Saddam'ın yanıtı ve gerçekler

SADDAM'ın Başbakan Ecevit'e yanıtı gerçekleri yansıtmıyor. Washington'u yumuşatmak için, Birleşmiş Milletler ile önkoşulsuz görüşmeye hazır olduğunu söylediği bir sırada, Saddam'ın ‘‘denetçileri ülkeme sokmam’’ demesi müthiş bir çelişki.

Üstelik mektuptan bir gün önce Irak'ın Ürdün Büyükelçisi, ‘‘Denetçiler istedikleri zaman Irak'a gelebilirler. Birleşmiş Milletler ile aramızda bu konuda zaten anlaşma var’’ açıklamasını yapmışken.

Iraklı bir büyükelçinin, böyle kritik bir konuda Bağdat'a danışmadan açıklama yapabileceğini düşünen yoktur herhalde.

* * *

O zaman Saddam'ın yanıtındaki sözlerin amacı başka. Türkiye'nin ‘‘günah bizden gitsin’’ yaklaşımına yanıt bu.

Zaten Irak muhalefetinin (INC) haftalık yayın organı El Muatamar'ın son sayısında yer alan bir makale de, ‘‘Saddam BM denetçilerini ülkeye kabul edecek. Eninde sonunda kabul edecek. Hatta Sarayı'nın kapılarını bile açacak’’ deniyor.

Üç yıl önce, denetçilerin Saddam'ın Sarayı'na bir hükümet toplantısı sırasında ansızın baskın yaptıklarını da anımsatıyor makale.

Saddam'ın Başbakan Ecevit'e yanıtı, mektubun Bağdat'ta hemen basına açıklandığı da göz önüne alınırsa biraz kendi kamuoyuna yönelik. Biraz da Türkiye'ye ‘‘Arabuluculuğu bırak, Avrupa'nın yaptığını yap Washington'a karşı sesini yükselt’’ mesajı.

* * *

DOKTOR Sahib Alhakim, Irak muhalefetinin önde gelen simalarından. Irak İnsan Hakları Örgütü Başkanı. Dün telefon ile kendisine ulaştığım Dr. Alhakim, ‘‘Her şeye rağmen, biz muhalefet olarak Washington'un niyetini tam anlamış değiliz’’ diyor ‘‘Biz, bu kedi fare oyunundan bıktık. Eğer ciddi iseler, bize Saddam'ı devireceklerini açıkça söylemeliler. Belki gizli bir gündemleri vardır, ama net bir politikaları olmadığı kesin.’’

Saddam
devrilmeyecekse eğer, ABD'nin Irak'ı bombalamasına muhalefet karşı.

ABD Saddam'ı devirmeye kararlı mı?

Bu konuda da çelişkili açıklamalar yapılıyor.

Dışişleri Bakanı Colin Powell'ın iki gün önce yaptığı açıklama ilginç. ‘‘Denetçilere ülkesini açmadan Irak ile müzakereler başlamayacak’’ diyor.

Muhalefete göre, Saddam eninde sonunda boyun eğecek. O zaman müzakereler başlayacak mı?

İşte bu sorunun yanıtı net değil.

Askeri bir müdahalenin ne getireceğinin yanıtı gibi.

* * *

HER şey bu kadar belirsizken, müdahale söylentileri Saddam'dan çok Türkiye'ye zarar veriyor.

Bir mektuplaşma, bir ABD Başkan Yardımcısı'nın Türkiye'ye geleceği haberleri -ki bu Ortadoğu ülkelerini kapsayacak bir gezi, sırf Türkiye'yi değil- borsayı altüst ediyor, doları fırlatıyor.

Savaş haberleri bile, 11 Eylül felaketini atlatma hesapları yapan turizmcilerimizi altüst ediyor.

Pazarlıkların Saddam ile değil Washington ile yapılması gerekiyor.
Yazarın Tüm Yazıları