Rakıyı Almanya’da Diageo’ya emanet etti, 70 milyon Euro’luk ciro planı yaptı

MEY İçki CEO’su Galip Yorgancıoğlu, ilk bilgiyi telefonda verdi:

Haberin Devamı

- Şirketimizin yeni sahibi Diageo’nun başka ülkelerdeki şirketlerinden ilk önemli teklifi Almanya’dan aldık.
- Ne teklifi?
- Onu Frankfurt’ta açıklayacağız.
Diageo Almanya ile Mey İçki, geçen perşembe akşamı Frankfurt’ta önemli işbirliğini duyurmak üzere, “rakı gecesi” düzenledi. Alman basını ile Frankfurt’ta görev yapan Türk gazeteci arkadaşlarımızın da katıldığı gecede Diageo Almanya-Avusturya Genel Müdürü Markus Kramer’le Galip Yorgancıoğlu, işbirliğini birlikte açıkladı:
- Başta Yeni Rakı olmak üzere, rakılarımızı artık Almanya’da Diageo pazarlayacak.
Yorgancıoğlu, teklifi Markus Kramer’den aldığını belirtti:
- Rakıyı ABD pazarında büyütmek için oradaki Diageo grubuna bizzat gidip sunum yapıp, kendim talepte bulundum. “Rakıyı biz pazarlayalım” diyen ilk Diageo şirketi Almanya’daki oldu./images/100/0x0/55eb2103f018fbb8f8ad0ac9
- Almanya’ya yıllık rakı satışınız ne kadardı?
- 1.5 milyon litrelik rakı satışımız var. Zaten en büyük ihracat pazarımız Almanya.
- Almanya’daki rakı cirosu ne kadarı buluyordu?
- 35 milyon Euro dolayında...
Hemen Diageo’yla iddialı hedeflerini ortaya koydu:
- Diageo, Almanya’da rakı satışlarını uçurur.
- Nasıl olacak bu?
- Diageo’nun dağıtım ağı çok güçlü. Bizim mevcut durumda giremediğimiz birçok noktaya rakıyı götürecekler. 3 yıl içinde satışlar 3 milyon litreye çıkar.
- Yani, ciro da 70 milyon Euro’yu bulacak değil mi?
- Öyle olacak...
Yorgancıoğlu, salondaki ekrana yansıyan reklam filmini gösterdi:
- Almanya’da televizyonda alkollü içki reklamı belirli saatlerden sonra serbest. Biz de ilk televizyon reklamını hazırladık. Hemen yayına girecek.
- 3 yılda 3 milyon litre satış planını neye göre belirlediniz?
- Hem Diageo’nun dağıtım ve pazarlama gücüne, hem de Almanlar’ın anasonlu içki tüketim alışkanlığına. Almanya, anasonlu içki tüketiminde dünyada 3’üncü sırada yer alıyor. Ayrıca, Almanya’da 3 milyon Türk vatandaşımız yaşıyor. Şu andaki satışlarımızda daha çok onların payı var.
- Toplam ihracatınız ne durumda?
- Tekel döneminde 10 milyon dolar olan rakı ihracatı bugün 35 milyon dolar düzeyinde. 55 ülkeye ihracatımız var.
- Yıllık toplam rakı satışı ne kadar?
- 32 milyon litrenin üzerinde. Rakı, Türkiye’nin 5’inci büyük yiyecek-içecek markası. Dünyada 16’ncı büyük alkollü içki markası.
Almanya’daki büyüme planıyla birlikte ihracat hedefini yukarı çıkardı:
- 3.5 milyon litre olan rakı ihracatımız 2013’te 7 milyon litreyi bulur.
Yorgancıoğlu, Diageo’nun Mey İçki’yi TPG’den 2.1 milyar dolara alması sonrasında altını çizmişti:
- Diageo, rakıyı dünya markası yapmamıza büyük katkı yapacak.
Mey İçki, Diageo’nun gücünü önce Almanya’da kullanmayı seçti...
Arkası Rusya ve ABD’yle gelir mi?

