Şehri yöneteceklere sınav soruları

Belediye meclislerine aday olup seçilen tüm yurttaşlarımıza başarılar dileriz

Ülke ve Ege sevgisini pekiştirmek için yeni meclis üyelerimize sorular hazırladık..

Bu şadırvan şehrin neresindedir?

Efendim, İzmir’in ünlü bir Osmanlı şadırvanının 100 yıl önce çekilmiş kartpostal şeklindeki fotoğrafını Yaşar Aksoy Arşivi’nden izliyoruz. Şimdi ESKİ ESERLER dalındaki sorumuzu yöneltelim: Fotoğrafta görülen Osmanlı eseri İzmir’in neresindedir?

a) Konak Meydanı’nda, b) Namazgah Hatuniye Camii avlusunda, c) Salepçioğlu Camii avlusunda, d) Kemeraltı Ali Paşa Meydanında, e) Şadırvanaltı Camii dibinde.

Bu arkeolog kimdir?

Resimdeki merhum kişi, 50 yıl boyunca "Eski İzmir-Smyrna" antik kentini kazan arkeologdur. İsmi nedir, kazıyı nerede yaptı?

a) Prof. Kenan Erim, Agora’yı kazdı,

b) Prof. Altan Çilingiroğlu, Kadifekale’yi kazdı,

c) Ekrem Akurgal, Bayraklı-Tepekule’yi kazdı,

d) Prof. Işık Teoman, Çiğli’yi kazdı,

e) Prof. Namık Kuyumcu, Şiirülkesi’ni kazdı.

Balıkçı’nın büstü nerede?

Resimde görülen Türk yazarı Halikarnas Balıkçısı Cevat Şakir Kabaağaçlı’nın büstü nerededir?

a) Sevgi Yolu’nda,

b) Şair Eşref Bulvarı’nda,

c) İzmir Arkeoloji Müzesi’nde,

d) Kültüpark’ta Montrö kapısı girişinde,

e) Hiçbir yerde..

YENİ seçilen belediye başkanlarımızı sınavdan geçirmek haddimizi aşar. Hepsini kutluyoruz.. Biz de, İzmir’in tüm ilçe belediye meclislerine seçilen dostlarımıza sevimli sorular hazırladık. Amacımız bilgi tazelemek, varsa eksikliklerimizi gidermek, hoşça vakit geçirmek.. Ege’mizin her şehri ve beldesi için buna benzer sorular çıkarıp, yeni seçilenlere biraz ter döktürebiliriz. Onları ders çalışmaya sevk edebiliriz. Maksadımız ülke ve Ege sevgimizi pekiştirmek ve yaşadığımız şehirleri daha yakından öğrenebilmektir. Şimdi fotoğraf altındakilerle birlikte sorularımıza geçelim.

*

Æ TARİH: İzmir, ismini nereden almaktadır? a) Esmeralda isimli bir prensesten, b) Esmira isimli bir mitoloji tanrıçasından, c) Smyrna isimli bir Amazon kraliçesinden, d) Smyrna isimli bir Fransız kontesinden.

Æ TARİH: İzmir kaç yaşındadır? a) Eski İzmir’i 50 yıl kazan bir ordinaryüs profesör arkeoloğa göre şehrin Smyrna denilen gerçek kökü 5000 yaşındadır b) Çamdibi-Yeşilova Höyüğü’nü kazan bilim adamlarına göre 8500 yıllık bir yerleşim kalıntısı bulunduğu için şehir bu yaştadır, c) Biri 5000, öteki 8500 der, ilgili bir çok kişi çeşitli rakamlar ileri sürer, benim kafam karıştı arkadaş, bu soruyu geçiyorum, d) Karaburun’da 14 bin yıllık kalıntılar bulunduğuna göre, İzmir bu yaştadır!

Æ TARİH: İzmir’de ilk Türk egemenliğini kuran kişi kimdir? Bu egemenlik kaç yılında başladı? Yarattığı tesis nedir ve hangi alanda Akdeniz’de üne kavuştu?

Æ TARİH: Atatürk İzmir’e kaç kez geldi ve kaç gün ikamet etti?

*

Æ İNKİLAP TARİHİ: 9 Eylül 1922’de İzmir Hükümet Konağı’na Yüzbaşı Şerafettin ile bayrak çeken ve her fotoğrafta yanında duran teğmenler kimlerdir? a) Teğmen Hayati ve Teğmen Zekeriya, b) Teğmen Ali Rıza ve Teğmen Hamdi, c) Teğmen Akif Balta ve Teğmen Armağan. (Not: İsimleri bulamadıysanız, İzmir Vilayeti’ne gidip, ana salondaki duvarda çakılı kabartma plakadan öğreniniz)

Æ İNKİLAP TARİHİ: 17 Şubat 1923 İzmir İktisat Kongresi’ni sembolize eden anıt, İzmir’in neresindedir? a) Kültürpark’ta, b) İzmir Ticaret Odası’nın ana salonunda, c) İzmir Ekonomi Üniversitesi avlusunda, d) Kemeraltı’nda eski Hamparsumyan Hanı’nın yıkılışından sonra oluşan otoparkın dibinde.

Æ COĞRAFYA: İzmir’in kaç ilçesi vardır? Sırayla sayınız. Nüfusu en az olan ilçenin yetiştirdiği sembol çiçek hangisidir, nüfusu en çok olan ilçenin sembol ağacı nedir?

*

Æ ARKEOLOJİ: İzmir içinde kaç antik kent vardır? İzmir Arkeoloji Müzesi’ni kaç kez ziyaret ettiniz? İzmir Tarih ve Sanat Müzesi nerededir? Müdür Cemil Kanca, müzeyi çok az kişinin ziyaret ettiğini şikayet ederek belirttiğinde, sizi de mi eleştiriyordu?

