Prof. Kuzu: Evet adım geçiyor

ADI başbakanlar arasında geçen Anayasa Profesörü Burhan Kuzu dün arayarak, yazdıklarımız için teşekkür etti. Bu konuda adının AKP çevrelerinde geçtiğini bildiğini, zaten partinin kurucusu ve hakem kurulu üyesi olarak örgütte belirli bir ağırlığının olduğunu söyledi.

‘‘Beni iyi bilenler bu konuyu dillendiriyor’’ dedi.

Sorularımız üzerine merhum Prof. Tarık Zafer Tunaya'nın asistanı olduğunu, asistanlığında KHK ve doçentliğinde de 'olağanüstü hal' üzerine tezlerini hazırladığını, Özal ve Demirel'e danışmanlık yaptığını, hatta her ikisine başkanlık sistemi üzerine görüşler aktardığını yineleyerek, ‘‘Sayın Cumhurbaşkanı ile Anayasa Mahkemesi başkanlığından beri yakınlığımız vardır’’ dedi. Hüsamettin Özkan'la tanışıklığı olduğunu da söyledi.

Bunun dışında konuşmanın şu an için erken olduğunu bildirdi.

AKP KULİSİNDE KONUŞULANLAR

Prof. Kuzu'
nun isminin köşemizde yer almasına üzerine bizi arayanlar, ‘‘Abdullah Gül, Abdülkadir Aksu, Bülent Arınç ve Vecdi Gönül gibi isimler üzerinde bir anlaşma olmazsa Prof. Kuzu'nun ismi gündeme gelebilir’’ dediler.

AKP içindeki okurumuz, Ankara'dan çarpıcı şeyler anlattı:

‘‘AKP'yi rahat bir parti sanmayın; bugünden itibaren güven ortamına dönük sıkıntıları görülmeye başlanacak. Çünkü milletvekili seçilenlerin % 80'i birbirini tanımıyor. Bu nedenle doğal olarak siyasi gruplar şekillenmeye başladı. 'Doğu grubu', Abdülkadir Aksu'yu istiyor. Kayserili Salih Kapusuz ve arkadaşları, tabii ki hemşerileri Gül üzerinde ağırlık sağlanmasını istiyorlar. Ancak Gül'ün, eşinin ÖSS'ye türbanla girmek istemesi zihinlerde olumsuz iz bıraktığından kendisinin şanslı görülmediği seziliyor. Bu durumda Gül'cüler, 'İç Anadolu Grubu'nun istediği Prof. Kuzu isminin öne çıkartılmasına razılar. Bir diğer grup da Erbakan tabanından gelen radikal grup; onlar ise Vecdi Gönül'ün ismi üzerinde ittifak sağlamak istiyorlar. Erkan Mumcu'nun adının değil başbakan adaylığında bir bakanlıkta bile geçmesine tahammül edemeyen çok isim var.

SEZER NOTER OLMAZ

Bütün bunlara karşın Cumhurbaşkanı'nın, Tayyip Erdoğan'ın sunacağı başbakan adaylarından bir başka ismi ataması şaşırtıcı olmamalıdır.

Sayın Sezer'in kendisini hiçbir zaman noter durumuna düşürmeyeceği bilinmelidir.’’

Bayar: Türkiye AKP'den büyüktür


DYP İzmir milletvekili adayı M. Ali Bayar, İzmir'den Ankara'ya henüz dönmüştü. Arkadaşlarıyla görüştükten sonra ne yapacaklarına karar vereceğini söyledi bize... Sorularımıza verdiği yanıttan yeni dönemin liderliğine hazır olduğu izlenimini aldık.

1993'ten beri merkez sağdaki dağınıklığa dikkat çekiyor Bayar... ‘‘Şapkamızı önümüze koymak gerekiyor’’ diyor. 9 milyona yakın sandık başına gitmeyen; 1.5 milyon da yanlış oy kullanan seçmen tablosuyla seçimlerin ne kadar altyapısız olduğunun ortaya çıktığını belirtirken şöyle diyor:

‘‘Seçim sonuçlarını çok iyi değerlendirmek gerekiyor. Artık Türkiye'nin önü açılmıştır. Merkez sağ; yani DYP, ANAP ve DTP'nin, buna ayrıca LDP'yi de katmak lazım; hemen yeni bir restorasyon çalışmasına başlaması gerekmektedir. Bu bir ev ödevidir. DYP ve ANAP mutlaka aynı çatı altında toparlanmalıdır. Böyle bir merkez sağ partisini büyütmek zorundayız. Beş aylık bir politikacı olarak ben buradayım.’’

AKP merkez sağı temsil edebilir mi?

- Hayır. Durum, merkez sağın çökmesinden dolayı ortaya çıkmış üç radikal siyasetin, şimdilik güç kazanmış olmasıdır. Türkiye, AKP'den büyüktür. Oyları emanet oydur.

Baykal: Neylerse güzel eyler


CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın, seçim sonuçlarıyla ilgili olarak önceki akşam Antalya'daki açıklamasında söylediği ‘‘Mevla görelim neyler; neylerse güzel eyler’’ deyişi kimindir?

'Marifetname' kitabının müellifi (aslı şöyledir)

Hakkın olacak işler /Boştur gam-u teşvişler /Ol hikmetin işler /Mevla görelim neyler /Neylerse güzel eyler /Vallahi güzel etmiş /Billahi güzel etmiş /Netmişse güzel etmiş.

Erzurumlu İbrahim Hakkı Hazretleri'nindir.

1704-1780 yılları arasında yaşayan İbrahim Hakkı yöresinde gördüğü baskılar karşısında Siirt'in Tillo Köyü'ne göç etmiş, orada İsmail Fakirullah Hazretleri'nden üstün din eğitimi almış; daha sonra astronomi ve matematik konularında bilimsel çalışmalar yapmıştır. İki ciltlik 'Marifetname' kitabında Ay'a çıkılacağını anlatmıştır. Türbesi Tillo'dadır.

R.Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Hanım da Tillo'ludur ve bir şeyh ailesinin kızıdır. Erdoğan cezaevine girdiği süngülü, miğferli şiiri, damadı olduğu Siirt'te okumuştur.

Fadıl Akgündüz de, söylemlerinde dini motifleri kullanırken İsmail Fakirullah Hazretleri ile akrabalığı olduğunu öne sürmüş, hatta daha da ileri giderek, holdingine para toplarken ‘‘Allah bizimle beraberdir, ortağımızdır’’ demişti.

Ve Akgündüz bugün milletvekilidir.

BİLİYOR MUSUNUZ?


DYP'nin baraj altında kalması üzerine Şanlıurfa'dan parlamentoya giremeyen Susurluk sanığı Sedat Bucak'ın seçimlerden bir hafta önce Amerika'ya gittiği söylentilerinin çıktığını...

AKP Trabzon 1. sıra adayı Asım Aykan'ın (Eski belediye başkanı) iktidara gelmeleri üzerine ‘‘İnsanların yüzüne kan geldi’’ diye takıldığını...

HÜSAMETTİN Cindoruk'un, anketlerde % 6-7 görülmesi üzerine Süleyman Demirel'e atfen ‘‘DYP'ye oy vereceğiz’’ dediklerini ve son 3 haftada verdikleri destekle ancak 3 puan artış sağlayabildiklerini söylediğini;

Biliyor musunuz?
Yazarın Tüm Yazıları