Sakarya: Bir cennet şehir

Sakarya ilinin kültürel ve turistik değerlerinin tanıtılması, korunması ve yaşatılmasına yönelik "Marka Kent" çalışmalarını büyük bir beğeniyle izliyorum.

Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Sayın Prof. Dr. Mustafa İsen’in önderliğinde yerel yöneticiler, işadamları, sivil toplum örgütleri, Sakarya Üniversitesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla yapılan çalışmaların diğer yörelerimize de örnek teşkil etmesini diliyorum.

Ağaçların altında, göl ve nehir kenarlarında, orman içlerinde kuş cıvıltıları arasında keyifli zamanlar geçirmek isterseniz, çok doğru bir adres Sakarya... Şehir çok sayıda mesire yeri ve orman içi dinlenme alanı, yaylalar, kamp alanları, tarihi yerler ve kaplıcalarla çok zengin bir doğaya sahip.

Hendek, Akyazı, Geyve, Taraklı, Sapanca, Karasu ve inanılmaz güzellikteki Acarlar Longozu’nu görmek için bütçenize uygun bir gezi planı yapabilir, gözünüzü gönlünüzü doyurabilirsiniz.

Köknar, ladin, meşe ve sarıçamla dolu ormanları, ıhlamur, kestane, armut, elma, erik, üzüm, karalahana, fındık, balkabağı ve zengin bağ ve bahçeleriyle yemyeşil bir bitki örtüsüne sahip Sakarya.

Sakarya, aynı zamanda sağlıklı ve dengeli beslenmeye uygun yemeklerden oluşan mutfağıyla lezzet tutkunları için de vazgeçilmez bir adres... İsterseniz orman içindeki dere kenarlarında keyifle kiremitte tereyağlı, kaşarlı, domates ve mantarlı alabalık tadabilir, isterseniz Söğütlü’de pancar pekmezi, Geyve’de keçi peyniri, yol boyunca Abaza, Çerkez ve isli peynir yiyebilirsiniz.

Üşenmezseniz, Karasu’ya uzanıp Subasar Ormanı denilen Acarlar Longozu’nu da görün derim. Çeşitli ağaç ve bitkilerin suyun içinde yaşadığı bu sulak orman alanında hiç görmediğiniz güzellikteki su menekşelerini seyredip, muhteşem doğa fotoğrafları çekebilirsiniz.

Balkabaklı Geyve gözlemesi

Malzeme listesi

á 2 adet hazır yufka

á 1 su bardağı su

á Yarım su bardağı sıvıyağ

á 2 adet yumurtanın sarısı

İç harcı için;

á 2 dilim tatlı balkabağı (kavun dilimi kalınlığında olmalı)

á 4 diş sarmısak

á 3 adet taze yeşil soğan

á 1 adet orta boy havuç

á 3 yemek kaşığı zeytinyağı

á 1 tatlı kaşığı kırmızı pulbiber

á 175 gr, rendelenmiş sert beyaz peynir (İzmir tulumu ya da Mihaliç peyniri kullanabilirsiniz.)

á 1 çay kaşığı tuz, karabiber

á Yarım demet dereotu

Havucu ve balkabağını ayrı ayrı kaplara rendeleyin. Yeşil soğanı ayıklayıp incecik doğrayın. Sarmısakları pirinç tanesi büyüklüğünde dilimleyin. Zeytinyağını geniş bir tencereye koyup orta ısılı ateşte kızdırın. Taze soğan, havuç ve sarmısakları tencereye aktarıp karıştırarak 2-3 dakika kadar kavurun. Üzerine rendelenmiş balkabağını ekleyip 3-4 dakika soteleyin. Tuz, karabiber ve pulbiberi serpiştirip ocaktan alın ve soğumasını bekleyin. Soğuk haldeki kabaklı harcın üzerine son olarak rendelenmiş beyaz peyniri ve incecik kıyılmış dereotunu ekleyip karıştırın. Diğer taraftan, yufkalardan birini mutfak tezgahına serin. Su ve sıvıyağı küçük bir kasede çırpıp fırça yardımıyla yufkanın her tarafına bolca sürüp yufkayı ıslatın. Dört tarafından üzerine katlayarak yufkaya dikdörtgen şekli verin. Yufkaların uçları birbirine çok yakın olmalı. Keskin bir bıçakla yufkayı tam ortadan ikiye bölün ve eşit büyüklükte 4 adet kare yufka parçası elde edin. Yufka parçalarının ortasına balkabaklı harçtan birer yemek kaşığı dolusu koyup kenarlarını üstüne kapatarak bohça yapın. Börekleri ters çevirip (katlı tarafı alta gelecek şekilde) yağlanmış tepsiye dizin. Böylece tepside 8 adet börek olacaktır. Üzerine fırça yardımıyla çırpılmış yumurta sarısı sürüp 5 dakika önceden 175 dereceye ve alt-üst konuma ayarladığınız fırında 30-35 dakika pişirip çıkarın. Sıcak sıcak servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları