Avrupa’nın yeni Michelin yıldızlılarıyla tanışın
2014 Michelin rehberleri bölge bölge, tek tek açıklanmaya başlandı, Avrupa’nın gastronomi haritası yeniden şekillendi. Metropol kentlerden rol çalan iki şehir var: Kopenhag ve Viyana. Asıl sürprizlerse Atina ve Budapeşte’den.
Atina’da Funky Gourment
Bu yılın sürpriz ismi. Yunan şefler Georgianna Hiliadeki ve Nikos Roussos’ın mottosu mutfakta uçukluğu elden bırakmadan yemek pişirmek. Tabakların hepsi renkli, oyuncaklı ve son derece yaratıcı. Sunumlar, mekanın isminin hakkını verecek derecede uçuk: Ağaç kütüğü içinde yumurtalar, minyatur ağacın dalında gelen zeytinler... 2009’da açılan restoranın, ilk Michelin yıldızını göğsüne takması üç yıl sürdü. Bu yıl gelen ikinci yıldızsa Yunan şefleri pek de şaşırtmadı. 30 kişilik salonuna ek olarak özel gruplar için 14 kişilik özel yemek salonu var.
Aklınızda olsun: Masanızı en az bir evvelinden ayırtmanız şart. Telefon ya da mail üzerinden rezervasyon alıyorlar. Sadece salıdan cumartesiye 19.30 - 22.30 arası açık. funkygourmet.com
En meşhur tabağı: İçi buz dolu koca bir kasa içinde gelen ‘Fish Market’ adlı somonlu, havyarlı, karidesli balık tabağı.
Budapeşte’de Borkonyha Winekitchen
Mutfağı fakir Budapeşte, bu yıl sürpriz bir Michelin yıldızlı restoran çıkardı.
Yıldızı hak etmesindeki en güçlü etken geniş şarap kavı. Tam da kurulun istediği türden: Her şişe lokal, her yudum özel. 200’den fazla Macar şarabını bir arada başka bir yerde göremezsiniz. Gastronomi sahnesine ‘şarap mutfağı’ gibi yeni bir kavram getirmesiyle meşhur.
Aklınızda olsun: Sadece mail üzerinden rezervasyon yaptırabiliyorsunuz. Pazar hariç, her gün açık. Öğle saatlerinde bile. borkonyha.hu
En meşhur tabağı: Pancar sosuna yatırılmış, taze yeşil elma ve vanilya tanzeleriyle süslenmiş çıtır ördek ciğeri
Kopenhag’ta Studio at the Standard
Şehrin gastronomik, süpersonik üssü The Standard’ın içindeki restoranların en popüler olanı. Limana nazır manzarası, meşhur İskandinav minimalliğiyle kotarılmış dekoru sayesinde Studio, daha yemek servisi çıkmadan sizi tavlıyor. Açık mutfağında kullanılan malzemelerin tamamı sadece Danimarka’da üretiliyor, yetiştiriliyor.
Aklınızda olsun: Restoranda tebrikleri kabul etmekle meşgul, ‘her şeyden, herkesten sorumlu’ pozlu kişi ne şef ne patron; servis sorumlusu Jacob Kocemba. Kendisi, üst üste Dünya Garsonlar Şampiyonası’nı (Evet, böyle de bir yarışma var) kazanmış, aynı zamanda Nordik bölgesinin en başarılı sommelier’i.
Paris’te Akrame
Alçakgönüllü, mütevazı bir restoran. İki yıl evvel taktığı Michelin yıldızını, bu sene ikiledi. Giderdeniz eliniz mahkum, Şef Akrame Benallal’e güveneceksiniz. Zira mönüsü yok, Banallal’ın o gün keyfine keder çıkardığı altı farklı tabak var. Tam anlamıyla bir ‘umduğunu değil bulduğunu’ durumu.
Aklınızda olsun: Aradan uzun ve bitmek bilmeyen tatillere çıktığı oluyor. 18-27 Nisan, 2- 24 Ağustos ve 21 Aralık - 10 Ocak tarihleri arasında kapalı. akrame.com
Viyana’da Tian
‘Fine dining’ konseptini alabildiğine yeşile boyamış, vejeteryan kimliğiyle meşhur bir restoran. Kendi üretimleri ‘baby’ mısırla enginarın, hindistancevizyle domatesin uyumu pek sürprizli, denemeye değer.
Aklınızda olsun:
Helsinki’de Chef & Sommelier
Önünden geçerken, yüz verip kapısını aralamaya tenezzül etmeyeceğiniz sıradanlıkta bir yer. İçeri girmenizle beraber dünyanız değişiyor. Mutfağında yerel, günlük, organik malzemelerden başka bir şey girmiyor. ’Herkes için fine dining’ tadında bir duruşu sahip. 3, 5, 7 ve 9 tabaklık olmak üzere dört farklı tadım mönüsü var. Bütçenize göre dilediğiniz ebattaki mönüyü seçiyorsunuz.
Aklınızda olsun: Özellikle et yemeklerinde kullanıkları kök sebzeleri başka hiçbir yerde tadamazsınız. Şarapları da tıpkı tabakları gibi tamamen organik.
chefetsommelier.fi
Fransa’nın dört yeni şövalyesi
L’Assiette Champenoise: Bu yıl, üç Michelin yıldızlıkar kervanına katılan tek restoran.
Jil: ‘Paris’te bir Japon’ kontenjanından listede. Füzyonun en fransız hali.
La Scène: 2011’de ‘Top Chef’ ödülünü kazanmış Stéphanie Le Quellec, son yıllarda iyice tatsız tuzsuz hale gelmiş Fransız Mutfağı’nın yeni kurtarıcısı gözüyle bakılıyor. La Scéne ile kazandığı tek yıldıza bakılırsa ümitleri boşa çıkarmıyor.
St-James Paris: Tepeden tırnağa, tabağından çanağına gerçek bir Fransız asaleti St-James nihayetinde tek yıldızla taçlandırıldı.
Bunlar da yeni yıldızlı...
Kopenhag’tan
Marchal: Nordik ve Fransız tatları aynı mutfakta, tek tabakta harmanlıyor. Şehrin ikonu haline dönüşmüş meşhur, kült otel D’angleterre’nin içinde. marchal.dk
Clou: Bölgenin deniz mahsülleri zenginliklerini en yaratıcı şekilde yorumlayan restoranlardan. Aynı zamanda satışa sundukları şaraplarını, yemeklerinin olmazsa olmaz bir parçası olarak görüyorlar. restaurant-clou.dk
Viyana’dan:
Edvard: Kempinski’nin içinde olması başta içinizi daraltabilir. Kasvetli ortamına değecek kusursuzluk ve basitlikte bir mönüye sahip. Başrolde mevsimlik balıklar var. kempinski.com/vienna
Vincent: Masalarından taze, pembe güllerin eksik olmadığı, çoğu zaman düğün yemekleri için özel grupların kapadığı bir yer. Michelin ailesinin en
‘cicisi’. restaurant-vincent.at
349
Avrupa’daki tek Michelin yıldızlı restoran sayısı
81
Avrupa’daki iki Michelin yıldızlı restoran sayısı
*Dünya çapında 12 farklı Michelin rehberi var. Bölgelere göre ayrılan rehberlerden şu ana kadar sadece Fransa’nın ve ‘Avrupa’nın Belli Başlı Şehirleri’nin 2014 versiyonları çıktı.