Seçim sathı mahalline Avrupa'yı da alın

UYUM yasalarının en önemlilerini bir gecede Meclis'ten geçirerek dünya aleme parmak ısırtan gözü karalığın yıl sonuna kadar devam etmesi halinde Türkiye, Ortadoğu ve yarınlarını tartışmakta olan Avrupa'nın değişim sürecinde çok ama çok etkili bir duruma gelecek.

Türkiye'nin değişmesi, Irak ile başlayacak süreçte Ortadoğu ve genişleme ile birlikte 'Nasıl bir Avrupa?' sorusuna yanıt arayan Avrupa'daki dönüşümde rol oynayacak.

Türkiye'nin, istesek de istemesek de dünya dengelerinde Osmanlı'nın oynadığı rolün mirasçısı olma özelliği, Misak-ı Milli kavramının (sınırlarımın dışı beni ilgilendirmez anlayışının) kabuklarını zorlayarak, küresellik sisteminin güvencesi açısından Türk Barışı'nı yani Pax Turca'yı mecbur kılıyor.

Türk barışı, içeride ve dışarıda sorunlarını çözmüş bir Türkiye ile mümkün ancak.

Bu gerçek bazılarının hiç işine gelmiyor.

Pax Turca'nın bir numaralı düşmanları kimler biliyor musunuz? Varlıklarını çatışmalara borçlu olanlar.

Örneğin, idam konusunu Öcalan'a endeksleyerek, bunu bir seçim stratejisi haline getirmeye çalışan MHP gibi.

Meclis'teki görüşmeler sırasında, en sıradan fikirleri bile çakmak çakmak gözlerle, nutuk üslubuyla bağırarak ifade eden, kavgacı, intikamcı, şiddet duygusunu körükleyen konuşmaların MHP'li milletvekilleri tarafından yapılması bir tesadüf olabilir mi?

Ama artık bu üslubun alıcısı kalmadı. Radikal siyasi çizgilerin kemikleşmiş tabanları bile uzlaşmayı, anlaşmayı ve barışı savunan seslere daha fazla kulak veriyorlar.

* * *

UYUM yasalarıyla ilgili önemli adımın arkasından Avrupa'nın tepkisi şu anda sınırlı kaldı. Çünkü Avrupa tatilde. Herkes Ağustos tatili için yollarda. Esas tepki, eylül başında gelecek.

Türkiye ise o sıralarda seçim dönemi hazırlıklarıyla meşgul olacak. Büyük bir olasılıkla bugün öngörmediğimiz çok önemli değişikliklerin, ittifaklar ve birleşmelerin müzakereleri gündemi kaplayacak.

Oysa, Türkiye ile ilgili ilerleme raporunun hazırlanacağı, Kıbrıs konusunun Avrupa kulislerinde tartışılacağı bu günlerde, Meclis'teki iradeyi, çeşitli temaslarla Avrupa'ya taşımak çok iyi olur.

Sivil toplum örgütlerinin böyle bir hazırlık içinde olduğunu biliyorum, ama çeşitli siyasi partilerden oluşacak heyetlerin yapacakları görüşmeler de etkili olacak.

Avrupa Parlamentosu Başkanı Pat Cox, AB uyum yasalarının Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabulünden sonra yaptığı açıklamada, 'Bu reformlar, Türkiye'deki siyasi liderlerin çoğunluğunun Avrupa değerleri ve standartlarına ulaşmaktaki kararlılığını gösteriyor' demiş.

Bu kararlılığın sadece siyasi liderlerle sınırlı kalmadığı, halkın iradesini yansıttığını anlatmak gerekmez mi?

Siyasiler arası görüşmelerin çok önemli olduğunu DSP milletvekili gazeteci arkadaşımız Ahmet Tan, cumartesi sabaha karşı milletvekillerini'AB'ye doğru yola çıkmış TIR şoförleri'ne benzettiği konuşmasında dile getirmişti.

'Adam adama markaj'ın gerektiğini vurgulayan Tan, 'parlamento diplomasisi'nin Avrupa kurumlarında ne kadar önemli olduğunu söyledi.

Uyum yasalarının Meclis'ten geçirilmesiyle birlikte iki önemli adım var Türkiye'yi bekleyen. Birincisi bunları hayata geçirip, iç barışın, istikrarın refahın temellerini örmeye başlamak, ikincisi ise seçimler yüzünden Avrupa'yı ihmal etmemek. Avrupa'yı da seçim sathı mahalline katarak, Türkiye'nin iradesini Avrupa'ya aktarmak da siyasilerimizi seçim öncesi bekleyen önemli bir görev.
Yazarın Tüm Yazıları