‘Beyaz Geceler’de büyülü tatil
‘Beyaz geceleri’yle meşhur Kuzey ülkelerinin en güzel iki kenti Stockholm ve Kopenhag şimdilerde müthiş bir doğa şölenine hazırlanıyor.
Güneşin sadece birkaç saat için battığı, sabah 02.00’de yeniden doğduğu bir vakit. Tam anlamıyla karanlık olmayan ‘beyaz geceler’, haziranın ortasında başlıyor ve temmuzun ilk hafta sonunda sona eriyor. İşte bu üç hafta boyunca Stockholm ve Kopenhag bambaşka bir hal alıyor. ‘Beyaz geceleri’ yaşamak için dünyanın dört bir yanından akın eden meraklılar ve bu müthiş doğa olayını her defasında heyecanla bekleyen kentler geceleri de gündüz gibi hareketli geçiriyorlar. Kentin dört bir yanında düzenlenen etkinlikler ve 24 saat açık olan sokak kafeleri, barlar, restoranlar bu zamanlarda dolup taşıyor.
Bisiklet ve taze ekmek kokusu: Kopenhag
Danimarka’nın başkenti Kopenhag, Oslo’dan sonra dünyanın en pahalı ikinci şehri unvanını taşıyor. Tek tesellisiyse 215 şehir arasında, Zürih, Viyana, Vancouver ve Sydney’den sonra dünyadaki en iyi yaşam kalitesine sahip beşinci şehir olması.
Kopenhag muhteşem görüntüleri, ufukta parlak siluetleri olan bir şehir değil. Her tarafı öylesine düz ki manzara seyretmek istiyorsanız ya bir kilisenin ya da yüksek bir binanın en tepesine (bu bina Rundetarn- Yuvarlak kule olabilir) çıkmak zorundasınız. Ama bu şehirde bisikletinizle telaşsız akan bir trafiğin yanı başında yüreğiniz ağzınıza gelmeden dolaşabilir, sabahları, Stroget’te mis gibi taze ekmek ve yeni yıkanmış dükkân önü kokularını içinize çekerek gününüze iyi başlayabilirsiniz.
Kopenhag, Danimarka’nın en büyük adası Zealand’ın doğusunda yer alıyor. Ülke nüfusunun beşte biri olan 1.5 milyon kişi yaşıyor burada.
Kopenhag’da dolaşmak denince akla ilk gelen Stroget. Boşuna haritalarda aramayın, öyle bir sokak yok, Stroget dünyanın en büyük yayalara açık sokaklar topluluğu... Kopenhag’a geliş amaçlarınızdan biri alışverişse, işiniz biraz zor! Çünkü kent, dünyaca ünlü markaların ve Danimarkalılar başta olmak üzere İskandinav tasarımcıların mağazalarıyla kuşatılmış durumda. Tekneyle kanal turları da şehri tanımanın bir yolu. İşte birkaç örnek...
Tivoli: 19. yüzyılda yapılan parkın içinde bugün bir sürü gölet arasında, sayısız restoran, tiyatro ve bira bahçesi var.
Nihavn: Şehrin en şık bölgelerinden. Ünlü Hotel D’Angleterre ve Kraliyet Tiyatrosu, hemen yanı başındaki Kongens Nytorv’da. Kanal turlarının çoğu da buradan hareket ediyor.
Indro By: Eski sokak ve meydanlarla dolu. Vor Frue Kilisesi’yle Yuvarlak Kule burada.
Slotsholmen: Barındırdığı Christiansborg Sarayı’ndan dolayı, Saray Adası da deniliyor.
Güneşin batmadığı geceleriyle: Stockholm
Stockholm, İsveç’in, aynı zamanda İskandinavya’nın en büyük kenti. Burada 100 sanat galerisi ve 70 müzenin yanı sıra keşfedilmeyi bekleyen birçok alışveriş, eğlence, yeme-içme mekânı var.
Yazın Stockholm ‘beyaz geceler’iyle ünlü. Gece yarıları bile hava, şafak sökmüş gibi aydınlık oluyor. Kuzeye doğru gittikçe aydınlık daha da büyüyor. Güneş saat onda batıyor, sabaha doğru ikide ise doğuyor. Yaz ortası denen, haziranın son iki haftasında ise İsveç’in en kuzeyindeki Kiruna bölgesinde güneşin hiç batmadığı geceler yaşanıyor.
Stockholm’ün merkezindeki Gamla Stan, yani Eski Şehir, küçük dükkânlar, kafeler ve tarihi sokaklarıyla dikkat çekiyor. Dükkânlarda müzik CD’leri ya da kupa, magnet, tişört, kitap gibi hediyelik eşyalar bulabilir, kafelerde bir kahve molası verebilirsiniz. İsveç kraliyet ailesinin resmi ikametgâhı da bu bölgede, Stadsholmen adlı adada yer alıyor.
Skansen Açık Hava Müzesi, bir dönem kraliyet ailesinin av mekânı olan Djurgarden Adası’nda yer alıyor. Ä°sveç’in farklı bölgelerinden geleneksel mimari örneklerinin sergilendiÄŸi alanda aynı zamanda vahÅŸi hayvanları da gözlemleyebiliyorsunuz. Fakat burası kış aylarında pek hareketli olmuyor. Â
Djurgarden Adası’ndaki Vasa Müzesi’nde, dünyada 17. yüzyıldan kalma ve yüzde 95 oranında orijinalliğini koruyan tek savaş gemisi bulunuyor. Geminin hikâyesine gelince... Vasa, İsveç Kralı Gustav II. Adolf’un emriyle, son derece ihtişamlı şekilde ve normalden çok daha az bir zaman diliminde yapıldı. Bu yüzden daha ilk seferinde fırtınadan hasar gördü. İkincisindeyse 150 tayfasının yaklaşık üçte biriyle Baltık Denizi’nin dibine battı. Müzede ayrıca çeşitli sergiler, bir alışveriş mekânı ve lüks bir restoran bulunuyor.
DiÄŸer Kuzey ülkelerinde olduÄŸu gibi, Stockholm mutfağında da deniz mahsulleri önde geliyor. Ringa balığının turÅŸusu, kızartması ya da salça soslusu ünlü. Kahvaltıda bile tercih ediliyor. Bunun yanı sıra küçük kapaklı tüplerde satılan havyarlı patatesli, karidesli ezmeler de ekmeÄŸin, peksimetin üzerine sürülüp yeniliyor. Yengeç, jumbo karides, ıstakoz, midye, somon, kalkan, istiridye, levrek en sık tüketilen deniz mahsullerinden. Ä°sveç köftesinin yanı sıra Stockholm’ün reçelleri de meÅŸhur. Bir diÄŸer önemli yiyecek de zencefilli, karabiberli bisküvi ve kurabiyeler. Sevimli, oval teneke kutuların içinde satılan leziz bisküviler havaalanında, freeshop’larda havyar, konserve balık, somon, çikolatanın yanı sıra en çok tercih edilen hediye seçeneklerinden.Â
İsveç diğer İskandinav ülkelerine göre nispeten daha ucuz. Bunun nedeni vergilerin bir nebze düşük olması. Drottninggatan alışveriş caddesi yayalaştırılmış durumda. Buradaki en önemli ve ünlü mağaza Ahlens City. Hamngatan’da yer alan Gallerian, bir başka alışveriş kompleksi. Söderhallarna, Hötorgshallenve Östermalms Saluhall kentin en önemli pazarları.