Seksen yıldır süren inşaat

"CHP Kurtuluş Savaşı’nı yapan bir partidir."

CHP seksen yıllık tarihe sahip bir parti. Bu gerçek dün CHP Genel başkanı Deniz Baykal tarafından bu cümleyle dile getiriliyor.

CHP’nin aldığı seçim yenilgisiyle bağlantılı soru üzerine, Baykal:

"Biz partimizi ayakta tutmaya çalışıyoruz, partimizi yeniden inşa ediyoruz."

Bunu, 12 Eylül’de CHP’nin kapatılmış olmasına bağlıyor. Hem Kurtuluş Savaşı’nı yapan seksen yıllık parti, hem yeniden inşa edilen parti. Acemi bir mantık oyunu. CHP’nin yıllarca iktidar olduğunu görmezden gelerek.

12 Eylül’de bütün partiler kapatılıyor. Eski partilerin hepsi başka isimlerle yeniden kuruluyor. CHP de, önce SHP adıyla, yasal olanak doğduğunda, CHP olarak siyasette yerini alıyor. Yani, yeniden inşa etmek, yalın bir demagoji.

Yeniden inşa ise, örneğin ANAP var, örneğin AKP var. Her ikisi de, kurulduktan bir kaç ay sonra iktidar oluyor. "Kurtuluş Savaşı’nı yapan, yeniden inşa halindeki parti" ise, Baykal’la birlikte sürekli muhalefette.

33 İL VE GÜNEYDOĞU

Baykal
’ın dünkü açıklamalarında daha vahim bir sözü var:

"CHP iktidara gelebilir de, gelmeyebilir de."

Bir parti iktidar olmak hırsına sahip değilse, siyasette işi ne? Baykal zaten iktidar olmak istemiyor. Protokolde yeri var, lüks parti binası, lüks parti arabası, davul başkasında, istediği zaman, "yook, o öyle değil" diye bağırıp çağırmak, olmadı mı, "istemezük" cazgırlığı ile karışık, doğru Anayasa Mahkemesi’ne. Hayat bundan güzel olabilir mi?

Bu seçimde 33 ilde hiç milletvekili çıkartamıyor. Rize’de otuz yıldır, il olduğundan bu yana Aksaray’da hiç milletvekili çıkartamıyor. Güneydoğu’da zaten perişan. Anlaşılan, bu illerde ve bölgede yeniden inşa henüz tamamlanmış değil.

ÇOKLU İTTİFAK

CHP bu seçime aslında çoklu ittifakla giriyor.

DSP’nin yanı sıra, rahmetli İsmail Cem’in YTP’si buraya katılıyor. Yaşar Okuyan’ın Hür Partisi destek veriyor. SHP seçimlere girmiyor. Listelerine sağdan bazı isimleri transfer ediyor. CHP dışında, başka hiç bir sol parti bu seçime girmiyor. Buna Cumhuriyet mitinglerini eklemek gerek. Ama, oy oranı yine de, 20.9’da takılıyor.

CHP hiç sokağa çıkmasa, hiç bir şey yapmasa, bu oyu yine de alıyor.

CHP seçmeni yaşlı. Genç seçmenin sadece yüzde 5’i CHP’den yana. Bu da, CHP’de inşa süresinin epey uzayacağını gösteriyor.

CHP ve politbürosunda hiç bir şeyin değişmeyeceği ortada. Galiba, artık CHP’yi kendi kaderiyle başbaşa bırakmak zamanı.

Hayat, farklı bir sosyal demokrat partide toplanmayı zorluyor.

Etnik milliyetçilik geriledi

DİYARBAKIR’da yüzde 41.2, Batman’da yüzde 46.2, Adıyaman’da yüzde 65.1, Bitlis’de yüzde 58.7, Urfa’da yüzde 59.8, Van’da yüzde 53.3, Bingöl’de yüzde 71.5, Muş’ta yüzde 38.5, Hakkari’de yüzde 33, Şırnak’ta yüzde 27.9, Mardin’de yüzde 43.7.

Bu yüksek oranlar AKP’nin Güneydoğu’da ulaştığı başarının rakamları. 2002 oranlarını katlayan, herhangi bir siyasal partinin imreneceği rakamlar.

Buna karşılık, Kürtlerin oy deposu olarak bilinen bu bölgede, Kürt oyları geriliyor. Kürtler toplam yüzde 18-20 oranında oy kaybediyor. Kürtler bu bölgede 24 bağımsız milletvekili çıkartsa bile, etnik milliyetçilik, eskisi gibi revaçta değil.

Bu gelişme, Kürt sorununun çözümü için AKP’ye avantaj sağlıyor.

1- 24 bağımsıza rağmen, bu bölgede yaşayan halkın yarısından fazlası, etnik milliyetçi tutumu reddediyor.

2- Çözüm için, AKP’nin 24 bağımsızı mutlaka dinlemesi gerekiyor.
Yazarın Tüm Yazıları