Önlem olmasa Hakkari’nin içinde çocukların attığı taşla otobüste cam kalmazdı

PAZARTESİ sabahı Türkiye İhracatçılar Meclisi’ne (TİM) dışardan danışmanlık yapan Kerim Sallancı aradı:

Haberin Devamı

- Şu anda TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi’nin yanındayım. 1 Kasım sabahı 100’ün üzerinde ihracatçı özel uçakla Van’a gidecek. Oradan Hakkari’ye geçecek. İhracat verilerini orada açıklayıp akşam döneceğiz. Mehmet Bey seni de bekliyor.
Hakkari en son 24 askerimizin şehit edilmesiyle, Van da merkez üssü Erciş olan depremle yüreğimizi yaktı. Kısa süreliğine de olsa İki kentimize de gitmek, sıkıntıları yerinde görmek önemliydi.
Salı sabahı 07.20’de İstanbul’dan Van’a uçtuk. Mehmet Büyükekşi, ihracat verilerini açıklamaya genelde 15-20 kişilik ekiple gittiklerini vurguladı:
- Açıklamayı Hakkari’de yapacağımızı duyurunca katılmak isteyenler sıraya girdi. TUSKON Başkanı Rızanur Meral, TÜRKONFED Başkanı Erdem Çenesiz, UND Başkanı Ruhi Engin Özmen, Merter Platformu Başkanı Cengiz Acar gibi birçok farklı sivil toplum örgütlerinin başkanları bizimle birlikte. Türkiye Futbol Federasyonu eski Başkanı Mahmut Özgener de ilk kez böyle bir toplantıya katılıyor.
Saat 09.10’da Van Ferit Melen Havaalanı’na indik. Hemen otobüslere geçtik. Hakkari’ye giderken 4 saatlik yol boyunca 3-4 noktada asker ve özel timden oluşan koruma eskortları değişti. Yüksekova kavşağında yine ekip değişirken bir süre bekledik.
Biz yoldayken Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan Ankara’dan küçük özel uçakla Van’a geçmiş, oradan helikopterle 45 dakika uçup Hakkari’ye ulaşmıştı. Saat de artık 13.20 olmuştu. Mehmet Büyükekşi epey gecikme olduğunu anımsattı:
- Şurada 10 kilometre yolumuz kaldı. Daha neyi bekliyoruz?
Özel timden gelen yanıtı önce anlayamadık:
- Yolu düzenleyelim, sonra hep birlikte gideceğiz.
Verilen yanıtı merak edip sordum:
- Yolu düzenlemek de ne demek?
Otobüsün Vanlı sahibi yanıtladı:
- Abi taş atan çocuklara karşı önlem alıyorlar.
Biraz sonra hareket ettik. Hakkari’nin içinde her 10 metrede biri asker ve özel tim ekipleri önlem almıştı. Otobüsün sahibi durumu açıkladı:
- Eğer bu kadar önlem alınmamış olsa, çocukların attığı taşlar otobüste tek cam bırakmazdı.
- Her geldiğinizde taşlıyorlar mı?
- Evet... Kaç defa burada camlarımız kırıldı.
Toplantının yapılacağı Atatürk Kültür Merkezi’ne yaklaşırken Mehmet Büyükekşi çok hızlı toparlanmak gerektiğini anımsattı:
- Aslında Hakkari’de 3 saat kadar kalmayı planlıyorduk. 1.5-2 saat toplantı sürecek, sonra da yemek yeyip dönecektik. Ancak yol düşündüğümüzden uzun sürdü. 1 saatten fazla kalmamak gerekiyor. Hem dönüşte birkaç saat de Van’da görüşme ve inceleme yapmak istiyoruz.
Salona girdiğimizde Zafer Çağlayan, sahnedeki masada çoktan yerini almıştı:
- Toplantıyı 45 dakikada bitirmek durumundayız.
Hemen toplantı başladı. Hakkari Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Şen ile Vali Muammer Türker’in kısa konuşmasının ardından Mehmet Büyükekşi ihracat verileriyle birlikte Hakkari’ye dönük istihdam paketi açıkladı. Hem Büyükekşi, hem Çağlayan aynı mesajı verdi:
- Teröre inat üretim ve ihracat sürecek... Bunu anlatmak için buradayız.
Çağlayan, 1 Kasım 2011’in Hakkari için tarihi bir gün olduğunu vurguladı:
- Yıllık 132.5 milyar dolar ihracatla Cumhuriyet tarihi rekoru kırdık. İhracat rekorlarının dönüm noktaları anlatılırken Hakkari’nin adı hep anılacak.
Toplantı bitti, TİM’in öncülüğünde kurulacak 5 konfeksiyon atölyesinde çalışacak gençleri eğitecek İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği’nin (İHKİB) gezici TIR’ı için de start düğmesine basıldı.
İHKİB Başkan Yardımcısı Kemal Güneş, gezici eğitim TIR’larının işlevine değindi:
- 6 TIR’ımız çeşitli illerimizde çok sayıda gencimizi eğitti. Kalıcı eğitim merkezlerimiz de var artık. O nedenle şimdi gezici tek TIR’ımız var. O da 6 ay süreyle Hakkari’de görev yapacak.
Saat 15.30’da dönüş için yeniden yola koyulduk... Saat 19.15’te Van’a ulaştık. Saat 21.10’da uçağımız İstanbul’a doğru hareket ederken düşündüm:
- İnsanın kendi ülkesinin bir köşesinde koruma ordusuyla dolaşması ne kadar acı...

