36 saatte Dubai
Dubai’de ne ararsanız var. Yoksa bile emin olun ki inşa halindedir. Birleşik Arap Emirlikleri’nin en enerjik üyesi neredeyse ışık hızıyla gelişiyor, değişiyor. Dünyanın en büyük AVM’si, en yüksek yapıları, en büyük yapay adası burada. Yakında en uzun köprüsü, en iddialı müzeleri de şehre konuşlanacak. Çölde ve denizde safari, alışveriş, keşif için Dubai sizi bekliyor.
CUMA
16.00
Kanatlanın
Dubai’nin görkemini kavramanın tek yolu şehre havadan bakmak. Taksiye atlayıp merkezden 45 dakika uzaktaki Jebel Ali semtine gidin. Seawings deniz uçakları buradan kalkıyor. 30 dakikalık tur 390 TL (www.seawings.ae). Yelken şeklindeki dev Burj Al Arab’ı, mızrak gibi gökyüzüne uzanan Burj Dubai’yi, gökyüzünden palmiyeye ve dünya haritasına benzeyen yapay adaları görün.
20.00
Sıcaktan soğuğa
Piramit şeklindeki Raffles Hotel’in lobisinde, asansörün yanı başındaki restoranda beyaz eldivenli garsonlar servis yapıyor. Bu şatafatın nedeninin anlamak biraz zor. Fakat Fire & Ice Restaurant’a gittiğinizde çok sempatik bir atmosferle karşılaşacaksınız: Tuğla duvarlar, deri iskemleler, loş ışıklandırma... Açık mutfak, ateş çemberiyle çevrili. Tabaklar, içine konulan sıvı nitrojenle bembeyaz buharlar çıkararak geliyor sofranıza. Mönü, yerel mutfağın sentezlerinden oluşuyor. Yemeğe yengeç böreği ve elma salatasıyla başlayın. Levrekten sonra çikolatalı tartla noktalayın. Şarap dahil 340 TL (www.dubai.raffles.com).
23.00
Manzaralı bar
Şehir adeta bar kültürünü ‘yükseltmeye’ adamış kendini. Neredeyse tüm barlar binaların tepelerinde. Eğer Mısır piramitlerini gezerken, “Tepesinde manzaralı bir bar olsaydı” dediyseniz işte size China Moon Champagne Bar. Raffles Hotel’in cam piramitinin tepesinde. Kentin en yeni, popüler barlarından biri. Ne girişteki dev firavun büstü ne de bardağına 63 TL ödeyeceğiniz Veuve Clicquot; çöle kadar uzanan 360 derecelik manzarayı unutamayacaksınız.
CUMARTESİ
10.00
Manzaraya karşı lüks cilt bakımı
Dubai’de SPA’sı olmayana otel demiyorlar. En büyük ve yenilerinden biri InterContinental Dubai Festival City. Tavandan sarkan yosunları andıran neonlarıyla gerçeküstü bir mekan burası. Bembeyaz bir yatağa uzanın, Dubai Nehri’ni seyredin. Bırakın masörler sizi rahatlatsın, cilt bakım uzmanları yüzünüzü ballı, papatyalı kremlerle güzelleştirsin. 80 dakikalık cilt bakım 270 TL (www.intercontinental.com).
13.00
Geleneksel lezzetler
Biraz da geleneksel lezzetleri tadın. Special Ostadi Restaurant, 45 yıllık, birkaç masalı küçük bir işletme. Geçmişin anılarıyla süslü masaları kefiyeli, İtalyan takım elbiseli işadamlarıyla dolu. Hepsi buraya yoğurt soslu kuzu ızgara yemeye geliyor. Kebap, soğan, salatalık, domates, roka, yeşil limon ve fırından yeni çıkmış lavaşla sunuluyor. Bu keyfi tatlı tabağı ve naneyle tamamlayın. Hesap 10 TL tutacak, şaşırmayın (Al Mussalla Road, Bur Dubai).
14.00
Markalardan uzaklaşın
AVM’lerle dolu bir şehirde özgün bir butik bulmak sevindirici. Sauce, pazar yeri gibi: Şık tuvaletler, iddialı tişörtler, mumlar, küpeler, stiletto’lar, pufuduk yastıklar, Tata-Naka, Mira ve Third Millennium gibi az bilinen tasarımcıların ürünleri... Küçük bir mağaza olmasına karşın Stella McCartney’nin elinden çıkmışçasına özgün, şaşırtıcı (www.shopatsauce.com).
16.00
Müze gibi mağaza
Tasarım galerisi Traffic, sanki New York’taki Moss’un Ortadoğu versiyonu. Ürün skalası çarpıcı, pahalı ve çok daha özel... Kent merkezindeki 650 metrekarelik mağaza, avangard tasarım örneği iskemleler, masalar ve ev eşyalarıyla çağdaş tasarım müzesini andırıyor. Hollanda’dan ithal “Anılarınızı bir kenara bırakamazsınız” başlıklı çekmeceli dolap müzelerde bulamayacağınız tasarımlardan biri. Fiyatı 41 bin TL. (www.viatraffic.org)
20.00
Tay lezzetleri
Kentin önemli restoranları otellerde. Muhtemelen sadece otellerde alkollü içecek servisi yapılabildiği için. Şimdilerde en popüleri Thiptara Royal Thai, Sofitel oteller zincirinin Dubai şubesi Palace’da. Thiptara, baharatlı Tay mutfağını ahşap dekorasyonlu, göl manzaralı salonunda sunuyor. Baharatlı leziz papaya salatası (40 TL), fıstıklı, mantarlı, hindistancevizli tavuk (60 TL). Yemek sonrasında otelin açık havuzuna gidin, barında yemek sonrası içkinizi yudumlayın. Dev Burj Dubai’ye bir de bu açıdan bakın (www.sofitel.com).
24.00
Yeraltı kulübü
Dubai’de yerel kültürü
görebileceğiniz yegâne yerlerden biri gece kulüpleri. Dhow Palace Hotel’deki Club Submarine keşif için sizi bekliyor. Samba topluluğundan tekno çalan DJ’e her tür eğlencenin dekorasyonla rahatlıkla özdeşleşebildiği bu kulüpte içkide limitleri aşacağınız, çılgınca dans edeceğiniz, ilk kez gördüğünüz kişilerle kucaklaşacağınız bir geceye hazır olun. Birkaç yüz kilometre ötede, Suudi Arabistan’da ölümcül günah olabilecek her şey burada serbest (www.dhowpalacedubai.com). Çıkışta dans arkadaşlarınızı takip edin. Sheikh Zayed Caddesi’ndeki Zataar W Zeit’te 15 TL’ye eritme peynirli dürüm ve buz gibi ayranla açlığınızı bastırın.
PAZARTESİ
22.00
Spor saati
Els Club’ın, 7 kilometrelik çim pisti şampiyon golfçülerin mekânı. Üye olmayanlara da açık. 18 delikli sahayı Ernie Els tasarladı. Üye olmayanlara giriş 340 TL (www.elsclubdubai.com). Kulüp, 464 hektarlık dev Dubai Sports City’nin tam ortasında. Kriket, hockey stadyumları, tenis akademisi, oto yarışı pisti, spor temalı AVM, Manchester United Futbol Okulu, villalarıyla görülmeye değer (www.dubaisportscity.ae).
Nasıl gidilir
Mayısın ilk haftasında İstanbul’dan Dubai’ye direkt, gidiş-dönüş biletler THY’de 877, Pegasus’ta 843, Gulf Air’de bir aktarmalı 698 TL.