GeriSeyahat Bayramda adrenalin isteyenlere
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Bayramda adrenalin isteyenlere

Bayramda adrenalin isteyenlere

Yeşillikler arasında yürümek, deniz kıyısında koşmak, sulara dalıp çıkmak, denizin derinliklerini keşfederken balıklarla arkadaşlık etmek, yüksek tepelerden uçmak ya da tembellik hakkınızı kullanıp sadece doğayla başbaşa kalmak... Hürriyet Seyahat’in bu haftaki önerileri de Şeker Bayramı tatilinde bunlardan birini ya da hepsini yapmak isteyenler için... Türkiye’nin her yanı adrenalin bağımlılarının büyük keyif alacağı güzelliklerle dolu. İşte sadece birkaçı...

RAFTİNG

Sulara batıp çıkmaya bayılanlara
/images/100/0x0/55ea85e8f018fbb8f88587e1


Bu bayram tatilinde, coşkun nehirlerin sularına batıp çıkayım diyenler için, Türkiye’de birçok önemli rafting parkuru var. Bunlardan biri Bayburt’taki Çoruh Nehri. 260 kilometrelik parkuru, muhteşem kanyonları, billur dereleri, pirinç tarlaları, tarihi kilise ve kaleleri, 4000 metreye varan dağları, çavlanlarıyla büyüleyici bir rafting bölgesi. Bu mevsimde biraz tehlikeli olabilir, dikkat. Antalya’ya bağlı Köprülü Beldesi’ndeki dağların eteklerinden şelale yaparak doğan ve Manavgat’ın Boztepe Köyü yakınlarından denize dökülen Alara Çayı ise 70 kilometre uzunluğunda. Melen Çayı İstanbul’a iki buçuk saat uzaklıkta. Bolu sınırlarında. Tabii ki bahar ayları debinin en yüksek olduğu zamanlar ancak kışın da rafting yapılabiliyor. Muğla Köyceğiz sınırlarında yer alan Dalaman Çayı, Fethiye’ye 105 kilometre uzaklıkta. Değişik zorluk derecelerinde ve birbirlerinden bağımsız iki parkurdan oluşuyor.

Antalya ile Side arasındaki Köprülü Kanyon özellikle bu aylarda raftinge elverişli. Türkiye’nin en uzun kanyonu burası. Bir de Seyhan Nehri’nin Toros Dağları arasında akan kolu Zamantı var; Kayseri’nin Yahyalı ilçesinden geçen kısmı daha çok profesyonel raftingçilere hitap ediyor. Rize Fırtına Deresi’nde de rafting yapılabiliyor. Kaçkar Dağları’nın yamaçlarından Karadeniz’e dökülen dere, çay tarlaları arasından geçiyor ve kemer köprülerle süslü. Bütün yıl boyunca akarsu sporları için uygun yalnız tehlikeli yerler içeriyor o yüzden dikkatli olmakta, bir bilene sormakta yarar var.

TREKKİNG

Yürüyelim arkadaşlar, diyenlere

Eğer bir trekking düşkünüyseniz, Türkiye her bölgesinden yüzlerce trekking rotası çıkarabileceğiniz bir cennet. Aşağıda sadece birkaçı var: Ballıkayalar, Kocaeli Gebze’nin Tavşanlı köyünde bulunan bir vadi. Zorlu ama keyifli. Erikli Şelalesi’nin Yalova Çınarcık’ın Teşvikiye köyünden başlayan parkurunda dik yokuşlar, iki şelale ve orman içinde keyifli bir yol var. Sudüşen Şelalesi de Yalova’nın Üvezpınar köyünde. İki üç saat yürüyüşle varılıyor. Terkos Gölü civarında iki önemli trekking parkuru bulunuyor, biri Ormanlı köyünden başlıyor, diğeri

Balaban köyünden. İnceğiz köyü, Çatalca’ya dört kilometre uzaklıkta. En ilginç özelliği, hemen dışındaki kayalıklarda oyulmuş mağaralar. Kemal Sunal’ın birçok mağara sahnesi burada çekilmiş, yürüyüş keyifli olabilir. Dupnisa mağarası ise Kırklareli sınırları içinde. İğneada’ya çok yakın, Saray üzerinden gidiliyor. Uçmakdere’ye, Tekirdağ’dan sonra sahil yoluna girerek gidiliyor. Büyüleyici bir güzelliği olan köyden tepelere doğru giden patikalarda keyifli yürüyüşler yapılabiliyor. Bir yanınıza ormanı, bir yanınıza ise Karadeniz’i alarak yürüyeceğiniz Rumeli Feneri Demirciköy parkuru da en keyiflilerden. Bolu Yedigöller de öyle. Özellikle tam bu mevsimde. Yedigöller biliyorsunuz, sonbahar denince ilk akla gelen görüntülerden birçoğuna sahip. Bir de Uludağ’ı deneyebilirsiniz; oteller bölgesinin ilerisindeki ormanın içinde kamp kurarak veya otellerde kalarak zirveye, buzul göllerine günübirlik yürüyüşler yapmak mümkün.

