GeriSeyahat Bilinmeyen İsveç
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Bilinmeyen İsveç

Bilinmeyen İsveç

1140 kalesi, 1000 Ortaçağ kilisesi, 28 milli parkı, 10 bin kilometrelik bisiklet ve doğal yürüyüş yollarıyla İsveç her çeşit turiste ilginç gelen bir ülke. Avrupa’nın beşinci büyük yüzölçümüne sahip. Neredeyse yarısı ormanlarla kaplı. İsveç denince ilk akla gelen Stockholm. Oysa, ülkenin geri kalanında o kadar güzel şehirler var ki...

GOTHENBURG (GOTEBORG)

12 gemi birleştirilmiş deniz müzesine dönüşmüş

Parkları, müzeleri ve tiyatrolarıyla dikkat çekiyor. Endüstri şehri olduğu için genelde üvey evlat muamelesi görmüş. Göta Nehri kıyısındaki şehir İskandinavya’nın en büyük limanına sahip. Şehrin ana meydanı Götaplatsen, geniş Kungsportsavenyn Caddesi’nin sonunda. Tiyatro ve müzeler burada. Şehir Müzesi’nde (Stadsmuseum) kent tarihini öğrenebilirsiniz. 12 gemiden oluşan yüzer müze Goteborg Maritime Centrum, Tradgardsföreningens Parkı, Londra’daki Kristal Saray’ın benzeri olarak 1878’de yapılan Palmiye Evi, heykelleriyle göz dolduran Sanat Müzesi (Konstmuseum), ünlü heykeltıraş Carl Milles’in Poseidon Çeşmesi kentin ziyaret edebileceğiniz diğer mekánları. Haga bölgesinde sanat galerileri ve kitapçıları gezebilir, Skansen Kronen’e çıkıp panoramik manzarayı seyredebilirsiniz. Masthuggkyrkan ahşap tavanı Viking gemisini andıran ilginç bir kilise, Slottsskogsparken ise şehrin en güzel parkları arasında. Kentin botanik bahçelerinde farklı ülkelerden 12 bin çeşit bitki bulunuyor. Liseber Lunaparkı (www.liseberg.com) İsveç’in en turistik eğlence mekánı. Alışverişe meraklıysanız, Gothenburg Garı’nın karşısındaki Nordstan AVM adeta bir şehir gibi. Önceliğiniz plajlarsa Kattegat Körfezi’ndeki Göteborgs Skargard adalarına gidin. Brannö, Styrsö ile Vargö en iyileri. Gothenburg ve Helsingborg arasında da kalesiyle bilinen Varberg isimli bir sayfiye kasabası var. Küçük Londra olarak geçen Gothenburg’da ağustosta caz festivali düzenleniyor, (www. gothenburgjazzfestival. com) kaçırmayın. Fond’da (www.fondrestaurang.com) İsveç yemeklerini, Sjömagasinet’de (Tel:775 59 20) deniz ürünlerini deneyebilirsiniz. Lounge Bar ve Club Niva geceyi sonlandırmak için iyi seçenekler.

MALMÖ

Müzeleriyle ünlü


Kopenhag’ın tam karşısındaki, 2000 yılında açılan görkemli Oresund Köprüsü’nden geçerek gidebileceğiniz Malmö, 1658’e kadar Danimarka’ya aitmiş. Nüfus 300 bin bile değil ama İsveç’in üçüncü büyük kenti. Lilla Torg ve Stortorget meydanları şehrin en hareketli noktaları. Södergatan ise yayalara açık bir alışveriş caddesi. Möllevangstorget Malmö’nün açık hava pazarı ve bu kozmopolit şehirde yaşayan değişik etnik grupların restoranlarıyla dolu. 15. yüzyıldan kalma Malmöhus Kalesi içinde beş müze (www.malmo.se/museer) bulunuyor. Doğa Tarihi, Modern Sanat, Teknoloji ve Denizcilik Müzeleri, Kumandan Evi ve Akvaryum aynı çatı altında yer alıyor. Form Design Center (www.formdesigncenter.se), tasarımda uzman İsveçlilerin eserlerini sergiliyor. Malmö’den trenle 35 dakikada Kopenhag’a, 4,5 saatte de Stockholm’e ulaşabilirsiniz. Master Johan (www.masterjohan.se) şık bir butik otel, restoranıyla dikkat çeken Elite Hotel Savoy (www.savoy.elite.se) ise diğer iyi bir alternatif. İsveç lezzetlerini tatmak için Belediye Binası’ndaki Radhuskallaren’i (Tel:79020) deneyebilirsiniz. Smak (Tel:505 035) yemeklerin lezzetli olduğu, uygun fiyatlı bir mekán. Saluhallen büyük bir kompleks ve farklı ülkelerin mutfaklarından örnekler sunuyor. Gece hayatı için Tempo ve Slagthuset’i deneyebilirsiniz. Malmö’ye trenle 10 dakika mesafedeki Lund çok iyi bir üniversite şehri. 900 yıllık Lunds Katedrali, geçmişte Lund İskandinavya’nın dini merkeziyken önemli bir rol üstlenmiş.

