GeriSeyahat 350 kilometrelik romantizm
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
350 kilometrelik romantizm

350 kilometrelik romantizm

Evet, biliyorum. Almanya ile romantizm yanyana pek uyumlu duran iki kelime değil. Fransa, İtalya, Arjantin dururken Almanya da nereden çıktı? Sıkıcı, disiplinli, çalışmaktan başka bir şey düşünmeyen insanların, dev fabrikaların, gri tonların, sanayinin ülkesi Almanya... Peki size tüm bunların birer ön yargı olduğunu söylesem? Würzburg’dan başlayıp 350 kilometre sonra Füssen’de sona eren bir Romantik Yol olduğunu, akla gelmeyecek güzellikte manzaralar sunduğunu söylesem...

Aklınızdaki romantizm tanımını biraz genişletin. Yani el ele tutuşan, öpüşen bir çiftin ötesine geçmeye, sözlük anlamına yaklaşmaya çalışın. Romantik dönem bestecilerinin pek çoğunun Alman olduğunu hatırlayın. Romantiklerin, akıl ve sağduyunun karşısına dizginlenemez duygu, coşku ve hayali koyduğunu düşünün.
İşte ancak ondan sonra Romantik Yol’un (Romantische Strasse) size sunacaklarını aklınızda canlandırabilirsiniz.
Romantik Yol, aslında Almanya’nın en eski seyahat rotası. Baden Württemberg ile Bavyera eyaletleri topraklarından geçen 350 kilometrelik bir yol ve üzerindeki 27 küçük şehri kapsıyor. Ülkenin en ılıman topraklarında, nehirlerin böldüğü üzüm bağları, Ortaçağ şatoları, küçük kiliseler, kaplıcalar, yemyeşil parklar, görkemli saraylar, mevsime göre zirvesi karla kaplı dağlar arasında dolaşıyorsunuz.
Bizde pek bilinmiyor ama Romantik Yol, her yıl binlerce turist ağırlıyor. Büyük kısmını yabancılar oluşturuyor. Özellikle Amerikalılar ile elbette Japonlar.
Bizde tanınmamasının en önemli nedeni, Almanya’ya turistik bir rota olarak bakmayışımız. Bizim için Almanya, 3 milyona yakın Türk’ün yaşadığı dev bir fabrika ve fuar merkezi.

BU YIL 60. YAŞINI KUTLUYOR

2010, Romantik Yol’un 60’ıncı senesi. Bu nedenle yıl içinde pek çok kutlama yapıldı. Resmi kutlama, 8 Mayıs’ta Rothenburg’taydı ki, burası yolun en etkileyici duraklarından biri. Bu arada geçen 60 yıl boyunca Romantik Yol başka ülkelere de ilham verdi. Japonya’da 1982, Brezilya’da 1998’den beri birer Romantik Yol var.
Tamamını görmek için en az bir hafta ayırmak gerekiyor. Yürüyerek gezmeyi ve bunu yaparken gördüğü her şeyi içine sindirmeyi kafaya koyanlar için bir ay öneriliyor. Elbette kimse baştan sona gezmek zorunda değil. Rotayı parçalara bölüp bir kaç seferde tamamlayabilir veya sadece ilginizi çeken durakları görebilirsiniz.

/images/100/0x0/55ea6f4ff018fbb8f87fb5cb

BİR HAFTA 3 BİN YIL

Main Nehri ile Alpler arasında gezerken Almanya ve Avrupa tarihinin 3 bin yılını görme imkanına sahipsiniz. Würzburg’da Prens Bishop’ın sarayını (UNESCO Dünya Mirası listesinde bulunuyor), kaplıcalarıyla ünlü Bad Mergentheim’da Alman şövalyeleri ile din adamlarının kurduğu tarikatın merkezini, Weikersheim’da Rönesans ve Barok dönemleri birarada sunan sarayı, Rothenburg’da Ortaçağ’dan beri aynı kalan evleri ve sokakları, Schwangau’da Walt Disney’in ünlü logosuna ilham veren Neuschwanstein Şatosu’nu görebilirsiniz. Her şehrin kendine has bir özelliği var.
Rota size adım başı pastoral tablolar sunacak. Her tabloda Keltlerin, Romalıların, Ortaçağ, Rönesans, Barok, Rokoko dönemlerinin izlerini göreceksiniz.
Romantik Yol, farklı zevklere hitap ediyor. Tarih ve kültür gezilerini sevenler, vahşi hayata ilgi duyanlar (rota üzerinde doğal yaşam parkları var), hiking yapmayı sevenler, bisikletçiler mutlaka seyahat takvimlerine burayı almalı. Bu arada gastronomiyle ilgilenenler de tatmin edici adresler bulacaktır.

Hangi şehirler var

Würzburg, Tauberbischofsheim, Lauda-Königshofen, Bad Mergentheim, Weikersheim, Röttingen, Creglingen, Rothenburg, Schillingsfürst, Feuchtwangen, Dinkelsbühl, Wallerstein, Nördlingen, Harburg, Donauwörth, Augsburg, Friedberg, Landsberg am Lech, Hohenfurch, Schongau, Peiting, Rottenbuch, Wildsteig, Steingaden, Wieskirche, Halblech, Schwangau, Füssen.

