36 saatte Helsinki
Buzkıran gemileri hazirana doğru limana döndüğünde ve karlar eridiğinde Helsinki yepyeni bir çehreye bürünür. Fin yaratıcılığı ön plana çıkar. Butikler, kafeler, restoranlar, eğlence yerleri, alışveriş mekânları görünür hale gelir
16.00
ÜÇ ÖZGÜN ÖRNEK
Napa Galerisi’ne uğrayıp kentin özgün ve yaratıcı ruhunu sanat eserlerinde görün. Bu küçük mağazada orijinal illüstrasyonlar, çizgi romanlar, eğlenceli sanat kitapları, küçük yayınevlerinin az bulunur kitapları satılıyor (napagalleria.com). Galeriden ayrılmadan önce ücretsiz ‘Fontwalk’ haritasından alın. Mimarileriyle öne çıkan binaları görmek isteyenler için hazırlanan haritadan yararlanıp, yakınlardaki üç kiliseye uğrayabilirsiniz.
18.00
ARMONİ SALONU
Kent, dini yapıların dışında da önemli mimari eserlere sahip: Aalto’nun mermer kaplı Finlandiya Hall’u, dört dev granit heykelin bekçilik yaptığı Eliel Saarinen tasarımı tren garı gibi... Üç yıl önce bunlara 189 milyon Euro’luk Helsinki Müzik Merkezi katıldı (musiikkitalo.fi). Cam kaplı binaya yaklaşıp içeriye bakın, ülkenin önde gelen orkestralarına ev sahipliği yapan binayı görün. Gösteri programına bakın. Gece güzel bir gösteri, konser olabilir, kaçırmayın.
20.30
YENİ KUZEY TATLARI
Şehirde, yerli malzemeler kullanan tanınmış restoranların yanı sıra bu yaklaşımı bir adım daha ileriye taşıyan Spis (spis.fi) gibi pek çok küçük mekân var. Üç yıl önce açılan, 18 kişilik Spis’te mönü, dekorasyon, hatta müzik İskandinavi. Mevsimlik mönü karmaşık tarifler içeriyor: Örneğin ekşili pancar dondurması, pancar köpüğü, ardıç tozu, yumurta sarısı ve yenilebilir kil ile kaplanmış pancarlarla hazırlanan bir yemeğe ne dersiniz? Şarap seçimini restoran yöneticisi Jani Kinanen’e bırakabilirsiniz. İki kişi, içki hariç, ortalama 250 TL.
23.30
OTURMA ODASI GİBİ LOBİ
Esplanade Parkı şehrin oturma odası gibi. Birkaç yıl önce açılan barlar parkın atmosferini değiştirdi. Popüler kokteyl barlarından Liberty or Death’te mumla aydınlatılan masalar, kitapların dolup taştığı raflar, sıvası kazınmış tuğlalı duvarlar ev duygusu yaratıyor (libertyordeath.fi). Birkaç sokak ötedeki şarap barı Vin Vin’de ise klasik kanepeler floşlarla kaplanmış, iskemleleri yastıklarla doldurulmuş... Ahşap ve ağır kahve masalarındaki sohbetler geç saatlere kadar sürüyor (vin-vin.fi).
11.00
TASARIM KURSU
Tasarım Müzesi’ni ziyaret etmenizde yarar var. Geçici sergiler bölümündeki ‘Postmodernizm 1980-1995’ 17 Mayıs’a kadar gezilebilir. Bodrum katında yeni açılan Gallery 12’de ise dünyadan çağdaş tasarım örnekleri sergileniyor.
13.00
GÜNEŞ ENERJİLİ YEMEK
Helsinki’de haziran yaklaşırken gün ışığı 19 saate ulaşıyor. Mendirekteki Cafe Carusel’in terasında manzaralı bir masaya yerleşip tarçın demeti eşliğinde soğuk Karjala birası ve güneşin tadını çıkarın (carusel.fi). Aslında çorba, salata çeşitleri çok daha doyurucu bir seçim olabilir, fakat unutmayın ki siz güneşlenmek için buradasınız. Daha sonra rıhtım boyunca doğuya doğru yürüyün. İki dakika uzaklıktaki küçük Unisaari Adası’na sefer yapan tekneye atlayın. Yüzmek ya da en azından ayaklarınızı suya sokmak isterseniz adanın gümüşi kumsallarında çekinmeden soyunabilirsiniz.
