GeriSeyahat 36 saatte Philadelphia
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
36 saatte Philadelphia

36 saatte Philadelphia

Temmuzdaki Demokrat Parti kurultayında 50 bin ziyaretçiyi ağırlamaya hazırlanan Philadelphia bu vesileyle tüm dünyanın ilgisini üzerine çekecek. Yaygın bisiklet yolu ağı, popüler bisiklet paylaşımı programı sayesinde küçük kent merkezini iki teker ya da iki ayak üzerinde keşfetmek mümkün.

Üniversite şehri olması kente enerji katıyor. Ülkenin en dinamik restoran atmosferi de burada. Restoran bölgesi kuzeyde Frankford Bulvarı’ndan güneyde Passyunk Bulvarı’na kadar genişledi. Ketçaplı İtalyan restoranları azaldı, birahanelerin yerini zarif kafeler aldı. Müzeler artıyor, fabrikalar sanatçıların atölyelerine dönüşüyor. Yeni açıkhava mekânları sadece Demokratlar değil, herkes için şehre cazibe kazandırdı. 

Cuma

15.00 Batı Philly turu

Kentin batısından, University City’nin tam merkezinden başlayın. Pennsylvania Üniversitesi’nin Çağdaş Sanat Enstitüsü alanında kentin en saygın mekânı. Sergilenen kışkırtıcı eserler sizi utandırıp kaçırmasın sakın. Bu müze Andy Warhol’un ilk kişisel, Laurie Anderson’ın erken dönem eserlerini sunduğu ilk serginin gerçekleştirildiği kurum. Şu anda eserleri sergilenen Robert Crumb, Gillian Wearing ve Rodney McMillian da en az onlar kadar heyecan verici.

18.00 Vejetaryen akşam

Philadelphia’da şimdilerde vejetaryenlik çok gözde. Popüler, mönüsü sebze ağırlıklı restoranlar kentin en güzel kokteyllerini, bar atıştırmalıklarını sunuyor. Mönüsü gözde sokak lezzetlerinden oluşan V Street’te happy hour’a yetişin. Restoranın sahipleri ünlü Vedge’i yaratan isimler. Kingston Cooler, bakır tekila, IslayScotch, havuç, zencefil ve Jamaika baharatı bir araya gelince müthiş bir kokteyl çıkıyor. Yanına ızgara edilmiş, baharatlı salam, brokoli, acı biber ve cacık alın.

36 saatte Philadelphia

20.30 Will’de tadım

Pennsylvania’nın sıkı alkollü içecekler yasası, restoranlara dışarıdan içecek götürülmesini de teşvik etmiş. Ayrıca şeflerin öne çıktığı restoranlarda iddialı kokteyllerin yolunu açmış. Passyunk Bulvarı’ndaki en kalabalık restoranlardan biri Will. Beş tabaklık tadım mönüsündeki (240 TL) abalone mantarı, fırınlanmış anason, sucuk marmelatı karışımı çok leziz. Rezervasyonsuz gitmeyin. Sindirim için kısa bir yürüyüşle Fountain Porter’a gidin. Zarif dekorasyonlu barın yerel bira listesi de etkileyici. İsmini kentin kuzey semtlerinden alan Kenzinger’i deneyin (9.5 TL). Hâlâ açsanız, harika burgerler 15 TL.

Cumartesi

10.00 Parkta peynirli kahvaltı

Yerel firmalardan Di Bruno Bros, 1939’da Güney Philly’deki İtalyan Pazarı’nda faaliyete geçmişti. 18’inci Cadde ile Chestnut Caddesi’nin kesiştiği köşede açılan yeni ve büyük şubesi hedonistlere layık. Çıtır bir francala, akasya-incir balı, tezgâhtaki satıcının önerisine göre günün en leziz peynirini alıp, kaldırımdaki masalarında güzel bir kahvaltı yapın. Sonra güney yönünde, iki sokak ötedeki Rittenhouse Meydanı’na gidin. Cumartesileri burada kurulan çiftçi pazarı yazın saat 15.00’e kadar açık. Tezgâhlarda fermante çaydan yapılan kombucha’dan çiçeğe, et ürünlerine kadar ne ararsanız var.

12.00 Güney Philly sandvici

Philadelphia sandviçleriyle meşhur. Etli, peynirlisi çok popüler, fakat en lezizi tandır etlisi. AVM’ler, ünlü mağazalar arasında piknik masalarında servis yapılan John’s Roast Pork’ta kuyruğa girin, astellar sandvici (33 TL) sipariş verin: Suyunu kaybetmeden pişirilmiş, ince dilimlenmiş et ve üstüne kavrulmuş ıspanak, eritilmiş peynir...

