Operasyon, 11 Eylül'de söylentisi

IRAK'a operasyon 11 Eylül'de mi başlayacak?

Son zamanlarda bazı kulislerde, Bush Yönetimi'nin Saddam rejimini devirmek için 11 Eylül'de düğmeye basacağı söylentileri yaygın.

Washington'un bu günü seçmesinin nedeni, kamuoyunun teröre karşı duyarlılığının o gün en yüksek seviyesinde olması.

İlk kez bir Rus senatör bu dedikoduya resmi bir nitelik kazandırdı. Federal Konsey Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Mikail Margelov, Bush'un 11 Eylül'de harekete geçmesi olasılığından söz etti.

Kremlin'in yakın çevresinde bulunan ve Putin'in dış politikasının etkili isimlerinden olan Margelov, 11 Eylül tarihinin sadece Amerikan kamuoyu desteğinin değil, müttefik desteği için de etkili bir tarih olacağı görüşünde.

Irak'a operasyon tarihinin ne kadar gerçekçi olduğu tartışma götürür. Fakat Margelov'un açıklamasında önemli bir nokta var.

Bir süre önce Irak ile 40 milyar dolarlık ticaret bağlantısı kurarak, askeri bir operasyona karşı olduğu mesajını veren Kremlin'den ilk kez Washington'a yeşil ışık yakan bir ses yükseliyor.

Margelov geçen hafta sonunda gazetecilere yaptığı açıklamada, ‘‘Washington 11 Eylül'de harekete geçerse ABD'nin müttefikleri terörizme karşı cephenin dışında kalmak istemeyebilirler. Bu durumda Rusya da ikilemde kalır’’ diyor ve Afganistan'daki rejim değişikliğinin olumlu sonuçlar verdiğini anımsatarak, Bush Yönetimi'ni desteklememenin ‘‘pek mantıki olmayacağını’’ söylüyor.

Rusya'da Saddam rejimi askerler ve petrol çevreleri tarafından destekleniyor. Ama, Kremlin'in ibresi Washington'a kayıyor.

Son günlerde Rusya'nın Saddam muhalefetiyle de ilk kez temasa geçtiği haberleri geliyor. Üst üste konunca, Washington'un ittifak cephesinde alttan alta çalışmaya başladığı anlaşılıyor.

* * *

IRAK muhalefeti ilk kez Washington'un kararlı olduğuna inanmaya başladı. Bu ay içinde büyük bir olasılıkla Hollanda'da bir toplantı daha yapılacak. Washington bu toplantıda muhalefet içindeki farklılıkların tamamen giderilmesini istiyor. Aksi takdirde, Afganistan'daki gibi Saddam sonrası için kendisinin devreye girip yeni bir yönetim oluşturacağı mesajını veriyor.

Şimdilik, Irak Ulusal Konsey'i Başkanı Ahmet Çelebi'nin liderliğinden söz ediliyor.

Şiiler ve Kürtler, kendi özerkliklerine dokunulmadığı sürece bu çözüme soğuk bakmıyorlar.

Ancak özellikle Kuzey Irak'taki Talabani ve Barzani yönetimleri, Washington'dan Irak ve Türkiye'de dahil ‘‘bölgedeki diğer büyük güçler’’in müdahalesine karşı güvence arıyorlar.

Washington'dan resmi bir açıklama yapılmamasına karşın, Iraklı liderler son zamanlarda istedikleri güvenceyi aldıklarını söylüyorlar. Yabana atılmamalı bu açıklamalar çünkü, gerek Amerikan gerek Avrupa basınında Washington'dan gelen haberlerin olumlu olduğu söyleniyor.

Hatta Amerikan gazeteleri, Kürt yetkililere dayandırdığı haberlerde geçen hafta Amerikalı yetkililerin Kuzey Irak'ta bir üssü, kullanım koşullarını saptamak için incelediklerini yazdılar.

* * *

YAZ mevsiminin bitmesiyle birlikte Irak konusu büyük bir hızla dünya gündemine oturuyor. Geçen hafta Pazar günü, Amerikan ve İngiliz uçakları Irak'ta bir noktayı bombaladılar. Sonradan burasının bir casusluk üssü olduğu ileri sürüldü, geçtiğimiz Perşembe günü bir radar üssü hedef alındı, Cuma günü ise Amerikan Hava Kuvvetleri'ne bağlı F-15 E'ler Bağdat'ın 150 mil güney doğusundaki karadan havaya füzelerin konuşlandığı bir üssü vurdular.

11 Eylül tarihi doğru olmayabilir ama adım adım bir hava harekatının ayak sesleri gelmeye başladı.
Yazarın Tüm Yazıları