GeriSeyahat 36 saatte Rio de Janeiro
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
36 saatte Rio de Janeiro

36 saatte Rio de Janeiro

Yazı yaşayan Rio de Janeiro’nun meşhur karnavalı cuma günü başlıyor. Şehir dört gün yeryüzünün en parlak renklerine boyanacak. Gelecek hafta sonunda ise şampiyon sambacılar geçit yapacak.

Cuma

15.00

Düşgücünün sınırlarında
Sambadrome’daki karnaval geçidi  saat 18.00’de başlıyor. Zamanınızı kentin yenilikçi yüzünü keşfederek geçirebilirsiniz. Geçen ay 105 yaşında ölen en ünlü Brezilyalı mimar Oscar Niemeyer, başkent Brasilia’yı tasarlamıştı. Rio’da ise ondan geriye Casa das Canoas ve Sambadrome kaldı. 1953’te kendisi için konut olarak inşa ettiği Casa das Canoas bugün Niemeyer Vakfı’na ait. Kent merkezinden taksiyle 20 dakika uzaklıktaki Sao Conrado’da. Salıdan cumaya açık.

20.00
Deniz ürünleri sofrası

Geçit törenleri saat 02.00’ye kadar sürecek. Öncesinde Ipanema sahilini kuşbakışı görebileceğiniz Philippe Starck tasarımı Hotel Fasano’da kremalı, beyaz fasulyeli çıtır ton ve deniz ürünlerini tadabilirsiniz (80 TL). Ardından Londra temalı şık barı Baretto’da gece eğlencesine başlayabilirsiniz. (fasano.com.br)

23.00
Lapa’da gençlik aşısı

Karnaval kalabalığına karışıp yarışmaya hazırlanan samba okullarının geçidini izlemek sizi yordu mu? Kendinizi hemen bohemlerin, yuppie’lerin, öğrencilerin eğlence merkezi Lapa’ya atın. Bu tarihi, neşeli caddede kaldırım restoranları, uygun fiyatlı alkollü içki satan pek çok bar bulunuyor. En popüler samba kulübü Rio Scenarium (rioscenarium.com.br), Carioca da Gema ise daha sakin bir mekan (barcariocadagema.com.br).

36 saatte Rio de Janeiro

Cumartesi

10.00
Kıyıya vuranlar

Güne sahilde heyecan verici kelepir avıyla başlayın. Praca 15 de Novembro’da kurulan bitpazarında koleksiyonerler için pek çok sürpriz var. Tarihi porselenler, eski plaklar, kostümler, başka yerde rastlayamayacağınız sömürge dönemi üslubuyla yapılmış objeler. Pazarlık elzem, unutmayın.

12.00
Kartal gözüyle Rio

Parke taşlı sokaklardan yukarıya tırmanan tarihi Santa Teresa finikülerine atlayın. Tarihi oteller, müzeler arasından geçin. Geçmişin kahve bahçesinde yükselen Hotel Santa Teresa’da güzel bir kahve için (santa-teresa-hotel.com). Çevredeki hediyelik eşya mağazalarına göz atın. Rua AlmiranteAlexandrino’daki restoranlar öğle yemeği için cazip. Yukarı doğru yürümeyi sürdürüp Aprazivel’de müthiş manzara eşliğinde porsiyonu 65 TL’ye güveçte balık tadabilirsiniz (aprazivel.com.br).

15.00
Sanatın merkezi

Centro, tarihle çağdaş sanatı buluşturuyor. Bitpazarının hemen karşısında 18’inci yüzyıldan kalma Paco Imperial iddialı sergilere ev sahipliği yapıyor (pacoimperial.com.br). Geçmişin merkez bankası binası şimdi sanat galerisi. Gordon Matta-Clark da burada (bb.com.br/cultura). Bölgede ayrıca pek çok sanat galerisi bulacaksınız. Deneysel çalışmalara kapısını açan A Gentil Carioca mutlaka görülmeli (agentilcarioca.com.br).

17.30
Farklı bir bakış

Sugar Loaf ve Corcovado’nun kartpostal manzarasını bir kenara bırakın. İki yıl önce gecekondularla kenti bütünleştirme projesi kapsamında sosyetik Ipanema sahilini Cantagalo’ya bağlayacak 20 katlı bir asansör kulesi yapıldı. Rua Teixeira de Melo ve Rua Barao da Torre, Praca General Osorio’nun hemen yanı başında. Bu öncü mimari tasarım örneği seyir terasından Ipanema ve Copacabana’yı görebilirsiniz. Korumalar, güvenliğiniz için gecekonduya çıkan asansöre binmenizi engelleyebilir. Uzaktan da olsa bu meşhur bölgeyi görebilirsiniz.