YAMAÇ PARAŞÜTÜ

Kuşlara özenenlere
/images/100/0x0/55ea85e9f018fbb8f88587e3


Tatilde adrenalinle sizi en sıkıfıkı yapacak olan etkinlik ise yamaç paraşütü. Türkiye’de yamaç paraşütü için de önemli merkezler var. Mesela Fethiye-Ölüdeniz, tüm dünyadan spor tutkunlarının adresi. Atlayışlar, denize yedi kilometre uzaklıktaki Babadağ’dan yapılıyor. Uçuş için ideal zamanı henüz kaçırmamış olabilirsiniz. Kayseri Alidağı ise Orta Anadolu’da uçmak için uygun bir yer arayanlara. Erciyes Üniversitesi Sivil Havacılık Meslek Yüksek Okulu da haftasonları burada eğitim uçuşları düzenliyor. Yok, ben travertenlere bakarak uçmak istiyorum, diyorsanız, Denizli Pamukkale’ye gideceksiniz. Ilıman iklim sayesinde burada yılın her mevsimi uçuş yapılabiliyor. Yamaç paraşütü deyince, Türkiye’nin en popüler doğa sporları merkezlerinden biri olan Antalya-Kaş’ı unutmak mümkün değil elbette; pistinin irtifası 990 metre ve özellikle limana iniş çok havalı oluyor. Bir de İstanbul’da adres var: Ormanlı köyü. Karadeniz kıyısında, kent merkezine 15 kilometre uzaklıkta. Çatalca’ya yakın.

DALIŞ

Sualtı tutkunlarına

Bayramı karaya ayak basmaktansa suların derinliklerinde geçirmek isteyenler için de geç değil. Türkiye’nin pek çok yerinde hálá dalış yapılabiliyor. 100 kadar dalış okulunun bulunduğu Kemer, bunlardan biri. Kemer’de özellikle Birinci Dünya Savaşı sırasında Türk subayı Mustafa Ertuğrul tarafından topla batırılan "Paris 2" adlı Fransız gemisi, en popüler dalış noktası. Alman Unterwasser dergisi tarafından dünyanın en iyi yüz dalış noktası arasında gösterilen ve pek çok ülkeden dalış meraklılarının görmeye geldiği Paris Batığı’na günübirlik turlar düzenleniyor. Avcı Dalış Merkezi her seviyede dalış kursları veriyor ve batığa tur düzenliyor. (Çamyuva, 0532 282 26 12)

Akdeniz’de bir başka önemli dalış merkezi Kaş. Civarındaki deniz mağaraları, adalar ve resifler dalgıçların gözbebeği. En önemlilerinden biri Meis Adası’nın tam karşısındaki Besmi Adası. Halen Bodrum Müzesi’nde bulunan Uluburun Batığı da Besmi Adası yakınında bulunmuştu. Kaş’ta bulunan Nautilus Dalış Merkezi, dalışa ilgi duyan kararsızlara, deneyimli hocalar eşliğinde deneme dalışı yaptırıyor, çoklu dalışlarda ve kurslarda indirim sağlıyor, konaklamalı paketler sunuyor. (0242 836 4115 www.nautilusdiving.org) Pasham Diving Center da bayram tatilinizi rutin olmaktan çıkarmak için dalışta deneyimli deneyimsiz herkese açık, pek çok konaklamalı program hazırlamış. (0 242 836 39 59 info@pashamdiving.com)

Akdeniz’e kadar uzanmak istemiyorsanız da seçenekleriniz çok: Cunda Adası önemli bir turizm ve aynı zamanda hatırı sayılır bir dalış merkezi. Ali Bey Adası da denilen adanın civarındaki ufak adacıklarda çok sayıda dalış alanı bulunuyor. Ayvalık’ın batısındaki Karaada derin dalış yapan dalgıçlar için en güzel duvar dalış noktalarından biri. İstanbul civarında dalış yapmak isteyenler, Sivriada’yı seçebilir. Ada çevresinde 45 metre derinliğe kadar dalış yapmak mümkün.