Haberin Devamı

Türkiye’de tatil yapan 4.5 milyon Alman turist potansiyel müşterimiz

Haberin Devamı

DIAGEO Almanya-Avusturya Genel Müdürü Markus Kramer, her yıl 4.5 milyon Alman turistin tatilini Türkiye’de geçirdiğini anımsattı:
- Bunlar benim açımdan 4.5 milyon potansiyel rakı müşterisi anlamına geliyor. Türkiye’de tatil yapanların yeme-içme kültürüne aşık olduğunu hepimiz biliyoruz.

Koska helvasıyla rakı kokteyli yaptı

MARKUS Kramer, rakı gecesinin barmenini işaret etti:
- Westin Bar Frankfurt’un Başbarmeni ve rakı uzmanı Fatih Akerdem.
Akerdem’in yanına gittim, nar-rakı kokteylini uzattı:
- Nar suyu rakı karışımı da nereden çıktı?
- Çok uyumlu bir kokteyl oldu.
- Başka ne tür kokteylleriniz var?
Koska helvası paketini gösterdi:
- En farklı kokteyl bu. Koska helvası ve kremalı rakı.
- İlk kez böyle kokteyller duyuyorum.
Bunun üzerine Ahmet Ayberk’le birlikte yazdıkları, Doğan Kitap’tan çıkan Rakı Geceleri kitabını anımsattı:
- Rakıyı dünyada tanıtmak için çok çaba harcıyoruz.
Gecenin ahçısı Ali Güngörmüş araya girdi:
- Ben de ıstakoz çorbasını rakıyla yaptım...
Bir tarafta rakıyla marine edilmiş balık ve rakılı ıstakoz çorbası, diğer tarafta Koska helvası-rakı kokteyli...
Bu denemeler Almanlar’ın daha fazla rakı içmesini sağlar mı?

Haberin Devamı

Tuncelili Güngörmüş’ün Almanya’da ‘Michelin’ yıldızlı restoranı var

DIAGEO Almanya-Avusturya Genel Müdürü Markus Kramer, rakı gecesinde yemekleri hazırlayan ahçıyı tanıttı:
- Michelin yıldızı sahibi Ali Güngörmüş...
Hamburg’ta La Canard adlı restoranın sahibi olan Ali Güngörmüş’le sohbet ettik:
- Ne zamandan beri Almanya’dasınız?
- 10 yaşında Tunceli’den Almanya’ya geldim. Çocukluğum ve sonraki iş hayatım Münih’te geçti.
- Restoran işine nasıl girdiniz?
- Küçük yaştan itibaren ahçı olmak için çaba harcadım. Münih’te restoranlarda çalıştım. Hamburg’ta restoran açmak kısmet oldu.
- Michelin yıldızını nasıl aldınız?
- Onların inceleme görevlileri kimseye haber vermeden restoranları geziyor. Notlarını alıyor. Bizim restoranı, yaptığım yemekleri beğenmiş olmalılar, Michelin yıldızı listesine beni de aldılar.
- Almanya’da başka restoran düşünüyor musunuz?
- Hamburg’taki 80 kişi kapasitesi restoran bize yetiyor. Daha büyüğünü Michelin yıldızı sahibi olarak yönetmek kolay değil. Ancak, İstanbul’dan çok teklif var... O konuda da henüz karar vermiş değilim.

Haberin Devamı

Bütün Yunan adalarında artık rakımız bulunuyor

MEY İçki CEO’su Galip Yorgancıoğlu’na sorduk:
- Yunanistan pazarında rakının durumu ne?
- Bütün Yunan adalarına girdik. Şu ana kadar Yunanistan ve adalara 8 konteyner rakı gönderdik. Yaz aylarında Yunan adalarındaki bütün restoranlarda rakı vardı.
- Yunanistan’a ihracattan geliriniz ne kadarı buldu?
- Şimdilik 500 bin
dolar...

 

Yazarın Tüm Yazıları