Pazarlık

OY için pazarlık yapılır mı? Seçim öncesi tartışmalarından biri de bu. Cemaatler, ya da sivil toplum örgütleri adına oy pazarlığı yapılır mı?

Neden yapılmasın?

Seçim günü, oy kullanma süresi dolar dolmaz tamamen dışlanan insanlar, birkaç yılda bir ellerine geçen bu fırsatı kendileri için en iyi biçimde neden değerlendirmek istemesinler?

Alevilerin, siyasetçilerle oy pazarlığına oturmasını işte bu yüzden çok doğru buluyorum.

Cumhuriyetçi Sanayici ve İş adamları Derneği, geçtiğimiz hafta Cem Vakfı Başkanı Prof.İzzettin Doğan'ın konuşmacı olarak katıldığı bir toplantı düzenledi.

Türkiye bir renk cümbüşü ama farklılıklara tahammülsüz sistemi yüzünden karakterine taban tabana zıt bir yaşam sunuyor insanlarına.

Türkiye'de rahat yaşayabilmenin en birinci koşulu Müslüman, Sünni, Hanefi bir Türk olmak. Bunun dışındakiler, sistemle ne kadar uyum içinde olurlarsa olsunlar farklılıklarından kaynaklanan bir sorunla mutlaka yüzleşmek zorunda kalıyorlar.

Irkçılığa karşı duyarlı bir toplum olmamıza rağmen, Batılıların Türklere karşı ayrımcı tavırlarından şikayet etmemize rağmen kendi içimizdeki ırkçılığın, ayrımcılığın farkına varmıyoruz.

* * *

ALEVİLERİN kimleri olduğunu, Aleviliğin ne olduğunu Türkiye'de solculuğun yükseldiği 60'lı yıllarda öğrenebildik. Daha önce, mum söndü hikayeleriyle yaratılan ön yargı ve düşmanlık atmosferini Aleviler, legalleşme mücadeleleriyle dağıttılar. Ama devletin bu legalleşme mücadelesinde Alevilere yardımcı olduğu söylenemez.

Profesör İzzettin Doğan, Alevi inancının laikliği güçlendirdiğini söylüyor.

Anadolu'ya ilk gelen Türk kavimlerinin Alevi olduğunu hatırlatan Prof. Doğan'a göre, laik Türkiye Cumhuriyeti modeline en sadık vatandaşlar oldukları halde Alevi inançlarına din dersi kitaplarında hiç yer verilmiyor. 'Alevilikten söz edilmemesi, İslamın bir tek yorumu olduğu noktasına götürüyor Türkiye'yi' diyor Prof. Doğan, o zaman da geniş bir kitle bir diğer geniş kitle tarafından Müslüman olarak görülmüyor. Dışlanıyor.

Demokrasiyi içselleştirmede, kafaları demokratlaştırmada karşılaştığımız zorlukların altında Aleviliğin, Alevi kültürünün devre dışı bırakılmasının hiç etkisi yok mudur acaba?

* * *

ARALARINDA görüş ayrılıkları olabilir, ama Alevilerin dün ortaya koydukları talepler paylaşılan taleplerdir. Bunlar da, sadece okullarda saz öğretilmesi ile sınırlı değildir.

Önemli olan, Alevilerin temsil olanağına kavuşmasıdır. Diyanet İşleri'nde, din kitaplarında var olmayı istemek İslamiyet'in daha doğru biçimde eğitilmesine yol açacağı gibi çocuklara, insana saygının inançlara saygıdan geçtiğini öğretecektir.

Aleviler, kendilerine verilen sözlerin bugüne kadar hiçbir parti tarafından tutulmadığını söylüyorlar. Başbakan Ecevit'in, 1997'de kendilerine verdiği söz dışında. Bu sayede artık Cem Ev'lerinin daha rahat açıldığı söyleniyor.

Şimdi pazarlık zamanı, herkesin ve her kesimin geçmiş dönemin hesabını sorup, oy pazarlığı yapacağı zaman. Bu işler şimdi yapılmazsa ne zaman yapılacak?
Yazarın Tüm Yazıları