Şeffaf ve şifalı

Bugün herhangi bir markete gidip sakız almak istediğimizde o kadar çok sakız çeşidiyle karşılaşıyoruz ki, hangisini alacağımızı şaşırıyoruz bazen.

Çilekli, limonlu, naneli, damla sakızlı... Oysa bunca çeşit sakızın hammaddesi aynı: Sakız ağacının gövdesinden toplanan şeffaf madde. Peki sizce sakız sadece çiğnenmek için toplanan bir madde mi? Tabii ki hayır. Bir kere, sakız anti bakteriyel özelliği olan bir madde olduğu için, ilaç yapımında, kozmetik madde üretiminde ve bazı gıda maddelerinin içinde tatlandırıcı ve koku verici olarak kullanılıyor. Sakız gastrit, hazımsızlık ve ülser gibi rahatsızlıkların tedavisinde de etkili. Bir teoriye göre, sakızın Avrupa’ya ve oradan tüm dünyaya yayılmasını sağlayan olay Amerika kıtasının keşfi. Yani Colomb yeni bir kıta keşfetmekle kalmamış, domates başta olmak üzere pek çok gıda maddesinin yayılmasını da sağlamıştır. Bizim ülkemiz bu yayılmadan nasibini almış ve ilk sakız ağaçları bundan 6 bin yıl önce Çeşme’de yetiştirilmeye başlanmıştır. Bu sakız ağaçları eski verimliliğini koruyamadı ama hálá varlığını sürdürüyor.

Etli gerdan böreği

Malzeme listesi

á 250 gr kuzu kuşbaşı eti

á 3 adet orta boy kuru soğan

á 50 gr bitkisel margarin

á 1 yemek kaşığı un

á 2 adet hazır yufka

á 4 yemek kaşığı sıvıyağ

á 2 su bardağı yoğurt

á 3 diş sarmısak

á 1 çay kaşığı tuz, karabiber

á 2 çay kaşığı pul biber

6 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi

40 dakika


Kuru soğanları yemeklik incecik doğrayıp orta boy bir tencereye yağla beraber koyun. Tuz, karabiber ve eti ilave edip karıştırarak et, suyunu bırakıp tekrar çekinceye kadar, en az 10 dakika kavurun. 1 yemek kaşığı unu tuz serper gibi etlerin üzerine serpip 2 dakika daha pişirin. 3 su bardağı sıcak su ilave edip eti, kısık ateşte iyice yumuşayıncaya kadar pişirin.

Yufkalardan birini tezgaha serip üzerine diğer yufkayı yerleştirin. Yufkaların dört tarafını ortaya doğru toplayıp dikdörtgen şeklinde bir hamur elde edin. Dikdörtgen şeklindeki yufkanın uzun kenarına ılık hale gelen etli iç harcı uzunlamasına yerleştirin. Yufkayı ucundan başlayarak rulo oluşturacak şekilde sarın. Üzerine fırça yardımıyla sıvıyağ sürüp 175 dereceye ve altüst konuma ayarladığınız fırında, üzeri altın sarısı oluncaya kadar, en az 35-40 dakika pişirin. Henüz sıcak haldeyken üzerine sarmısaklı yoğurt gezdirin ve kırmızı pul biberi serpiştirin. İsterseniz kırmızı pul biberi 2-3 yemek kaşığı sıvıyağda kızdırarak da gezdirebilirsiniz. Böreği henüz sıcak haldeyken dilimleyerek servise sunun.

Frambuazlı kremalı yaş pasta

Malzeme listesi

á 6 adet yumurta

á 2,5 su bardağı un

á 1 paket kabartma tozu

á 1 paket vanilya

á 1 su bardağı kuş üzümü

á 2 yemek kaşığı kakao

á 2 su bardağı tozşeker

Sosu için

á 4 su bardağı süt

á 1 tepeleme yemek kaşığı un

á 4 yemek kaşığı frambuaz reçeli

á 1 yemek kaşığı mısır nişastası

á 1 paket vanilya

á 1 adet yumurta

á 1 su bardağı hindistancevizi

á 25 gr bitkisel margarin

10 kişilik

Hazırlama süresi 30 dakika

Pişirme süresi

45 dakika


Yumurta ve tozşekeri derin bir kapta mikserin yüksek devriyle 5 dakika kadar çırpın. Üzerine eritip ılıttığınız margarini ekleyip karıştırın. Un, kabartma tozu, kuş üzümü, kakao ve vanilyayı ilave edip tekrar karıştırın. Hazırladığınız karışımı 25-30 santim ebatlarındaki bir kek kalıbına aktarıp 175 dereceye ayarladığınız fırında 45 dakika kadar pişirin. Sosunu hazırlamak için; 4 su bardağı sütü, yumurta, un ve mısır nişastasını derin bir tencereye aktarıp muhallebi kıvamına gelinceye kadar karıştırarak pişirin ve ocaktan alın. Bitkisel margarin ve frambuaz reçelini katıp mikserle çırparak ılık hale gelmesini sağlayın. Keki enlemesine ikiye bölün. Hazırladığınız muhallebinin yarısını kek parçalarından birinin üzerine sürün. Üzerine kekin diğer parçasını yerleştirip muhallebinin kalanını sürün. Pastanın üzerini hindistanceviziyle süsleyip servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları