Organ bağışında kadavra sıkıntısı

EGE Üniversitesi Tıp Fakültesi Organ Nakil Koordinatörü Dr. Şükriye Alyanak, kadavra sıkıntı çekildiğini bildirdi.

Haberin Devamı

Geçmiş yıllara göre organ bağışında düşüş olduğunu belirten Dr. Alyanak, 2004 yılından bu yana bağış konusunda aileleri bilgilendirdiklerini söyledi. Geçen yıl 19 aile ile görüşme yapıp, 8 kişiyi ikna ettiğini vurgulayan Dr. Şükriye Alyanak şunları dedi:
“2008’de 6 aile ile görüşme yapıldı, ama organ bağışı olmadı. 2006’da 47 aile bağış yaptı. Hastanede gerçekleşen beyin ölümlerinde organ bağışı istiyoruz, ancak çoğu ailenin bilgisi olmadığı ortaya çıkıyor. Bilgilendirmeyi iyi yapıp, cevap için aile kendi arasında görüşüp öyle karar veriyor. Bu yıl için yoğun bir organ bağışı bilgilendirme kampanyası var. İnsanlar bu konuda hassas olup, belki bir gün bize de organ gerekebilir düşüncesi taşımalılar. Bugün için Türkiye genelinde 55 bin böbrek bekleyen var. Sadece Ege Üniversitesi’nde 2 bin 500 üzerinde hasta böbrek bekliyor. Karaciğerde 400 kişi kayıtlı, 100 kişi de kalp bekliyor. Karaciğer ve kalp konusunda bekleme süresi çok az, bu hastaları kadavra olmadığı için çoğunlukla kaybediyoruz. Vatandaşların bu konuda daha da bilinçli olmasını, bir organın önemini ve kaybedilen bir yaşamın bağışla yeni bir hayat kurtulacağını bilinmesini istiyoruz.”

Kampanyaya destek konseri

Haberin Devamı

100. Yıl Güzelbahçe Rotary Kulübü, sağlık ve eğitim olanaklarından yoksun çocuklara yardım amacıyla “Aşk Şarkıları”ndan oluşan bir konser düzenledi. Konserin solistliğini opera sanatçısı soprano Selmin Günöz yaptı. Sanatçıya piyanoda eşlik eden Kamil Sökmen, birinci bölümde solo eserlerle açılışı yaptı. İkinci bölümde de Günöz’ün kızı keman sanatçısı Özüm Günöz ve viyolonsel sanatçısı Serdar Gökmen birbirinden güzel aşk ezgileriyle konsere renk kattı. Konserden elde edilen tüm gelir çocuk felci aşısı kampanyasına ve eğitim bursu giderlerinde kullanılacak.

Kalp yetmezliği ve göğüs ağrısına karşı EECP aleti

KALP yetmezliğine karşı Özel TÜSAV Kardiyoloji Dal Merkezi yeni bir makine getirdi. İzmir’de ikinci olan makinenin kalp yetmezliğinde ve göğüs ağrısında kullanıldığını söyleyen Kurucu Prof. Dr. Öztekin Oto , “Adı EECP. Hastaya ilaç tedavisi uygulanıp, hala kalp yetmezliği tedavi edilemiyorsa bu makine ile uygulama yapılıyor. Her gün 1 saat uygulamayla dolaşımı aşağıdan yukarı doğru destekleyerek yüzde 30 fayda sağlanıyor. Kalbin kroner damarlarını düzeltip, kan dolaşımını rahatlatıyor. Eğer hastaya stent takılmış ya da kroner by-pass olmasına rağmen göğüs ağrısı devam ediyorsa, o durumda ağrıyı kesmede çok etkili oluyor. Bu makinenin yurt dışında sonuca ulaşılmasını 10 yıl bekledik. Sonuçlar çok iyi olunca yatırım yapmaya karar verdik ve İzmir’e kazandırdık” dedi.

Yazarın Tüm Yazıları