GeriSeyahat Ağaçlar da insanlar gibi geceleri uyuyor mu?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Ağaçlar da insanlar gibi geceleri uyuyor mu?

Ağaçlar da insanlar gibi geceleri uyuyor mu?

Bütün gün fotosentez yapan ağaçlar geceleri uyuyor olabilir mi? Finlandiya ve Avusturya'daki iki ağacı inceleyerek çok ilginç bir bilimsel sonuca ulaştılar.

Finnish Geospatial Araştırma Merkezi'nin ağaçları ineceleyerek elde ettiği verilere göre, gündüz ve gece ağaçlarda birtakım değişiklikler gözlemleniyor. Açıklamaya göre, "Geceleri 5 metre uzunluğundaki ağaçların dalları yakşaık 10 cm kadar aşağıya iniyor" 

Araştırma sonuçları, "Sabah olduğunda güneşin ışınları mı ağaçları uyandırıyor yoksa ağaçlar kendi biyolojik yapıları gereği mi uyanıyor" sorusuna net bir cevap veremedi. 

Geçmiş yıllarda bitkiler üzerine yapılan araşıtrmalarda ünlü botanist Carl Linnaeus, dünyanın dört bir yanından topladığı örnekler üzerine temellendirdiği bir bitki dağılım teorisi geliştirmiştir. Karanlık mahzende çiçeklerin açılıp kapandığını gözlemlemiştir. 

Ağaçlar da insanlar gibi geceleri uyuyor mu

Charles Darwin ise bitkilerin üzerindeki yaprak ve sapların geceleri uyku hareketini gözlemlemiştir. Fakat geçmişteki çalışmalar küçük bitkiler üzerine yoğunlaşmıştır. Oysa bu çalışma yabani ağaçların hareketlerini gözlemlemiştir. Bu ölçümü yapmak için ise lazer kullanmışlardır. 

Hungarian Academy of Sciences'ta bu araştırmanın merkezinde yer alan ekolojik araştırmacı András Zlinszky: "Bitkilerin hareketi her zaman fotosentez yoluyla bitkilerin hücrelerine giden su dengesiyle sağlanır" 

*Kaynak: LiveScience

False