Sağlık

Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

OKUR MEKTUPLARI

Dış gebelik nedir?

S. Yurduseven / İZMİR

Herkesin bildiği gibi gebelik, döllenen yumurta hücresinin rahim içine yerleşip gelişmesi demektir. Eğer döllenmiş yumurta rahim dışında bir yere yerleşip büyümesini sürdürürse, buna dış gebelik adı verilir.

Dış gebeliği tam olarak anlayabilmek için önce kadındaki üreme sistemi hakkında biraz bilgi vermek istiyorum.

Kadında cinsel birleşmenin yapıldığı vulva ve vajinanın ardında, tıp dilinde uterus olarak da adlandırılan rahim yer alır. Rahmin iki yanında tüpler yer alır. Tüpler, rahimden yumurtalıklara doğru uzanan kanallardır. Yumurtalıklara doğru uzanan ağız kısmı çan gibi genişler. Karnın alt kısımlarında ve rahmin iki yanında iki adet yumurtalık yer alır.

Her ay iki yumurtalıktan biri genellikle bir yumurta üretir. Yumurtalıktan çıkan bu yumurta hücresi, tüplerdeki titrek tüylerin yardımıyla yakalanarak rahme doğru iletilir. Cinsel birleşme yapıldığında vajinaya boşalan sperm hücreleri, hareketli kuyrukları yardımıyla, büyük bir hızla rahme, tüplere ve yumurtalıklara doğru ilerler. Eğer bu sırada bir yumurta hücresi bulurlarsa, yumurtaya ilk ulaşan sperm hücresi bu yumurtayı döller. Bir sperm hücresi ile döllenen yumurta, daha sonra kendini korumaya alarak başka spermin girişine izin vermez.

Döllenmiş yumurta, tüplerdeki titrek tüylerle rahime doğru iletilir. Hormonların etkisi ile her ay gebelik oluşmasına uygun hale gelmiş olan rahim iç zarına yerleşen döllenmiş yumurta burada bölünerek bebek halinde gelişmeye başlar. Yumurtalıktan çıkan yumurta döllendikten sonra rahime ulaşamaz ve tüplere, yumurtalığa veya karın içinde bir yere yerleşirse buna dış gebelik adı verilir. Dış gebelikte döllenmiş yumurtanın yerleştiği kısım, normal bir gebeliğin sürdürülmesine uygun olmadığı için tüplerin yırtılması ile iç kanama gibi birçok riski de beraberinde taşır.

Oluşum mekanizmasını incelediğinizde, erkeğin bu konuda bir rolünün olmadığını görmüş olmalısınız. Oluşumunda en büyük etken, tüplerin, daha önce geçirilmiş olan iltihap gibi nedenlere bağlı olarak, döllenmiş yumurtayı rahim içine iletme görevini yeterince yapamamasıdır.

Dış gebelik riskini tekrar yaşamamanız için daha önceki olayda tetkik ve tedavinizi sürdüren doktorla görüşmenizde yarar var. Gerekli tetkikleri yaparak üreme sisteminizin yapısı hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olunabilir. Böylece yeni gebelikte risk olup olmadığı anlaşılabilir. Ayrıca gebeliğin başlangıç döneminde ultrasonla tetkik yaparak döllenmiş yumurtanın nereye yerleştiğinin belirlenmesinde yarar var.

Soğuk alerjisi

A. T. / ANKARA

Soğuk havalarda uzun süre yürüdükten sonra bacaklarınızda kaşıntı olması ve kaşıdıktan sonra bu bölgelerin kızarması sizde soğuk alerjisi olduğunu düşündürür. Böyle hallerde antihistaminik grubundan bir ilaç kullanılması ve en önemlisi kalın çorap giyilmesi yararlı olmaktadır.

Oğlum kabakulak geçirdi

İ. Alaca / ALMANYA

Kabakulak hastalığı bazen, oğlunuzda olduğu gibi beyin iltihaplarına da yol açabilir. Oğlunuzda ortaya çıkan felç hali tümden iyileşmiş. Kulağında ötme tarzındaki şikayetinin tedavi edilebilirliği açısından, elimizde tetkik raporları olmadığı için birşeyler söyleme olanağım yok. Ancak oğlunuzun bitkin, yorgun, dalgın halinin bu hastalıkla ilgili olmadığını söyleyebilirim. Bu tamamen bir depressif haldir, yani ruhsal çöküntüdür. Oğlunuzun kulağındaki sesten önce depresyon halinin tedavi edilmesi gerekir. Eğer bir psikiyatri uzmanına başvurursanız bu konuda tedavi olanağına kavuşacaktır. Ruhsal hali iyileştikten sonra da nöroloji ve kulak, boğaz, burun hastalıkları uzmanlarının ortak çalışmaları ile diğer sorunu hakkında ileri tetkik yapılabilir.

Yazarın Tüm Yazıları