Pırasalı kaygana

Yıkanmış pırasaların kökünü ve sararan yapraklarını kesip atın. İrice doğrayıp, mutfak robotunda iyice ezilip püre oluncaya kadar çekin.

Haberin Devamı

Sonra da derin bir kabın içine aktarın. Tuz, karabiber, kuru nane ve kekiği de serptikten sonra karıştırın. Diğer taraftan, yumurtaları, unu, kabartma tozunu başka bir kaseye koyup üzerine sütü veya unu ekledikten sonra 1-2 dakika kadar çırparak unu iyice ezin.
Bu yumurtalı karışımı sebzelerin üzerine aktarıp iyice karıştırarak harmanlayın. Zeytinyağının yarısını 20-25 santimlik bir tavaya aktarıp yüksek ısılı ateşte kızdırın. Pırasalı omlet karışımının yarısını yakın mesafeden kızgın yağa aktarın. Üzerlerini bir kaşıkla iyice düzelttikten sonra tavayı sık sık sallayarak omletin altını pişirin.
Pişen omlet tavanın kenarlarından ayrılacaktır. Bir tabağın tersi ya da kapak yardımıyla ters çevirip diğer tarafını da tavayı sık sık sallayarak pişirin. Geniş bir servis tabağına aktarın. Sonra kalan zeytinyağını yine aynı tavada kızdırıp, omletin geri kalanını aynı şekilde pişirip, diğer omletin üzerine koyun. Üst üste koyduğunuz omletleri pizza gibi dilimleyerek servise sunun.

Haberin Devamı

Not: İsterseniz bu omleti kabaklı da yapabilirsiniz. 3 adet ortaboy kabağı rendeleyip suyunu sıkın. Malzeme listesindeki aynı malzemeleri kullanarak kabaklı omleti hazırlayın. Üst üste koyduğunuz omletlerin arasına tereyağı sürer gibi krem peynir sürün. Ilık olarak dilimleyip servise sunun.


Malzeme listesi
* 3 sap pırasa
* 3 adet yumurta
* 2 tepeleme yemek kaşığı un
* 3 yemek kaşığı süt (veya su)
* ½ paket kabartma tozu
* 1 çay kaşığı tuz, karabiber
* 2 çay kaşığı kuru nane, kuru kekik (varsa kırmızı pulbiber)
* 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı

Yeni tanıştık ama çok sevdik

Bundan kırk yıl önce adını bile duymadığımız, ancak çok büyük marketlerde gördüğümüz ve isimlerini yarım yamalak söyleyebildiğimiz meyveler vardı.
İşte, yeşil kabuğu ve enteresan kokusuyla avokado da bunlardan biriydi. Anavatanı Meksika ve Guatemala olan bu meyve şimdi neredeyse mahalle arasındaki marketlerde bile var.
Avokadonun 100 gramında 180 kalori vardır ve bu yüksek kalori miktarını içerdiği yağa borçludur. Potasyum ve C vitamini bakımından da zengindir. Besleyici özelliğiyle son yıllarda mutfaklarımızın vazgeçilmez parçalarından biri haline gelen avokado, meyve olmasına rağmen sebze gibi de kullanılır. Salatalarda ve zeytinyağlılarda görmeye alıştık onu. Çünkü, nötr tadıyla baharatlara ve diğer tatlara çok iyi uyum sağlıyor.
Avokado yapı olarak toplandıktan sonra da olgunlaşmaya devam ediyor. Bunun için, eğer aldığınız avokadoyu hemen kullanacaksanız yumuşak olanlarını, birkaç gün bekletecekseniz sert olanlarını tercih etmeniz gerek.
Aldığınız avokado sertse “Ne olacak canım” deyip tüketmeye kalkmayın. Çünkü olgunlaşmamış avokadonun tadı hiçbir şeye benzemez. Bu yüzden biraz sabırlı davranıp avokadoyu gazete kağıdı içinde ve oda sıcaklığında birkaç gün bekletmeniz gerekir.

Yazarın Tüm Yazıları