GECE BEKÇİSİ TURU

Hans Georg Baumgartner, Rothenburg’un 17 yıllık gece bekçisi. Marttan Noel gecesine kadar her akşam, iki kez, turistlere şehri gezdiriyor, tarihini anlatıyor. Kostümü, aksesuvarları ve ses tonuyla tam bir Ortaçağ atmosferi yarattığını söylemek gerek. Turlardan biri İngilizce diğeri Almanca yapılıyor. Hava karardıktan sonra düzenlenen tur, içinde tek bir mumun yandığı fenerin ışığında daha etkileyici ancak iyi fotoğraf elde etmek zorlaşıyor. Biletler tam 5, indirimli 3 Euro. İngilizce tur, birer Euro daha pahalı.
Baumgartner, Rothenburg’un en ünlü siması. DVD’lerini tüm hediyelik eşya mağazalarında bulmak mümkün. Onun turuna katılmak, bir turist rehberininkine katılmaktan daha eğlenceli. Şehrin hikayesini esprilerle süsleyerek, katılanları sık sık güldürerek anlatıyor.

Noel pazarı ve müzesi

Almanya’nın her şehri, Noel zamanı gidildiğinde eğlencelidir. Her yere pazarlar kurulur, yerel lezzetler, Noel ağacı süsleri, sıcak şarap satılır. Ancak bunların en güzeli Rothenburg’daki. Çünkü şehir aynı zamanda Noel müzesine ev sahipliği yapıyor. Kent meydanına kurulan Noel pazarını 26 Kasım-23 Aralık arasında gezeblirsiniz. Alışveriş de yapılabilen Noel Müzesi ise tüm yıl boyu açık. Üstelik Rothenburg, ülkenin genelinin aksine özel bir izin almış, cumartesi ve pazar günleri de mağazalar açık kalıyor.
Noel Müzesi’nde kendinizi şekerci dükkanındaki bir çocuk gibi hissedeceksiniz.

350 kilometrelik romantizm


MERAKLISINA BİR İKİ TAVSİYE

* Doğal güzellikler, Avrupa mimarisi, sık sık karşınıza çıkacak küçük kasabalar bir süre sonra size sıkıntı veriyorsa bu seyahate ya hiç kalkışmayın ya da kısa tutun.
* Alışveriş meraklıları da bu tur esnasında tatmin sorunu yaşayabilir zira gezeceğiniz kentlerin hiç birinde büyük alışveriş merkezleri veya zincir mağazalar yok. Ancak otoyol kenarında ünlü markaların outlet mağazalarını bulabilirsiniz. Alışveriş yapmayı aklınıza koyduysanız, yola çıkmadan evvel bunların yerleriyle ilgili dersinize çalışın. Çok uygun fırsatlar yakalayabilirsiniz.
* Bölge Almanya’nın şarap merkezi. Yol boyu bağlara rastlayacaksınız. Özellikle Bad Mergentheim yakınlarındaki Markelsheim ile Weikersheim’da şarap tadımlarına katılabilirsiniz. Kırmızı değil ama rose ve beyaz şarapta iddialılar.
* Gece hayatı sizin için önemliyse, bu tur size uygun olmayabilir.
* Yanınıza rahat ve uzun yürüyüşler için uygun giysiler ve ayakkabılar alın. Şehirlerin çoğu tarihi olduğundan sokaklar Arnavut kaldırımı. Topuklu ayakkabılarla yürümekte zorlanırsınız.
* Bölgenin zengin bir etkinlik takvimi var. Gitmeden önce tarihleri kontrol ederseniz, bir iki tanesine katılma fırsatı bulabilirsiniz.

NASIL GİDİLİR

Romantik Yol duraklarına en yakın havalimanları Frankfurt, Stuttgart ve Münih’te bulunuyor. Würzburg’dan yola çıkacaklar Frankfurt, ortadan dalacaklar Stuttgart ve dolaşmaya Füssen’den başlayacaklar Münih’i tercih edebilir. Bundan sonrasına kadar vermeniz gerekiyor. Ya yanınıza rehber kitaplar ve karayolu haritası alıp otomobil kiralayacaksınız, ya da tren veya otobüsle ulaşımı tercih edeceksiniz. Romantik Yol’a özel çalışan tur otobüsleri var. Esnek paket programlar yapıyorlar. Yolun baştan sona tamamlamak zorunda değilsiniz. Katılacağınız aralığı belirleyip paket satın alabiliyorsunuz. İsterseniz şehir turları ve konaklama da pakete dahil olabiliyor. Telefonla veya internet üzerinden satın alabiliyorsunuz. Bu arada kendine güvenenler yolu bisikletle veya yaya olarak yapmayı tercih edebilir. Her ikisi için de güvenli rotalar var.

False