Krallar ve bilginler yan yana uyuyor

Sigtuna, Stokholm’dan yaklaşık 60 kilometre uzaklıkta. Ülkenin en eski kasabası. Malaren Gölü üzerinde yer alan bu ufak yerleşim eskiden ülkenin başkentiymiş. Küçük sokaklarında yürümek, tarihi otelinde bir içki içmek keyifli. Göl kenarında yürürken geçmişe yolculuk yapın.

Uppsala bir üniversite kenti. Başkent Stokholm’dan 75 kilometre uzaklıkta. 130 bin kişilik nüfusunun yüzde 30’u öğrenci. Vikingler zamanından beri önemli bir dini ve kültürel merkez. İskandinavya’nın en büyük katedraline sahip. 13. yüzyıldan kalma katedralde, ilk İsveç krallarıyla birlikte, hayvan ve bitkileri Latince isimlerle sınıflandıran Carl Linnaeus gömülü. Yapının kuleleri 118 metre yüksekliğinde. 1477’de kurulan üniversitenin kütüphanesi Carolina Rediviva (www.ub.uu.se) dünyaca meşhur. Beş milyon kitaplık koleksiyonunda, 1500 yıllık İncil, Türkiye’den giden Boğaziçi gravürleri, Şahnameler bulunuyor. Şehrin tepesindeki 17. yüzyıldan kalma kırmızı Uppsala Kalesi’nden hoş bir manzaranın tadını çıkarabilirsiniz.

KARLSKRONA
/images/100/0x0/55ead282f018fbb8f898e95f

33 ada üzerine kurulu


İsveç’teki tek barok şehir. 1680’de, 33 adanın üzerine inşa edilmiş. Adını bir kraldan almış, "Charles’ın Tacı" anlamını taşıyor. Başkent olması planlanmış ve o günden bu yana şehir planı değiştirilmemiş. UNESCO’nun Dünya Kültürel Mirası Listesi’ndeki Donanma Üssü ilginç bir yer. İsveç’in Da Vinci’si olarak anılan Christopher Polhem yapmış. Üsse giriş ücretsiz, üstüne eski halat yapımı tekniklerini öğreniyorsunuz. Kentte Fredrik, Kutsal Üçlü (Trefaldighetskyrkan), Amiral kiliseleri ve Belediye Binası dikkat çekiyor. Denizcilik Müzesi (www.marinmuseum.se) gayet güzel, kafesi de öğle yemeği için ideal.

GOTLAND ADASI

Ortaçağ şehri Visby’nin tarihi ve doğası özenle korunmuş


Baltık Denizi’nin en büyük adası, anakaraya 90 kilometre mesafede. Her sene bir milyon turist çekiyor. 60 bin nüfuslu ada kumsalları kadar görkemli Ortaçağ şehri Visby ile de ünlü. İsmi sunak ya da çiftlik anlamına gelen kent, geçmişte Kuzey Avrupa’da ticareti kontrol altında tutan Hansa Birliği’nin 30 önemli şehrinden biriymiş. UNESCO’nun Dünya Kültürel Mirası Listesi’nde yer alıyor. Dünyanın en iyi korunmuş Ortaçağ surlarından bazılarına sahip. Surların uzunluğu 3,4 kilometreye ulaşıyor. Üzerinde 40 kule var. Botanik Bahçesi, güllerle süslenmiş sokaklar, 11. yüzyıldan beri kullanılan bahçeli evler, 17 kiliseden geriye kalan tek ibadet yeri olan Meryem Ana Katedrali ve Eski Pazar Meydanı, Visby sokaklarındaki sürprizlerden bazıları. Cam işçiliğinin nadide örneklerinin sergilendiği atölyeler, hediyelik eşya satan küçük dükkanlar görülmesi gereken yerler arasında. Visby’de Fornsalen ve Bunge Açık Hava müzelerini de ziyaret edebilirsiniz. Feribot bilgilerine internetten ulaşabilirsiniz: (www.destinationgotland.se)

LAPPLAND

Çobanları helikopterli


Lappland yerlileri Samiler gayet modern bir hayat yaşıyor, kar motosikletleri ve helikopterleriyle Ren geyiklerine çobanlık yapıyorlar! Stockholm’dan 20 saatlik tren (www.connex.info) yolculuğunda ülkenin doğal güzelliklerini görüyorsunuz. 23 bin kişinin yaşadığı Kiruna, demir üretimiyle ünlü. 540 metre derinlikteki demir madeni bile turistik tur rotasına konmuş. Yakınlardaki Riksgansen dünyanın en kuzeyindeki kayak merkezi. Kungleden’de dağ yürüyüşü yapabilir, Abisko Milli Parkı’nı keşfedebilirsiniz. Yürüyüş rotasını çizerken www.stfturist.se adresinden, bölge hakkında bilgi toplarken www.lappland.se sitesinden yararlanabilirsiniz.
False