GeriSeyahat 36 saatte Tallinn
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
36 saatte Tallinn

36 saatte Tallinn

Estonya, Avrupa’daki en küçük ülkelerden biri olabilir ama şu anda 1.3 milyonluk nüfusuyla kıtanın en mutlu halkına sahip. 3 sene önce, Rusya’dan kazandığı bağımsızlığının 20’nci yılını kutladı ve kroon’dan Euro’ya geçti.

Tallinn, Avrupa Kültür Başkenti seçildi. Diğer Avrupa ülkelerine oranla ülkede işsizlik oranı düşük, yabancı yatırımcıların desteğiyle ekonomi dengede. Başkent Talinn, ortaçağ atmosferi, operası, restoranlarıyla özgün bir dokuya sahip. 21’inci yüzyıl esintisi yeni yapılar da bu dokuyu zedelemiyor.

Nasıl gidilir?

İstanbul’dan gidiş, dönüş Tallinn bileti, ekimin ilk haftasında THY’de direkt 716 TL, Aeroflot’la bir aktarmalı 830, Air Baltic’ta 930 TL.

Cuma

11.00
Surlar boyunca

Tarihi bölgeyi çevreleyen ortaçağdan kalma surları yürüyerek gezinize başlayın. Danimarkalı bir kral, 1310’da savunma için duvar inşa etmeye başlamış ve 16’ncı yüzyıla gelindiğinde surlar 46 kulesiyle 1,5 kilometre uzunluğuna erişmiş. Bugün kulelerden 26’sı ayakta. Suur-Kloostri Kapısı’ndan üçüne ulaşabilirsiniz. Surlara tırmanmak, kuleden çevreye bakmak istiyorsanız 3 TL ödemeniz gerekiyor. Bir uyarı: 45 basamaklı merdiven çok dik, karanlık ve dar. Çocuklar, klostrofobisi olanlar, yüksek topuklu ayakkabı giyenlere tavsiye edilmez.

13.00
Yemek ve moda

Acıktıysanız şehrin en havalı restoran-barı Sfaar’a uğrayın. Kuzey komşularının Tallinn üzerindeki etkisine tanık olun: İskemleler Danimarka, çömlekler Finlandiya’dan. Ama menü, geleneksel Estonya tatlarını içeriyor: yaban domuzlu börek (28 TL) ve elk sosisiyle kızarmış yumurtası (8 TL) harika. Ne yerseniz yiyin, tatlıyı es geçmeyin. Lor peynirli keki, bir Estonya klasiği olarak çok leziz (ve sadece 3 TL). Sfaar’da yemek servisinin yanı sıra (restoran saat 8.00’den 23.00’e kadar açık) bir şarap butiği ve İsveçli Acne gibi ünlü moda markalarının satıldığı giyim mağazasını bulabilirsiniz (sfaar.ee).

17.00
Uçarak ziyaret

Lutla çalınan müzik eşliğinde ortaçağ giysili kızların size bir bardak bira sunmasını ister misiniz? Tallinn’de bu barlardan öyle çok var ki... Neyse ki üç yıl önce açılan Butterfly Lounge (kokteilibaar.ee) farklı bir mekan. Turist kalabalığından uzak, 1980’lerin elektro pop müziği eşliğinde bira içebilirsiniz bu barda. Parlak pembe etekli garsonların sunduğu martininin kadehi 13 TL. Estonya’da kokteylleri çok ciddiye alıyorlar, Butterfly barmenleri vitrin dolusu ödül kazanmış. Leziz ördekli, salatalı sandviçin tadına bakmayı da unutmayın (14 TL).

20.00
Kış kuşları
Neh, tarihi bölgeye gece gittiğinizde yaşamanız gereken bir heyecan. Küçük bir taş evin iki zemine ayırdığı olağandışı restoran, sonbaharda açılıyor. Yazın ekip Muhu Adası’nda lüks bir gastronomi mekanı olan Padaste Köşkü’ne taşınıyor. Burası Tallinn’in yaklaşık 150 kilometre güneybatısında. Kopenhag’in öncü restoranlarından Noma’dan tariflere Neh’in mutfağında rastlarsanız şaşırmayın. Etkileşim çok belirgin: tabaklar, bir shot çam votkasıyla servis edilen tuzlu devekuşu veya kuşburnu dondurmalı ayva püresi... İki kişilik yemek, içki dahil yaklaşık 200 TL (neh.ee).

