Popvirüs

Lale BARÇIN İMER
Haberin Devamı

‘‘Firuze’’ için

Bilmem belki gerçekten ‘‘Firuze’’ isimli şarkı için ele almış olabilirim bu albümü, bilmiyorum... Belki de Niran Ünsal'ın sesi, belki de yorumu yüzünden... Hüzünlü bir albüm Ünsal'ın ‘‘Şarkılara Tutundum’’ adlı son albümü. Bence Niran Ünsal'ın sesi de hüzünlü bir ses. Hatta albümü dinlerken ‘‘Tanrım dünyanın bütün yükü bu kızın sırtında galiba’’ demeden edemiyorsunuz. Hüzünlenmek ve efkarlanmak istediğimizde alın size en uygun albüm bu...! Elbette bu kadar basit de değil albüm içeriği... Tamam ana tema hüzün, yine de altı çizilmesi gereken bazı yanları var çalışmanın. Evet, albümde en beğendiğim şarkı, Atilla Özdemiroğlu, Sezen Aksu, Aysel Gürel imzası taşıyan ‘‘Firuze’’... Üstelik Niran Ünsal, bu şarkıyı gerçekten iyi yorumluyor. Ancak Ünsal, kendisi de şarkı üreten bir yorumcu ve işte bu albümde kendi imzasını taşıyan ‘‘Tövbeler’’, ‘‘İtiraf Ediyorum’’ ve ‘‘Yasak Bir Düş’’ gibi şarkılar hiç de fena değil. Bana hitap etmiyorlar belki ama hafif arabesk kokan, Türk Müziği normlarına oturtulmuş pop şarkılarından hoşlananların kesinlikle beğeneceği türden. Niran Ünsal, gerek bestelerinin yapısında gerekse de yorumu konusunda ‘‘Firuze’’nin döneminden ve o dönemin Sezen Aksu, Atilla Özdemiroğlu, Onno Tunç gibi ‘‘kahramanlarından’’ etkilenmiş...

Ama olsun, bence üretiyor olması ve sonucun da hiç fena olmaması açısından onu yargılamak haddimize düşmez. Kaldı ki, Ünsal'ın gerçekten güzel bir sesi var ve albümün belli bir konsepti ve formatı. ‘‘Biliyorsunuz bu pek çok albümde olmayan bir özellik.’ Albümün müzikal anlamda sağlam temellere oturtulmuş olmasından ise büyük ölçüde Atilla Özdemiroğlu sorumlu.

‘‘Firuze’’ dışında beğendiğim şarkıların başında albümün hüznünü biraz olsun dağıtan ‘‘Dertli Saz’’ ve ‘‘modern ağıt’’ özelliği taşıyan ‘‘Gönül Hancım’’ geliyor. Dedim ya, aslında pek çok şarkı benim tarzım değil ama albümün ‘‘eli yüzü düzgün’’ ve hüzünlü, buruk şarkılardan hoşlananlara abuk subuk arabesk parçalar dinlemek yerine Niran Ünsal'ın ‘‘Şarkılara Tutundum’’u tavsiye ediyorum. Hiçbir şarkı için değmezse bile ‘‘Firuze’’ için değer doğrusu!

Yazarın Tüm Yazıları