Saatime baktım, yalnız seni gösteriyor

İSTANBUL BİENALİ’ndeki bir duvar saatini çalışma odamın karşısındaki duvara koymak isterdim.

Haberin Devamı

Saatin akrep ve yelkovanı çıkarılmış, sadece saniyesi var.
Saniye de nereyi gösterirse göstersin, vos (sen) yazıyor.
Nicolas Bacal’ın iz bırakan bir eseri. Letizia Battaglia’nın mafya hesaplaşması fotoğrafları, fotoğrafın hem yaratıcı hem tanıklık işlevini taşıyor.
Özlem Günyol, Mustafa Kunt’un ortak çalışması Bitmeyen Karalama neyi imliyor?
Sanatçılar yapıtlarını şöyle sunuyor: “Bitmeyen Karalama içinde kara mizah barındırıyor. Bu çalışma için dünyadaki tüm ülkelerin sınır çizgileri A4 boyutunda kâğıtlara tam sayfa olarak basıldı.”
* * *
FÜSUN ONUR’un Fısıltısı’nın önünden hemen geçmeyin. Yapıtlarını seyrek görebileceğiniz iyi bir sanatçı.
Ahmet Ögüt, Mükemmel Âşıklar’da Gonzales-Torres’in izini sürüyor, 1 YTL ile 2 Euro’yu bir arada sergiliyor. İki farklı paranın eşit boyutundan yola çıkılarak yapılan küçük yolsuzluklara bir gönderme.
Hank Willis Thomas’ın Ben İnsanım; Varım, Amin. serisi Afrika kökenli Amerikalıların kimlik savaşını bir fotoğraf çeşitlemesi aracılığıyla vurucu bir etkiye dönüştürüyor. Bilhassa 50’lerde Amerika’daki Siyah hareketinin, eylemlerinde kullanılan, I Am / A Man, Am I / A Man... pankartlarının, uzun lafın kısası, siyasi bir sloganın, sanatla estetize edilmesinin etkileyici bir örneği ve bugünün dünyasında düşünmemiz gereken ne çok şey olduğunu hatırlatan bir eser.
Bir fotoğraf; Millî Stadyum.
Şili’nin Santiago kentinde.
Bomboş bir stadyum ama dünya siyasal tarihinde spordan daha çarpıcı olaylarla insanın/insanlığın belleğinde yer etmiş.
Bu staddan 40 bin tutuklu geçmiş.
Pablo Neruda, Fidel Castro, Salvador Allende, Papa II. Jan Pol gibi değişik alanlardan birçok ad burada konuşma yapmış.
Ala Younis’in Kurşun Askerler’i çocuk oyunu sanılan savaşları anımsatıyor. Zira yok yere çıkan nice savaşta, ölenlerin hatırası, savaşlardan sonra elde edilenlerden çok daha fazla!
* * *
İSTANBUL’U HATIRLAMAK...
Bienal katalog kitapçığının yanında, mutlaka edinmeniz gereken bu kitap, Bienal ve İstanbul ilişkisini gözler önüne sererken, birçok şeyi hatırlatıyor.
Şimdiye kadar bienallerin küratörleri bu başlık altında Bienal’in tarihini gözler önüne seriyor, İstanbul - Bienal ilişkisinde sanat ve şehir uyumu irdeleniyor.
Koç sponsorluğunda gerçekleştirilen İstanbul Bienali’ni gezin.
13 Kasım’a kadar gidin.

Yazarın Tüm Yazıları