11.30
Sovyet casus ofisi

Sokos Hotel Viru’de asansör, en üst kata çıkmıyor (sokoshotels.fi). Çünkü çatı katı yıllarca gizli bir KGB bürosuydu. İki yıl önce müzeye dönüştürüldü. İngilizce rehberli tur 17 TL. Rusların hilesi şimdi çok amatörce görülüyor (kapıda, Rusça ve Estonyaca “Burada hiçbir şey yok” yazıyor), ama bu gözlem teknikleri çok abartıldı. Odalarda böcekler var, telefonlar hatta saunalar bile böcekli. Küllüklerden, restorandaki konuşmaları dinleyebilmek için kullanılan tabaklardan geçilmiyor. Rehberin Sovyet dönemindeki yaşamından aktardığı anektodlar fıkra gibi.

13.00
Kilise ve devlet

Tarihi bölgeyi kuşbakışı görebileceğiniz Pikk Jalg’a çıkıp, Toompea’ya doğru yürüyün. Burada soğan kubbeli Estonya Ortodoks Katedrali, St. Alexander Nevsky’yi (orthodox.ee), ziyaret edebilir ve soluk pembe tonundaki parlamento binasını, Riigikogu’yu (riigikogu.ee) görebilirsiniz. Danimarkalı Kralın Bahçesi’nden dönerken, tarihi bölgenin güzel görüntüleri için iyi bir açı yakalayabilirsiniz.

15.00
Güzel pastalar

Tallinn’in en eski kafesi Maiasmokk. İsmi “tatlısever” anlamına geliyor. 1864’ten beri geleneksel pastanın tek adresi. Pastanın porsiyonu 10 TL (kalev.ee). Aynı şirketin sahip olduğu komşu bina, Kalev Marzipan Museum Room’da, renkli gıda boyalarıyla süslenmiş el işi Kaliforniya bademlerini görebilirsiniz. Özellikle Noel’de popülerleşen bademler, dört ay boyunca yenilebilir. Daha modern arayışlar için, yolun karşısına geçtiğinizde Anneli Viik (anneliviik.ee), el yapımı çikolatalı trüflerin satıldığı keyifli bir kafe; sıcak çikolatası kaşığınız neredeyse dik duracak kadar koyu ve yoğun. (trüf 2,5 TL, kakao 8 TL)

19.30
Müziğin cazibesi

Tallinn gibi 500 bin’den az nüfuslu bir şehirde Estonya Konser Salonu (concert.ee) ve Estonya Ulusal Operası’nda (opera.ee) düzenlenen konser sayısı şaşırtıcı. Her kuşaktan müziksevere hitap ediyor etkinlikler. Bilet fiyatları 25-75 TL. Konser öncesi, sonrası üst kattaki bar Wabadus’ta bir kadeh şarap yudumlayabilirsiniz. Sovyet döneminde barın ismi Moskva’ymış. Şimdiki özgürlük anlamına geliyor! Kokteyller 13 TL, yemeklerin porsiyonu 25 TL’nin altında. (wabadus.ee)

21.30
Kutsal geçmiş

Sfaar’ın yan kapısındaki O’da geç akşam yemeğinin keyfini çıkartın. ‘Yor’ olarak telaffuz edilen O; İsveçce ada anlamına geliyor. Tavanı şeffaf kumaşlarla ve ışıklandırmaları küçük melek kanatlarıyla süslenmiş yemek odası ruhani bir atmosfere sahip. Açık mutfakta yerel yemekler pişiriliyor. Yemeğe, pancar suyu veya önceden haşlanmış enfes parçalı elma şarabıyla başlayabilirsiniz. En kolay seçenek ise; altı kap tadım menüsünü tercih etmek. Fiyatı 160 TL. (restoran-o.ee)

10.30
Zekice hediyeler

Tallinn’de nereye dönseniz karşınıza amber ve keten çıkıyor. Mağazada, sokaktaki tezgahlarda... Herkes amber sevmez ama kim yeni bir el havlusu istemez ki? Çoğu tasarım çok geleneksel ama Zizi’nin tarihi bölgedeki iki mağazasında (zizihome.eu) Fin firması Marimekko’nun ürünlerini hatırlatan modern motiflerle işlenmiş havlular satıyor. Peçetelerden masa, nevresim ve masa örtülerine, her ürün Estonya keteninden yapılmış ve uygun fiyatlı (el havlusu 12 TL).

13.00
Son ödül

Ayrılmadan önce son yapmanız gereken şey Bonaparte Deli’ye uğramak (Bonaparte.ee). Burası, Japon çaylarından Yeni Zelanda şaraplarına, İrlanda’nın sodalı somun ekmeklerine çeşitli ürünlerin satıldığı uluslararası bir pazar. İsli pastırmalı ve kıymalı lezziz Estonya hamur işleri Arnavut kaldırımlı Estonya sokaklarında gezinirken tam da ihtiyacınız olan şey. Sadece 2,5 TL’ye satılan toorsuitsupeekoni-hakklihapirukas ismi kadar lezzetli!

False