15.30
YERLİ MODA
25’inci Cadde ve çevresi kentin Moda Bölgesi. 100’e yakın özgün mağazasıyla tam bir alışveriş cenneti. Özellikle yerelle bağını koruyan Ivana Helsinki gibi mağazalara uğrayın. Rafları kuş tüyü desenli giysiler ve hafif tüniklerle dolu (ivanahelsinki.com). Fin ayakkabı ve aksesuvar tasarımcısı Minna Parikka’nın butiğinde fuşya rengi botları (900 TL) ya da gümüşi renkli babetleri (590 TL) deneyin (minnaparikka.com). Giysilerden uzaklaşmak isterseniz dekorasyon mağazası Momono sizi bekliyor. Çağdaş tasarımlı, karmaşık desenli Arap kahve fincanları 135 TL.
19.30
SASU İLE SÜPER
Chef & Sommelier’nin mönüsü birbirinden leziz yemeklerden oluşmuş. Beş yıl önce kentin güneyindeki konut bölgesinde açılan restoranın birkaç masalık salonda kendinizi yakın bir arkadaşınızın evine misafir gitmiş gibi hissediyorsunuz. Şef Sasu Laukkonen hazırlanan her tabağı garsona teslim etmeden önce kontrol ediyor. Mönüdeki yemek açıklamalarının sadeliği sizi aldatmasın. ‘Pancar ve maya’ ya da ‘beyaz balık ve karnabahar’ gibi tanımlar aslında çok zengin içerikli yemekleri anlatıyor. Patates ile porçini mantarından yapılan şiş, tütsülenmiş kereviz püreli kuzu eti, espresso ile tatlandırılmış siyah çikolatalı tatlı gibi lezzetleri de içeren dört tabaklık mönü 135 TL. Gitmeden rezervasyon yaptırmanızda yarar var.
22.00
KÜLTÜR FABRİKASI
Korjaamo Kültür Fabrikası bir zamanlar tramvay deposuydu. Tramvayların yerini gösteri grupları, jeton kutularının yerini komedyenler aldı. Bu kültür platformu şimdilerde komedi şovlarına, klezmer, caz ve blues gruplarına, D.J’lere ev sahipliği yapıyor. Tesiste ayrıca mütevazı bir sanat galerisi ve hafta sonunda geceleri 02.00’ye kadar açık kalan pub bulunuyor (Toolonkatu Cad. No: 51a-b). Geceye başlamadan yakınlardaki parkta Finlandiya’nın en ünlü bestecisi Sibelius’un anısına yapılan iddialı heykeli görmeli ve ruhunuzu akort etmelisiniz.
10.00
DÜNYEVİ SANATLAR
Kuzeydeki Arabianranta semtine giden tramvaya atlayın. 138 yıllık Arabia seramik fabrikası, 55 metre yüksekliğindeki bacasıyla görkemli bir yapı. Fabrika bahçesindeki sanat eserleri gün geçtikçe artıyor. Bölgenin kentsel dönüşümü sırasında ayrılan fonlarla, fabrika bahçesinde bir sanat galerisi kuruldu. 15 yılda yürüyerek tur yapılacak kadar eser toplandı. (arabiahelsinki.fi/en/arttour). Eğer kapalı mekânda sergi gezmeyi seviyorsanız, Kiasma Çağdaş Sanat Müzesi tam size göre (kiasma.fi; giriş: 22TL).
13.30
ADADA PİKNİK
Eat&Joy, Fin malı organik gıdalar satan bir market (eatandjoy.fi). Bu yeni Kluuvi Pazarı dört yıl önce açıldı. İçi tepelemesine taze çavdar ekmeği, butik peynirler, organik altın çilek reçeli, tütsülenmiş somon, butik elma şarabı dolu. Erzağınızı aldıktan sonra limandan minik Suomenlinna Adası’na kalkan teknelere atlayın (suomenlinna.fi). Sekiz küçük parçadan oluşan takımadaya 18’inci yüzyılda bir kale inşa edilmiş. Piperin Parkı’nın havuzu yakınındaki çim kaplı setlerde piknik sepetinizi açın, Baltık Denizi’nin huzurlu sularında seyreden gemileri izlerken günün tadını çıkarın.
NASIL GİDİLİR?
Mayısın son haftasında İstanbul’dan Helsinki’ye direkt uçuşların gidiş-dönüş fiyatı THY’de 715 TL’den başlıyor. Bir aktarmalı gidiş-dönüş uçuşlar Ukrayna Havayolları’nda 460 TL’den, KLM’de
543 TL’den başlıyor.