Æ EDEBİYAT: İzmir’i bir prensese benzeten ünlü şair kimdir? a) Alphonse Lamantine, b) Aleksandr Dumas, c) Victor Hugo, d) Andre Balzac.

Æ MATEMATİK: İzmir’in kilometrekare olarak yüzölçümünü köy sayısına bölerseniz, çıkan sayının İzmir ili içindeki ada sayısına oranı kaçtır?

Æ YURTTAŞLIK BİLGİSİ: Aşağıdakilerden hangisi İzmirli değildir? a)Yıldız Tilbe, b) Kibariye, c) Ferdi Özbeğen, d) Gönül Yazar, e) Soru yanlıştır, çünkü hepsi İzmirlidir!, f) Attila İlhan.

Æ SPOR: İzmir kulüplerinin kuruluş tarihlerini veriniz. Hangi kulüp hangi kulüpten doğdu, kim kiminle birleşip hangi takımı doğurdu?

*

Æ SANAT TARİHİ: Kemeraltı’ndaki Anafartalar Caddesi boyunca sıralanmış camilerin isimlerini sırayla sayınız.

Æ SANAT TARİHİ: İzmir’de vahşi hayvan ismi taşıyan eski han hangisidir?

Æ SANAT TARİHİ: Kültürpark’ta havuz çevresindeki Türk büyükleri büstleri ile Mehmetçik ve Fatmacık heykelleri kaldırıldıktan sonra nereye atılmıştır? a) Büyükşehir’in çöplüğüne, b) Kültürpark deposuna, c) Birbirlerine "Yazıklar Olsun" deyip helalleştiler ve kaybolup uçtular, d) Heykelseverler kapışıp evlerine, bahçelerine götürdüler.

Æ İNANÇ BİLGİSİ: Şehrin en eski ve ünlü kilisesinin ismi nedir? a) Sen Helen, b) Sen Arkas, c) Sen Jean, d) Sen Antuan, e) Sen Polikarp.

Æ İNANÇ BİLGİSİ: Susuzdede yatırı nerededir? a) Basmane’de, b) İkiçeşmelik’te, c) Bozyaka’da, d) Ballıkuyu’da, e) Göztepe’de, f) Her sebil çeşmesinin yanıbaşında bir susuz dede vardır.

*

Æ MÜZİK: İzmir’in özlemle beklediği yeni kültür-sanat merkezi hangi İzmirli bestecinin ismini taşıyor? a) Necil Kazım Akses, b) Ahmet Adnan Saygun, c) Zülfü Livaneli, d) Mehmet Özüdoğru.

Æ MÜZİK: Türk Musikisi’nin İzmirli usta bestecisi Rakım Hoca’nın soyismi nedir? a) Anıl, b) Nalkesen, c) Nureddin Selçuk, d) Tatlınağme, e) Elkutlu.

Æ MÜZİK: Her yıl düzenlenen bir nitelikli beste yarışması, hangi ünlü İzmirli işadamının anısına yapılmaktadır? a) Ekrem Demirtaş, b) Selçuk Yaşar, c) Dr.Nejat Eczacıbaşı, d) Şinasi Ertan.

Æ MÜZİK: İzmirli müzisyen Ali Kocatepe’nin Alsancak’ta doğduğu evde hangi restoran çalışıyor? a) Tayfa, b) Toros, c) Kaos, d) Aganta

*

Æ KENT KÜLTÜRÜ: İzmir’in kaç kardeş kenti vardır? Hepsini bir etkinlikte buluşturmak için ne bekliyoruz, ne yapmalı?

Æ KENT KÜLTÜRÜ: Latife Hanım’ın evini müze olarak kente kazandıran belediye başkanımız kimdir? a) Ahmet Piriştina, b) Yüksel Çakmur, c) Cihan Türsen, d) Cevat Durak, e) Nevzat Çobanoğlu

Æ KENT KÜLTÜRÜ: Atatürk’ün annesi Zübeyde Hanım’ın avlusunda gömülü olduğu caminin ismi nedir? a) Soğukkuyu Camii, b) Karşıyaka Camii, c) Bostancıbaşı Hacı Rahman Camii, d) Ferik Osman Paşa camii.

Æ KENT KÜLTÜRÜ: Asansör’e çıktığınızda sizi karşılayan eşsiz manzaraya sahip parkın ismi nedir? a) Şehit Pilot Nihat Bey Parkı, b) Şair Can Yücel Parkı, c) Zeki Müren Parkı, d) İhsan Alyanak Parkı, e) Yaşar Aksoy Parkı.

Æ BASIN: Ertuğrul Özkök, Nejat Seçen, Yılmaz Özdil, Güngör Mengi, Erdal Şafak, Ergun Babahan, Şule Talu, Hikmet Çetinkaya, Zeynep Oral, Nebil Özgentürk gibi ulusal basınımızın İzmirli ünlü gazetecilerine ek olarak aşağıdaki gazetecilerin hangisi de İzmirli’dir? a) Ali Sirmen, b) Bekir Coşkun, c) Yazgülü Aldoğan, d) Mehmet Barlas, e) Mustafa Balbay

*

Æ SOSYAL BİLGİLER: İzmir’de ne kadar işsiz, sendikasız, sigortasız, açlık sınırında insan vardır? Haberiniz var mı?..

Æ ÇEVRE: İzmir’de ne cenneti vardır? a) Kedi, b) Lunapark, c) Çipura, d) Kuş, e) Travesti

Æ ASTRONOMİ: İzmir’de hangi kurumun teleskopu vardır? Seçildiğinizde meclis üyeleri olarak topluca teleskopu ziyaret edip, uzaya bakmaya ne dersiniz?
Yazarın Tüm Yazıları