GeriSeyahat Avare
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Avare

Avare

SEYAHATTE NE OKUYALIM

PAKİZE SUDA BU KİTABI ÖNERİYOR

Kedi Gülüşü Deniz Kavukçuoğlu Doğan Kitap

‘Seyahat etmeyi kim sevmez ama ben seyahatlerden dinlenmiş değil genellikle yorgun dönüyorum’ diyen yazar Pakize Suda, rafting yapmayı, dağlara tırmanmayı, kalıntılar arasında dolaşmayı pek sevmiyor, onun tercihi kalabalık olmayan kendiyle başbaşa kalabileceği yerlere gitmek. ‘Karadeniz’in bir köyünde bir hafta kalmak çok hoşuma gider’ diyen yazar, yola çıkarken yanına o sıralarda okuduğu kitapları alıyor. Avare okuyucularına üç farklı önerisi var: İlki hayvan severlerin çok hoşuna gideceğini düşündüğü Kedi Gülüşü. Ayrıntı Yayınları’ndan çıkan Aptallık Ansiklopedisi ve Karşılıksız Aşk için ise tatil günlerinde sıkılmadan, eğlenerek okuyabileceğinizi düşündüğü diğer önerileri.

NE DİNLEYELİM

TULUYHAN UĞURLU BU ALBÜMÜ ÖNERİYOR

Gladiator / Film Müzikleri/ Decca U.S

Tuluyhan Uğurlu konserler için sık sık çıktığı seyahatlerden çok hoşlanıyor. Yoğunluğu nedeniyle çok fazla bir yer göremese de yeni insanlarla tanışmak, onlara müziğini dinletmekten zevk alıyor. ‘Fırsatım olsa Türkiye’nin sahillerini gezer ya da Adriyatik kıyılarına giderdim’ diyen ünlü müzisyen, yolculuk sırasında New Age ve film müzikleri dinlemekten çok hoşlanıyor. Yolculukta özellikle de otomobilde, dinlendirici, rahatlatıcı müzikler dinlemeyi seven Uğurlu, Avare okuyucularına Jean Michel Jarre’ın Metamorphose’unu, Vangelis’in Chariots of Fire’ını ve Gladyatör filminin müziklerini öneriyor.

AVARE’NİN ÖNERİLERİ

Yamaç Paraşütü

M. Can Gül / Agora Kitaplığı

Bu hafta Avare’nin ilk önerisi adrenalin tutkunlarının son yıllarda çok fazla rağbet ettiği yamaç paraşütünü tanıtıyor. 1991’den bu yana yamaç paraşütü eğitimi veren M. Can Gül tarafından kaleme alınan kitapta başlangıç seviyesindeki bir pilotun, makro meteorolojiden mikro meteorolojiye, malzeme bilgisinden uçuş tekniğine dek sahip olması gereken tüm standart bilgileri içeriyor.

Yol Kitapları Üçlemesi

Ersin Toker / Boyut Yayıncılık

Boyut Yayıncılık tarafından yayımlanan ‘İstanbul’dan Bodrum’a’, ‘İstanbul’dan Antalya’ya’, ‘Ankara’dan Marmaris’e’ adlı yol kitapları; bilinmeyen yolları bilinir, bilinenleri de keyif alınır hale getirmenin ipuçlarını sunuyor. Kitabın yazarı Ersin Toker, neredeyse bir yol haritası çıkarmış. Yolun fiziki durumu hakkında bilgiler, tehlikeli noktalar, tüneller, köprüler, bütün benzin istasyonları, hastaneler, bankalar-ATM’ler, otomobil servis istasyonları, mola yerleri, yöresel tatlar, restoranlar, konaklama yerleri, alışveriş noktalarının yer ve kilometre belirtilerek yer aldığı kitaplarda yol üzerinde bulunan kent merkezlerinde gezip görülebilecek yerler hakkında bilgiler de unutulmamış.

DOĞAN HIZLAN ÖNERİYOR

AVARE'NİN ŞİİRİ

Karşılama

İlkyazın ucu göründü

Harlayıverdi çiçek çimen

Kalktım Akçadoruğa çıktım

Bu ova serildi önüme

Karşıma bu dağlar dikildi

Elim ağzımda bakakaldım

Bir yanda dumanlı toprak

Bir yanda deniz

Eriklerin bademlerin şavkı vurmuş havaya

Ortalığı tutmuş zeytin

Gözlerim yeşile kesti

Hey ne dünyamış dünyamız

Çamların heybetinde sesinde kaynakların

Yaşamak uğul uğuldu

Kımıldıyordu yamaçlarda tarlalar

Tepemde gök

Çevrilmiş üstüme sayısız sevdalı göz

Güp güp atıyordu yüreğim

Kıyısında söğütler göveren

Bir nehir yatağına dönmüştü içim

Üstüme üstüme geliyordu ıraklar

Yankısıyla nice ilkyazların

Coşkun sular geçiyordu

Derinlerimden

Yosunlu kayaların dibinde

Ordan ordan dürtüyordu tohum tomurcuk

Elimi uzatsam özgürlüğe dokunacaktım

Yeni düşünceler patlıyordu zihnimde

Açtım bağrımı güne güneşe

Eh beee

Mehmet BAŞARAN
False