Bir yıllık ‘kapıda vize’ dönemi ‘kapıda’
Avrupa Birliği (AB) üyesi Yunanistan’ın 7 adası için Türk vatandaşlarına kapıda vize uygulaması başlatmayı planladığı öne sürüldü. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis’in başkanlığında 7 Aralık’ta Yunanistan’ın Selanik kentinde düzenlenecek Türk-Yunan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi (YDİK) öncesinde Atina ve Ankara’daki hazırlıklara hız verildi. Yunanistan Göç ve İltica Bakanı’nın İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’yla Ankara’da yaptığı görüşmeden sonra müzakereleri devam eden bu anlaşma taslağının ana hatları Yunan medyasına sızdı.
Kathimerini gazetesine göre ‘mutabakat muhtırası’ başlıklı anlaşmanın taslağında, Türk vatandaşlarına Ege’de Rodos, Midilli, Sisam, Sakız, İstanköy, İleryoz ve Meis adalarında, 1 yıl süreli ‘kapıda vize’ uygulaması öngörülüyor. COVID-19 salgını öncesinde adalardaki ‘kapıda vize’ uygulaması yalnızca 15 günle sınırlı tutulmuştu. “Türk vatandaşlarına adalarda uygulanacak bu yeni vize kolaylığı, gelecekte tüm Avrupa’yı da kapsaması için model oluşturacak” diye yazan gazete aynı anlaşma taslağında, Türk Sahil Güvenliği’nden bir yetkilinin Midilli Adası’nda, Yunan Sahil Güvenliği’nden bir yetkilinin de İzmir’de daimi görev yapacağını belirtti. Ayrıca her iki ülkenin yasadışı göç konusunda aşırıcı söylemlerden kaçınacağına dair iki maddenin de anlaşmada olacağının altını çizdi.
Yılın Otel Grubu seçildi
Turizm sektöründe Ortadoğu’nun ‘Oscarları’ sayılan ve bu yıl 14’üncüsü düzenlenen 2023 Caterer Middle East Ödülleri sahiplerini buldu. 29 dalda şeflerden otel müdürlerine sektörün en iyilerini belirleyen Caterer Middle East’in büyük ödülü ‘Yılın Otel Grubu Ödülü’nü Sunset Hospitality Group (SHG) kazandı. SHG Türkiye’de açtığı ilk oteli olan METT Hotel&Beach Resort ile tanınıyor ve 16 ülkede lüks otelcilik hizmeti veriyor.
İlk Türk arkeoloji enstitüsü açıldı
Türkiye’nin ilk Türk arkeoloji enstitüsü olan Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Enstitüsü’nün resmi açılışı yapıldı.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Avrupa Birliği (AB) işbirliğinde kurulan enstitü 4 yıllık hazırlık ve 4 yıllık uygulama süreci sonucunda açıldı. Enstitünün ana binası, tarihi Kendirli Kilisesi’nin restore edilmesiyle oluşturuldu. 430 biliminsanı bir araya gelerek enstitünün kurulması için çalışma yürüttü ve TBMM’den yasası çıkarak bugünkü formatına ulaştı. 8 yıllık çalışmada Osmanlı’dan günümüze Türk arkeolojisiyle ilgili bütün kazı ve belgeler dijital hale getirilerek bir dijital arşiv de oluşturuldu. Ayrıca Balkanlar, Kafkaslar, Anadolu ve Orta Asya’da yapılan çalışmalardaki yayınlar kütüphanenin arşivine eklendi.
Genç sanatçıların eserleri İzmir Kültür Sanat Fabrikası’nda
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca düzenlenen Genç Sanat 9. Güncel Sanat Proje Yarışması’nın ödül töreni ve sergi açılışı, İzmir Efes Kültür Yolu Festivali kapsamında, İzmir Kültür Sanat Fabrikası’nda gerçekleştirildi. Bu yıl yarışmanın teması Âşık Veysel’in vefatının 50’nci yılı dolayısıyla ‘Uzun İnce Bir Yoldayım’ türküsüydü. Farklı teknikler kullanılarak uygulanmış yerleştirmeler; yağlı boyadan seramiğe, camdan dokuma ve ahşaba, dijital enstelasyondan heykel ve fotoğrafa kadar geniş bir yelpazede 30 eser seçildi. Sergi, 28 Kasım’a kadar ziyaret edilebilecek.
Van’da benzersiz keşifler
Kazılar ve Araştırmalar Dairesi Başkanlığı Van’da sürdürülen arkeolojik kazılarda benzersiz keşiflerin gerçekleştirildiğini duyurdu. Buna göre Muradiye ilçesi Körzüt Kalesi kazılarında, olasılıkla MÖ 9’uncu yüzyıla ait olduğu değerlendirilen Urartu yazıtları ve bir tapınak ortaya çıkarıldı. Çatak Kaniye Bekan kazılarında bulunan kafatasındaysa ameliyat için yapıldığı tahmin edilen 11 delgili bir açıklık var.