Rezeneyi tanıyalım

Yorgunsunuz, gergin günler yaşıyorsunuz ya da sindirim sorunlarınız var. Ne yaparsınız? Tavsiyem rezene çayı içmeniz.

Örneğin Hindistan’da yenen ağır bir yemek sonrasında sindirimi kolaylaştırmak için mutlaka içinde rezenenin de bulunduğu bir çay içilir. Bazı yerlerdeyse rezenenin sindirimi kolaylaştırıcı özelliği direkt yemeklere konularak kullanılır. Yemeklere konan şeyse, rezenenin dilimlenmiş köküdür. Rezene öyle şifa verici özelliği yeni keşfedilmiş bir bitki de değildir ayrıca. Romalılar zamanında daha güçlü olmaları için gladyötörlere verilirken, Romalı kadınlar rezeneyi formlarını korumak amacıyla yemeklerine koyarlardı. Anglosaksonlar ise rezeneyi şifa verici olarak değil, şeytanı kovmak amacıyla kullanıyorlardı.

Rezene şifa verici özelliğiyle eczacılık sektöründe de kullanılıyor elbette. Rezenede bulunan ve çok temel bir tanımla, vücut tarafından yapılamayıp besinlerden alınması gereken yağ olan esansiyel yağlar eczacılık sektörü için değerlidir. Rezenenin yararlarını kısaca sıralayacak olursak, kas gevşetici olarak kulanılır, idrar söktürücü özelliğe sahiptir ve uyarıcıdır. Ayrıca kansere karşı etkili olma özelliğine de sahiptir. Rezene çekirdekleri bir süre suda bekletildiğinde suya birtakım antioksidan maddeler verir ve bu antioksidan maddeler de bilindiği gibi, kanseri başlatma riski içeren radikallere karşı savaşır. Rezenenin suyla kurduğu bu ilişki de doğal olarak rezene çayının kansere karşı etkili olduğu sonucunu doğurur. Maydanozgillerden olan ve yetişmek için tuz miktarı yüksek, yarı kurak ve kurak toprakları seçen rezenenin şifa verici özelliklerinin tamamını yazsak bu köşeye sığdıramayız. Yapmaya çalıştığımız, çok temel olarak rezeneyi tanıtmak ve bu mucizevi bitkinin mutfaklarımızda daha çok kullanılmasını sağlamak.

abaklı makarna böreği

8 kişilik


Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi

40 dakika


Malzeme listesi

á 1/2 paket erişte makarna

á 1 adet orta boy kuru soğan

á 1 adet orta boy yeşil kabak

á 1 demet dereotu

á 1 su bardağı rendelenmiş taze kaşar peyniri

Sos için; 

4 adet yumurta 

Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan sıvıyağ 

1 çay kaşığı kabartma tozu 

2 yemek kaşığı dolusu un

 2 su bardağı süt 

2 çay kaşığı tuz, karabiber

Böreğin sosunu hazırlamak için; oda sıcaklığında bekleyen yumurtaları geniş bir kaseye kırdıktan sonra tel çırpıcı ya da mikser yardımıyla 1-2 dakika çırpın. Üzerine, sıvıyağ, kabartma tozu ve unu ekleyerek çırpmaya devam edin. Sütü de aktarıp tuz ve karabiberi serpin. Çırpmaya devam ederek tüm malzemeleri iyice karıştırın. Diğer taraftan, makarnayı kaynayan bol tuzlu suda 8-10 dakika kadar haşlayıp süzün. Soğan ve kabağı soyduktan sonra rendeleyin. Dereotunu incecik doğrayın. Rendelediğiniz kabak ve soğanı, incecik doğradığınız dereotunu, süzdüğünüz ılık makarnayı derin bir kapta karıştırın. Hazırladığınız yumurtalı sosu, bu sebzeli karışımın üzerine aktarın. Son olarak, üzerine rendelenmiş peyniri de ilave edip tüm malzemeleri iyice karıştırın. Fırına dayanıklı olan kenarları yüksek orta boy bir fırın kabını 2 yemek kaşığı sıvıyağla yağlayın. Hazırladığınız makarnalı karışımı yağlanmış fırın kabına aktarıp üzerini kaşığın tersiyle düzeltin. Makarna böreğini 5 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında, üzeri altın sarısı oluncaya kadar, 40-45 dakika pişirip çıkarın ve sıcak sıcak dilimleyerek servise sunun.

eyveli jöle pastası

4 kişilik

Hazırlama süresi 60 dakika

Malzeme listesi

 1 paket çilekli ya da vişneli toz jöle 

250-300 gr çilek 

1 su bardağı sıcak su

 1 su bardağı soğuk su 

1-2 adet muz

 1-2 adet kivi

(Taze mevsim meyveleri de kullanabilirsiniz.)

Meyveleri yıkayıp süzün. Çileklerin saplarını kesip uzunlamasına ince ince dilimleyin.

1 poşet toz jöleyi orta boy bir kaseye aktarın. Üzerine kaynar suyu ekleyip çatalla hızlı hızlı karıştırarak jöleyi eritin. Üzerine soğuk suyu ilave edip tekrar karıştırın. Diğer taraftan, 8-10 santim çapında ve kenarları yüksek 4 adet cam ya da porselen kaba doğradığınız çileklerden üst üste iki sıra yerleştirin. Çileklerin üzerini kapatacak şekilde hazırladığınız jöleyi kaşık yardımıyla paylaştırın. Jöleli çilek tatlılarını buzdolabında en az bir saat bekleterek sertleşmesini sağlayın. Buzdolabından çıkarıp üzerlerine ikişer sıra daha dilimlenmiş çilek dizin. Kalan jöleyi üzerlerine paylaştırın. Bu arada bekleyen sulu jöle donmasın diye sıcak su dolu bir kabın içinde bekletin. Çilekli jöle kaplarını buzdolabına koyup 3-5 saat daha bekletin. Servis yapacağınız zaman kapları sıcak su dolu geniş bir kaba batırın. Böylece jöle pastası rahatça ters çevrilecek ve servis tabağına kolayca yerleşecektir. Meyve dilimleriyle süsleyerek servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları