Ömrünüz uzun yolunuz açık olsun!

İyi hayat, uzunca süren bir yolculuktur. Sabır ister, ilgi, dikkat, özen, adanmışlık ister.

Haberin Devamı

Ve yine unutmayın ki, iyi hayat yolculuğuna her yaşta başlayabilirsiniz. Yeter ki siz isteyin! Ve bu yazıyı dikkatle izleyip, okuyacaklarınızı hayatınızın içine yerleştirin, yaşamınızın bir parçası yapmaya gayret edin...

NEREDE ve nasıl yaşarsak yaşayalım temel ihtiyaçlarımızı garantiye alır almaz huzurlu ve sağlıklı bir hayatın arayışına giriyoruz. İstiyoruz ki, daha az hastalanalım. İstiyoruz ki, her sabaha daha enerjik, daha mutlu uyanalım. Günlerimizi neşe ile güzel şeyler yapıp fırsat buldukça da dinlenerek, keyif alarak geçirelim ve akşam olunca da kafamızı huzur içinde yastığa koyup mis gibi bir uyku çekelim. Bunlar aslında hepimizin hakkı. Her şey düzgün gitse, kendiliğinden de oluşabilecek süreçler. Ne var ki pratikte bu böyle olmuyor; hayat iyi ve güzel sürüp gitmiyor. Onun da kendine göre inişleri, çıkışları, acı tatlı yanları, önceden belirlenmiş ‘alın yazıları’ var. Müdahale edilebilen ve edilemeyen sevinçleri, kederleri, kazanımları, kayıpları, buluşları, buluşmaları, ayrılıkları, hastalık, ölümleri var. Ama yine de bunların çoğu öyle kendiliğinden olmuyor, bizim yaptıklarımızla hayatın kendi süreçleri bir araya gelip neticeyi birlikte belirliyor. Yani! Yanisi şu: Hayat biraz da ‘bizim ondan yaptığımız şey’ haline geliyor. Bizden emek, ilgi, bilgi, dikkat, özveri istiyor. Peki, ne yapmalıyız o zaman, neleri nasıl yapmalıyız da az ya da çok ‘iyi bir hayat’ çizgisine ulaşabilmeliyiz? Ulaşmakla da kalmamalı bu alanın içinde soluk alıp verebilmeliyiz?

Haberin Devamı

YOLA ÇIKARKEN...

Huzurlu ve keyifli bir hayatım olsun, sağlıklı yaşlanayım, sağlıklı yaşayayım, bilge, zarif, kendi kendine yeten, hayatın her dönemini neşe ile geçirebilen sağlam biri olarak kalabileyim istiyorsanız bu yazı dizisini dikkatle izleyiniz. Okuyacaklarınızı hayatınızın içine yerleştirip yaşamınızın bir parçası yapmaya gayret ediniz. “Benim vaktim az, işim çok” diyorsanız hiç olmazsa şu birkaç noktayı daha şimdiden bir köşeye not ediniz: İyi hayatın yolu her şeyden önce bedenin ruhsuz, ruhun bedensiz yapamayacağını bilmekten geçiyor. Beden ruhtan, ruh bedenden koptuğunda her şey bir tarafa saçılıyor ve sonra toparlamak maalesef pek kolay olmuyor. Bedeni ruhla kavuşturmak, bu kavuşmayı en elverişli şartlarda sürdürmeyi kalıcı kılmak, vazgeçilmez, bölünmez bir ‘keyifli birliktelik’ haline getirmek gerekiyor. Ayrıca sahip olduğunuz şeylerin kıymetini de bilmenizde de yarar var. Her şeyi ciddiye almamanız, bazı şeyleri hoş görmeniz, görmezden, duymazdan gelmeniz, şansınızdan çok da şikâyetçi olmamanız, anı yaşamakta kararlı kalmanız, zamana/değişime ayak uydurmanız, büyümeniz ama büyüyüp geliştikçe yalınlaşıp hafiflemeniz, yalnız kendinizi değil, yaşadığınız çevreyi de değiştirip iyileştirmeyi sürdürmeniz, affedip hoş görmeniz, yargılayıp üzmemeniz, paylaşıp bölüşmeniz, sevişip gülüşmeniz, kıskanıp gücenmemeniz, daha az eleştirip daha çok övmeniz ve daha az sövmeniz de iyi hayatın olmazsa olmazları arasında.

Haberin Devamı

LÜTFEN UNUTMAYIN

Şunu da lütfen unutmayın: İyi hayat bir yolculuktur ve maalesef uzunca süren bir yolculuktur. Sabır ister, ilgi, dikkat, özen, adanmışlık ister. Ve yine unutmayın ki, iyi hayat yolculuğuna her yaşta başlayabilirsiniz. Yeter ki siz isteyin! Sizden ricam okuduklarınızı mümkünse sadece kendinize de saklamayın! Çocuklarınız ve büyüklerinizle de paylaşın. Çünkü umuyorum ki okuyacağınız şeyler çocuklarınıza da daha çok sağlık, büyüklerinize de daha çok huzur ve mutluluk, umut verecektir. İyi hayata yolculuğun belirli bir başlangıç ve bitiş noktası yoktur. Başlangıç için en iyi zaman başlamaya karar verilen andır. 7 yaşında çocukken de 70 yaşında biriyken de başlanabilir.
Sizden küçük bir ricam daha var: Bu dizide okuyacaklarınızın lütfen sadece ‘yaşlanırken de sağlıklı kalmak, daha az yorgun düşüp daha az hastalanmak, daha keyifli uyuyup daha zinde uyanmak, beyni, böbreği, kalbi, karaciğeri, hasılı, bedeni ve ruhu daima güçlü ve zinde tutmak’ bakımından işinize yarayacağını düşünmeyin. Dizide size ulaştırmaya çalıştığım bilgiler her yaşta, herkesin işine yarayabilecek şeyler. Bunlar hayatınızın bir parçası olunca hayatınızın uzayıp uzamayacağını bilemem ama daha keyifli ve daha güzel bir hayat yolculuğunuzu garanti ederim. Açık söyleyeyim, uzun yaşam denince çoğu insanın aklına yapay uzuvlar, kök hücre teknolojileri, kendi kendini tamir eden organlar, nano teknolojik tıp mucizeleri, farmakoloji harikası gençlik hapları geliyor ama umuyorum ki bu dizide bunları bulamayacaksınız.

Haberin Devamı

İyi hayatın anlamı

BENCE hayatı uzatmak ve iyi bir hayat sürebilmek demek kendiniz kalarak, tabiatla uyum içinde ve teknolojiye bağımlı olmadan yaşamak, şifayı, iyileşmeyi ve genelde beden ve ruhun sağlığını kendinizde, yaşadığınız çevrede, ailenizde, dostlarınız, akrabalarınız, komşularınız, kısacası yaşadığınız topraklarda ve bu toprakların mirasında aramaktır. Gerekli tedbirleri zamanında alarak kendi kendine yetebilen, aklı yerinde, hareket kabiliyeti iyi, ilaç bağımlısı olmayan ihtiyar delikanlılar, süper babaanneler olabilmektir. Hayattan keyif almak, huzur bulmak, hastalıklara karşı doğal korunma kalkanları oluşturup bizlere emanet verilen bedenleri hakkıyla kullanabilmektir.
HER HÜCREYE SAYGI
Bir kez daha tekrarlamakta beis yok: İyi hayat, kaliteli hayat, sağlıklı, keyifli ve güzel hayat, neşeli hayat, adına ne derseniz deyiniz ‘HAYAT’, sizden bedeninizi ruhunuzla kavuşturup mükemmel bir bütün yapabilmenizi, modern tıp kadar doğal/geleneksel sağlık önerilerinden de faydalanılabilmenizi ve her bir hücrenize maksimum saygı ve ilgi göstermenizi bekliyor. Bu ilgiyi ondan esirgemeyin.

Haberin Devamı

ÖNEMLİ

DR. Gary Small, Harvardlı bir uzman. O uzun, sağlıklı ve huzurlu hayat yolculuğunu döşeyen taşların, sekiz ayrı taş ocağından gelmesi gerektiğini düşünüyor:
Aklınızı, zihninizi keskinleştirin.
Olumlu, iyimser biri olun.
Sağlıklı ve samimi ilişkiler geliştirin.
Stresle mücadele edin.
Çevrenize sahip çıkın.
Formda kalın.
Doğru, akılcı beslenin.
Sağlığınızı dikkatle izleyin.

BANA GÖRE

İyi hayatın ‘İLK ON’U

1. Sağlık kontrollerinizi ihmal etmeyin.
2. Ruh-beden işbirliğine önem verin.
3. Genetik mirasınıza uygun yaşam tarzı değişimleri yapın.
4. Aktif olun, egzersizi ihmal etmeyin.
5. Her sorununuzu ilaçlarla çözmeyi düşünmeyin.
6. Geleneksel/doğal tıptan da istifade edin.
7. Detokstan –özellikle ruhsal detokstan- faydalanın.
8. Uykunuzdan taviz vermeyin.
9. Sigara ve alkolden uzak durun.
10. Stresinizi ve kilonuzu yönetmeyi öğrenin.

Haberin Devamı

MÜKEMMEL ÖNERİLER

İYİ HAYATIN BİLEŞENLERİ

Doyum sağlayacak kadar amaç,
Geçinebilecek kadar iş,
Temel ihtiyaçlara yetecek kadar zenginlik,
Sağlıklı bir akıl,
Yeteri kadar şefkat,
Kendini sevecek kadar özsaygı,
Muhtaç olanlara verecek kadar iyilik duygusu,
Zorluklarla yüz yüze gelecek kadar cesaret,
Sorunları çözecek kadar yaratıcılık,
Her an gülecek kadar mizah duygusu,
İyi bir yarını bekleyecek kadar umut,
Hayatı iyi yaşayacak kadar sağlık,
Sahip olunanlar için şükran duygusu.
(Zelinski’den alınmıştır)

YARIN: İyİ ve uzun hayatın 5 ÖNEMLİ KURALI

Yazarın Tüm Yazıları