21.30
Gurmelere layık

Samba okullarının saat 21.00’de başlayan geçidi, sokak partileri sabaha kadar sürecek. Arada acıkan Rio’nun güzelleri yemek için Leblon semtine, özellikle de Dias Ferreira Caddesi’ne gider. Sushi Leblon’da trüflüsü dahil pek çok egzotik sushiyi 9-20 TL’ye tadabilirsiniz (sushileblon.com). İtalyan mutfağında iddialı Quadrucci’de karides, mango, tere ve krem peynirli risotto tavsiye ederiz (40 TL, quadrucci.com.br). Yaratıcı aşçıların yeni lezzetleri Zuka’da sizi bekliyor. Alabalık ve biberli mezelerini (23 TL), meyve sosu ve püreyle servis edilen kuzu pirzolasını (70 TL) tadın (zuka.com.br).

24.00
Limanda gezinti

Rio’nun liman bölgesi Gamboa, şimdilerde Lapa’yla yarışan bir eğlence merkezine dönüştü. Güvenlik konusunda biraz dikkatli olursanız sizi birbirinden cazip mekânlar bekliyor. 19’uncu yüzyıldan kalma rustik binadaki Trapiche Gamboa canlı, mütevazı bir kulüp. Şehrin en popüler samba mekânlarından (trapichegamboa.com.br). Eşcinsellerin parti mekânı The Week ise aynı caddenin karşı sırasında. Sahneye çoğunlukla atletik DJ’ler çıkıyor (theweek.com.br). Hızlı bir turdan sonra alternatif mekân ararsanız taksiye atlayın. Urca’daki Zozo’ya uğrayın. Sugar Loaf’a çıkan teleferiğin yanı başındaki sahil restoranı hafta sonunda 30’lu yaşlardaki şık Riolu’ların parti mekânı (zozorio.com.br).

Pazar

11.00
Sahilde brunch

Yorucu bir geceden sonra güne sakin başlamak ister misiniz? Escola do Pao, bir zamanlar yazar Jose Lins do Rego’nun eviydi. Bir anne ve kızının elinde Fransız stili bistroya dönüştü. Metal kolonlarla desteklenen yapının tropik çiçekler arasındaki masalarından birine kurulun. Taze tropikal meyve suları eşliğinde mini sandviçleri, ızgara peynirleri, nefis ekmek ve omletlerle güzel bir ziyafet çekin. Standart ücret 55 TL (escoladopao.com.br).

12.30
Lagünden bahçeye

Şimdi biraz açıkhava almanın zamanı. Escola do Pao’nun önündeki lagünde yürüyüşe çıkın. Botanik Bahçesi’ni keşfedin. 1808’de Portekiz kralının kurduğu bahçede orkide dolu seralar, güzel havuzlar, heykeller sizi bekliyor (www.jbrj.gov.br). Akşam şehirde kalacaksanız samba okullarının geçit töreni saat 21.00’de başlıyor. Karnaval pazartesi de devam ediyor.

NASIL GÄ°DÄ°LÄ°R

THY, İstanbul’dan Sao Paulo’ya 2108 TL’den başlayan fiyatlarla gidiş-dönüş direkt uçuyor. Karayoluyla iki şehrin arası 5 saat. Yerel havayollarıyla 45 dakikalık uçuşun çift yön fiyatı 210 TL’den başlıyor. Üç aktarmalı gidiş-dönüş British Airways’te 4 bin TL, American Airlines’ta 1800 TL’den başlıyor. Karnaval programını kentin web sayfasından bulabilirsiniz.
(www.rio-carnival.net

DiÄŸer karnaval ÅŸehirleri

Paskalya öncesinde Rio’nun yanı sıra pek çok Brezilya ÅŸehrinde karnaval düzenleniyor. Salvador de Bahia’dakine 4, Olinda’dakine 1,5 milyon kiÅŸi katılıyor. DiÄŸer karnaval ÅŸehirleri: Laguna, Sao Luiz, Ouro Preto, Diamantina, Morro de Sao Paulo...  Â

False