Haberin Devamı

Önlem olmasa Hakkari’nin içinde çocukların attığı taşla otobüste cam kalmazdı

Haberin Devamı

Van’a diğer yardımları kesin, para gönderin

EKONOMİ Bakanı Zafer Çağlayan, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Başkan Yardımcıları Mustafa Çıkrıkçıoğlu ve Ahmet Akbalık dün saat 16.00-20.00 arasında Van’da hızlı bir inceleme turu yaptı.
Büyükekşi, izlenimlerini aktardı:
- Burada muhteşem bir devlet hastanesi var. 5 yıldızlı özel hastane gibi. Başhekimi de profesör.
Zafer Çağlayan, bir saptama yaptı:
- Maalesef sigorta alışkanlığımız yok. İşyerleri, evler, arabalar sigortasız. Sigortayı ihmal etmemek gerek.
Büyükekşi, yardımlar konusunda kendilerine iletilen son duruma değindi:
- Artık gıda, giyecek gibi ayni yardım istenmiyor. Van’a 3 yıl yetecek kadar ayni yardım birikmiş. Buradaki esnaflar, “Biz bundan sonra kime ne satabiliriz” diye dert yanıyor. Şimdi sadece parasal destek bekliyorlar.
- Siz birşeyler yapacak mısınız?
- TİM olarak okul veya yurt gibi kalıcı birşeyler yapmak istiyoruz.

Haberin Devamı

Terör örgütü bazı yerlerde kendine köy ortamı yaratmış

HAKKARİ’den dönüşte Van’daki Merit Otel’de 45 dakikalık yemek molası verildi. Yemek salonunda birara Türkiye Futbol Federasyonu eski Başkanı, tütün ihracatçısı Mahmut Özgener’in bize eşlik eden askerlerle oturduğunu görünce yanlarına gittim.
Özgener, askerlerin sorunlarına değindi:
- Arkadaşların çoğu uzman er ve erbaş. Yani, sözleşmeli kadroları var. Başta emeklilik olmak üzere epey sorunları var.
Sonra onlara girdikleri çatışmalardan, operasyonlardan izlenimler sordu. Yanıtlar ilginçti:
- Geçenlerde 7-8 haneli köy gibi bri yere gittik. Kimlik kontrolü yaptık. Hepsi çobanlık yaptığını söyledi. Bir süre sonra ihbar üzerine aynı yere baskına gittiğimizde o evlerde silahlarını bırakıp kaçtıklarını gördük. Adamlar sadece dağda değil ki. Köylerde kendilerine gayet güzel ortamlar yaratıyorlar. Onları yakalama konusunda bölgedeki vatandaşlarımız bize yardımcı olmuyor.

Yazarın Tüm Yazıları