bu hazineyi yok etmesinden korkuyorum. Dilerim kitaplarım Türk araÅŸtırmacılarla baÄŸlantı kurmamı saÄŸlar.Â