36 saatte Philadelphia

13.00 Bisikletler ve hamaklar

Philadelphia’daki bisiklet paylaşımı programı geçen yıl başladı, şu anda şehirde 70 istasyonla hizmet veriyor. Front & Carpenter caddesinden parlak mavi renkli bir Indego bisikleti kiralayın (saati 25 TL), nehir kıyısındaki Delaware River Parkuru’na inin. Kuzeye doğru ilerleyip Spruce Street Harbor Parkı’nda mola verin. Bira bahçeleri, hamaklar, Federal Donuts ve Fat Ham’dan atıştırmalıklar, Jose Garces’in restoranı parkın cazibesini artırıyor. Race Street İskelesi’ne gidin, Benjamin Franklin Köprüsü’nü seyredin. Bu iskelede yazın açık havada ücretsiz yoga kursları düzenleniyor.

15.00 Fishtown’da Frankford

Kuzeye yönelen parkuru izleyip Fishtown’a gidin. Semt son zamanlarda büyük dönüşüm yaşadı. Butik, kafe ve restoranların sıralandığı Frankford Caddesi kentteki en popüler mekânlardan. Mağarayı andıran La Colombe’a girin. Kendi kahveli romunu üreten kafede krem kıvamındaki ‘draft latte’yi deneyin. Nitrojenle soğuk demlenmiş, sütlü kahvenize bir yudum rom ekleyin (19 TL). Kuzeye çıkmayı sürdürün. Frankford Caddesi No: 1228’deki dev duvar resmi Shepard Fairey’yi görün, sonra Pizza Brain’de mola verin. Dünyanın ilk pizza müzesi olduğunu iddia eden restoranın salonunda pizza temalı film afişleri satılıyor. Keçi peynirli, tütsülenmiş salamlı, Grana Padano peynirli dev pizza dilimleri leziz. Bitişikteki Little Baby’s Ice Cream’de ise balzamik muzlusu dahil pek çok çeşit dondurma bulunuyor. 

18.00 Semtin sevilen mekânı

Southwark, geçen yıl el değiştirmeden önce çok sevilen semt bar-restoranlarından biriydi. Yeni sahipleri Chris D’Ambro ile Marina de Oliveira mekânı güzelleştirmekle yetindi. Sık değişen mönüde et ezmesi, tütsülenmiş uskumru ezmesi gibi klasik lezzetlerin yanı sıra kuzu göbeği mantarlı, baklalı, cevizli kuşkonmaz gibi gurme damaklara hitap eden çeşitlere de yer verilmiş. İçeceklerde ise Philadelphia Fish House Punch (konyak, burbon, rom, şeftali likörü, limon şerbeti, hindistancevizi) gibi asırlık kokteyller popülerliğini koruyor. İki kişi ortalama 300 TL.

20.00 Fringe’de sanat

Restore edilen itfaiye binasındaki FringeArts, kentin en eklektik dans merkezi. Aynı zamanda her eylülde düzenlenen FringeArts Festivali’nin ana üssü. Bir başka seçenek Underground Arts. Bob Mould and Insane Clown Posse gibi toplulukların sahneye çıktığı salon küçük, biraları ucuz, fakat yer bulmak zor.

22.00 Gece istiridyesi

Cumartesi geceleri ‘buck a shuck’ happy hour partileri için Oyster House’un kapısında sıra beklemeye değer. Restoran 1976’dan bu yana doğu sahillerinden çıkan deniz ürünlerini sunuyor. Kısa süre önce yenilenip yüksek ahşap masaları, mermer kaplı barıyla hizmete girdi. Saat 21.00-23.00 arasında istiridyenin tanesi 3 TL. Yanında restoranın kırmızı şarap, elma brendisi, limon, tarçın ve zencefilden hazırlanan kokteyli ya da vermutundan isteyin.

Pazar

10.00 Caddede sabah

Eli Kulp’un gerçekten usta işi mutfağında öne çıkanlar çörekler. Köy salamı ve kahveli sosla süslenmiş ‘Kırmızı Göz’ adlı çöreği bir süre önce ünlü gurme dergisi Saveur’a kapak olmuştu. Açsanız, daha doyurucu Hickory Town sandviçini tercih edin. İçinde yumurta, tütsülenmiş Lancaster salamı, turp ve gravyer peyniri var. Kahve semtteki Rival Brothers’tan. İki kişi kahvaltı 90 TL.

12.30 Sanat ve hoagie

Barnes Vakfı’nın izlenimciler, ardılları ve çağdaş ressamların eserlerinden oluşan 3 bin tabloluk müthiş koleksiyonunun bir zamanlar tek kişiye ait olduğuna inanmak zor. Öğlende düzenlenen bir saatlik rehberli tura katılın (giriş dahil 135 TL). Dr. Albert C. Barnes’a ait koleksiyonun öyküsünü öğrenin. Wawa’da alışveriş yapmadan şehirden ayrılmak olmaz. En güzel kahveyi, hoagie sandviçlerini, köfte soslarını burada bulacaksınız. Müze çıkışı Broad and Walnut Caddesi’ndeki şubesine gidin. Çıtır francala içinde çeşitli etler, peynirler, aromatik bitkilerle hazırlanan meşhur hoagie sandvicini tadın. Sandvicinizi biraz ilerideki Belediye Binası’nın bitişiğinde, yeni düzenlenen Dilworth Parkı’nda yiyebilirsiniz. Bir yandan da binanın tepesindeki William Penn heykelini seyredersiniz.

False