YÜKSEKLERDE GEZİ

Kendini dağlara vuracaklara

Bu tatilde dağ, tepe, bayır gezeyim diyenler için de çok alternatif var Türkiye’de. Niğde-Kayseri-Adana üçgeni arasında yer alan Aladağlar, Anadolu’yu güneyden çevreleyen Torosların orta bölümünde. Evet yüksek ve zorlu zirveleri var ancak o zirvelerin arası, kamplı geçişler, dağcılık veya günübirlik yürüyüşler için uygun. Aladağlar’da yapılan trekking turları genellikle batıdan doğuya doğru gidiyor. Tırmanışlar için en uygun yollar Çamardı ilçesindeki Demirkazık ve Çukurbağ köyleri başlangıçlı. Demirkazık köyü Aladağlar’ın ve tüm Torosların en yüksek zirvesi olan Demirkazık (3756) zirvesinin batı eteklerinde. Yedigöller, Kapuzbaşı şelaleleri gibi pek çok güzellik burada. (www.explorer.com.tr, www.demavendtravel.com, www.trekkinginturkeys.com) Nemrut ve Süphan ise Van Gölü’nün etrafında bulunan iki dağ. Aynı turla bir arada ziyaret edilebiliyorlar. (www.explorer.com.tr) Türkiye’nin en popüler dağlarından biri de Karadeniz’in güneydoğusunda yer alan Kaçkar kuşkusuz. Zengin doğası ve insanlarıyla görülmeye değer bir bölge. (www.turkutour.com, www.bukla.com, www.deepnature.com, www.ogzala.com, www.explorer.com.tr) Peki ya Türkiye ve Avrupa’nın en yüksek dağı olan Ağrı’ya ne dersiniz? Sadece dağcılık açısından değil, mitolojik değeriyle de ziyaret edilen bir merkez olan Ağrı, genellikle diğerlerine göre daha zorlu ama çok sayıda programdan birini seçebilirsiniz. (www.tamzaratur.com, www.karincalar.com)

DAĞ BİSİKLETİ

Pedal çevirmekten keyif alanlara

Türkiye’de dağ bisikleti parkurları çok yeni. Daha yeni yeni bazı bölgelerde dağ bisikleti yarışı düzenleniyor ve halka açık parkurlar yapılıyor: Kaz dağlarında inişi çıkışı bol, engebesi çok bir parkur var. Bu yüzden yeni başlayanlara değil de orta seviyedeki dağ bisikletçilerine tavsiye ediliyor. İstanbul’a en yakın yer olarak Polonezköy’de, işaretlenmiş yarış parkuru dışında çok sayıda doğal parkur var. İstanbul’un içinde Belgrad Ormanı dağ bisikleti tutkunları için yıllardır adres olma özelliğini koruyor. Tabii ki parkurları doğal. İzmit Kartepe de çok sayıda doğal parkura sahip. Dört mevsim açık bir oteli var. Dağ bisikletinin en önemli merkezi ise Kapadokya. Tümü dağ bisikleti yapmaya çok uygun. Bir kere, arada bir rastlayacağınız traktörler dışında trafik diye bir şey yok. Üstelik her seviyeye ve her yaş grubuna uygun doğal parkurları var. Öyle ki çocuğunuzla bile gidebilirsiniz. Yabancı bisiklet tutkunları 15 yıldır Kapadokya’ya geliyor, siz henüz keşfetmediyseniz acele edin. Türkiye’de dağ bisikletine uygun diğer bölgeler ise Antalya Manavgat ve Adana Baraj gölü çevresi...

KAŞ VE KEMER’DE BAŞKA NELER YAPILIR

á Kafile Turizm ATV’lerle Tahtalı Dağı eteklerinde, maceralı safariler düzenliyor. (Kemer Çamyuva, 0533 271 63 90- 0535 725 89 22, www.buggysafari.com)

á Kemer Akçasaz Mevkii’nde bulunan Berke Ranch çiftliğinde, İngiliz, Arap ve Avusturya atlarıyla, kasıma kadar at safariler yapılıyor. Çiftlik programlarına katılırsanız, Torosların patikalarında at safari yapabilir, bisikletle orman turuna çıkabilir, İkiz Kayalar’a yürüyebilirsiniz. Bir de sürpriz ödüllü tenis turnuvası var. Çocuklar için pony atlar bulunuyor. (Çamyuva, 0242 818 03 33)

á Kaş’ta bulunan Nautilus, 1000 metrelik Asaz dağından Tandem (Pilotla beraber, 2 kişi olarak) Yamaç Paraşütü atlayışları düzenliyor. Otel ve transfer organizasyonları yapıyor. İsteğe göre yapılabilen günübirlik kanyoning, sea kayak, Likya yürüyüşü, Kekova’ya tekne turu, cip safari, Saklıkent yürüyüşü gibi turlar da gerçekleştiriyor. (0242 836 41 15 nautilusdiving@hotmail.com)
False