Sepetimde İstanbul yemekleri

"Sana dün bir tepeden baktım aziz İstanbul!Görmedim gezmediğim, sevmediğim hiçbir yer. Ömrüm oldukça gönül tahtına keyfince kurul! Sade bir semtini sevmek bile bir ömre değer."

Ne güzel demiş Yahya Kemal Beyatlı. Hele hele İstanbul’a aşık olup da ondan uzakta yaşayanlar bu dizeleri okuyunca bir ah çekmişlerdir eminim. Ve eminim bu "ah" ın içinde İstanbul’a ait olan her şey vardır. İstanbul havası, İstanbul kokusu, vapur sesi, tramvay gürültüsü...

İstanbul deyip de İstanbul’da yenen yemeklerden söz etmemek mümkün müdür. Elbette ki hayır. Nasıl ki, Sarıyer’e gidip börek yememek, Bebek’ten geçerken meşhur badem ezmesinden tatmamak, Moda’ya uğramışken şöyle bir külah dondurma almamak ya da soğuk bir kış gününde Vefa’dan geçerken şöyle içinizi ısıtacak sımsıcak bir boza içmemek mümkün değilse, İstanbul’dan bahsederken, şehrin çeşitli semtlerinde nice anıyla yüklü kurulan güzel sofraları ve bu sofralarda paylaşılan güzel anları atlamak mümkün değildir.

Kirletmek, yok etmek için bunca çabaladığımız ve buna rağmen güzeller güzeli olmayı sürdürmeyi başaran İstanbul için yazılmış olan nice güzel şiir ve yapılmış nice güzel beste vardır.

"Şimdi İstanbul’da olmak vardı..." diyen bir tanesini bilirim ki; "Köprüde balık ekmek yemek" der Melike Demirağ İstanbul’da özlenen şeyleri sıralarken. Evet İstanbul’dan uzakta yaşayanlar köprüde balık ekmek yemek için gelemiyorlar ama bir İstanbul yemeği yapıp sofraya koyarlarsa belki İstanbul özlemlerini bir nebze olsun giderebilirler.

Fransızların beşamel soslu krep pastası

6 kişilik

Hazırlama süresi 30 dakika

Pişirme süresi

35 dakika


Sebzeli harcı hazırlamak için; ıspanağı ayıklayıp yıkadıktan sonra incecik doğrayın. Havuç ve patatesi soyup rendeleyin. Kuru soğanı robotta çekin ya da rendeleyin. Zeytinyağını geniş ve derin bir tavada kızdırıp, hazırladığınız sebzeleri tavaya aktarın. Orta ısılı ateşte, sürekli karıştırarak 5-6 dakika kavurduktan sonra tuz ve karabiberi serpiştirin. Ocağın altını kısıp sebzeleri 10 dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alın. Diğer taraftan, krep hamurunu hazırlamak için; oda sıcaklığında bekleyen yumurtaları derin bir kaba kırıp mikserin yüksek devriyle 2-3 dakika kadar çırpın. Üzerine süt, un, su ve zeytinyağını ekleyip mikserin yüksek devriyle 3-4 dakika daha çırpın. Koyu ayran kıvamına gelen krep hamurunu oda sıcaklığında yaklaşık 15-20 dakika kadar bekletin. Beşamel sosu hazırlamak için; süt ve unu orta boy bir tencereye aktarıp margarini ekledikten sonra, tuz ve karabiberi serpiştirin.

Kısık ateşte, sürekli karıştırarak, katılaşıp kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynamaya başladıktan birkaç dakika sonra ocaktan alıp bir kenarda bekletin. Orta boy bir teflon tavayı kızdırın. Oda sıcaklığında beklettiğiniz krep hamurundan Türk kahvesi fincanıyla, fincanın ağzında bir parmak boşluk kalacak şekilde alın. Hamuru kızgın tavaya yakın bir mesafeden aktarın. Tavayı hafifçe sallayarak hamuru pasta tabağı büyüklüğüne getirerek pişirin. Üzeri hafifçe sararan krebin diğer yüzünü de kızarttıktan sonra tabağa alın. Hamurunu tamamını aynı şekilde pişirerek en az 10-15 adet krep hazırlayın. Kreplerden birini geniş bir tabağa alın. Üzerine, hazırladığınız sebzeli karışımdan 1-2 yemek kaşığı kadar koyup yayın. Üzerine bir krep daha yerleştirip sebzeli harçtan tekrar koyun. Krepleri ve sebzeli harcı bitirinceye kadar aynı işlemi uygulayarak 15 santim yüksekliğinde bir pasta yapın. Beşamel sosun soğuyup soğumadığını kontrol edip, soğumuşsa ısıtarak pürüzsüz kıvama getirin. Beşamel sosu krep pastasının üzerine aktarıp, pastayı salçalı sos veya ketçapla süsleyin. Ilık olarak ve dilimleyerek servise sunun.

Krep hamuru için;

á 4 adet yumurta (Oda sıcaklığında beklemiş olmalı.)

á 1 su bardağı süt

á 1 çay kaşığı tuz

á 1 su bardağı dolusu un

á 1 çay bardağı su

á 1 yemek kaşığı zeytinyağı

Sebzeli harç için;

á 1/2 kg ıspanak

á 1 adet orta boy havuç

á 1 adet orta boy patates

á 1 adet orta boy kuru soğan

á 3 yemek kaşığı zeytinyağı

á 1 çay kaşığı tuz, karabiber

Beşamel sos için;

á 5 su bardağı süt

á 3 yemek kaşığı dolusu un

á 50 gr bitkisel margarin

á 1 çay kaşığı tuz, karabiber

Milföylü sandviç

8 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi

25 dakika


Malzeme listesi

á 8 adet kare milföy hamuru

(Dondurulmuş ve 10 cm’lik kareler halinde)

Kreması için;

á 1 yemek kaşığı dolusu nişasta (Buğday veya mısır nişastası olabilir.)

á 1 yemek kaşığı toz şeker

á 1 yemek kaşığı dolusu kakao

á 1 paket vanilya

á 1 su bardağı süt

á 2 kahve kaşığı tereyağı

á 3 yemek kaşığı dövülmüş çam fıstığı

Dondurulmuş milföy hamurlarını tezgahının üzerine yan yana dizin. Çözülmeleri için 5-10 dakika kadar bekleyin. Hamurlardan ya tırtıklı bıçak yardımıyla yaprak şekilli parçalar çıkarın, ya da kurabiye kalıpları yardımıyla şekillendirin. Şekilli hamurları fırın tepsisine aralıklı olarak dizin. 175 dereceye ayarlı fırında, üzerleri altın sarısı oluncaya kadar, 20-25 dakika pişirin. Soğumalarını bekledikten sonra ortalarını keskin bir bıçak yardımıyla sandviç gibi açın. Diğer taraftan, kremasını hazırlamak için; nişasta, toz şeker, kakao ve vanilyayı küçük bir tencerede karıştırıp üzerine sütü ilave edin. Kısık ateşte, sürekli karıştırarak koyu muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin. Kaynamaya başlayınca ocaktan alıp tereyağını ekleyerek soğumasını bekleyin. Mikserle 2-3 dakika çırptığınız kremayı milföy hamurlarının arasına sürün. Şam fıstığıyla süsleyerek servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları