Olimpiyatlarda madalya alacak çocuklarımız var ama destek yok

İZMİR’deki Ege Cimnastik Spor Kulübü 45 lisanslı sporcusuyla ülkemizde bu sporun önde gelenlerinden olmayı başarmış.

Haberin Devamı

Ritmik cimnastikte Türkiye’nin ilk 6’sındaki 5 sporcuyu yetiştiren Ege Cimnastik kurucularından Giulia Şavul ve Lyudmyla Özcan, olimpiyat derecesi alabilecek kadar iyi sporcularımızın olduğunu fakat sponsor desteği olmadığından yeterli sayıda yarışmaya katılamadıklarını anlatıyor. Sadece bir veliyken sporcuların ortada kalmaması için kulüp idareciliğine soyunan Şavul ve Ukrayna’da milli sporcuyken gelen Özcan, son derece amatör ruh ve şartlarla yetiştirdikleri yetenekli cimnastikçilerimize sahip çıkılmazsa Ege’nin dünyada öne çıkma fırsatını kaçıracağını söylüyor.
 
Giulia Şavul
- Ege Cimnastik nasıl kuruldu?
- Ben cimnastikle kızımın parende atma sevdasıyla tanıştım. O zaman Ebru Vreskala’nın kurduğu Action Gym vardı. Kızım yetenekli bulunduğundan işi ciddiye aldık. Daha sonra aramıza Ludo Hoca katıldı ve çıtayı yukarı taşıdı. Ebru Vreskala Türkiye’den ayrılınca ne yapacağımızı bilemedik. Ludo Hoca, ben bu çocuklara bu kadar emek verdim, burada bırakamayız deyince biz 3 veli ona destek olduk ve 2005’te Ege Cimnastik’i kurduk.

Haberin Devamı

- Siz daha önce bu sporu yapmış mıydınız?
- Ben tenis oynardım, cimnastikle ilgim yoktu. İngiliz asıllı annem Kraliyet Balesi’nde balerindi. Fakat benim ilgim olmamıştı. Kızım cimnastik ile ilgilenene kadar ben de ritmik cimnastiği bilmiyordum. Yetenekli, istekli, çalışkan olması gerekiyor. Benim kızım ritmik cimnastiğe başladığıktan sonra dikkati arttı, dersi derste yapmaya başladı.

RİTMİK CİMNASTİK BOYU KISALTMAZ, TAM TERSİ UZUN OLUNMALI
- Ege Cimnastik’te nasıl bir kadro görev yapıyor?

- Ben idarecilik yapıyorum. 5 antrenörümüz var, baş antrenörümüz Lyudmyla Hoca aynı zamanda milli takım antrenörü. Beyaz Rusya’dan Irina Hoca, Ukrayna Milli Takımı’ndan Kateryna hocalarımız ve 2 Türk antrenörümüz var. Federasyona bağlı bir kulübüz.

- Kaç yaşında başlanıyor bu spora?
- 4 yaşına kadar olan miniklerimizi alıp temel cimnastik eğitimi veriyoruz. Yetenekli çocuklarımızı ayırıyor, aileleriyle toplantılar yapıyoruz. Genellikle ikna etmeye çalışıyoruz çünkü Türkiye’de cimnastiğin boyu kısalttığı gibi yanlış bir kanı var. Nedeni de ülkemizde sadece artistik cimnastiğin bilinmesi. Orada yapılan hareketlere uygun olması için zaten kısa boylu sporcular öne çıkıyor. Oysa bizim yaptığımız ritmik cimnastikde böyle bir durum yok. Hatta tam aksi onlar uzun bacaklı ve uzun boylu olur.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’NİN İLK ALTISINDAKİ BEŞ SPORCU EGE CİMNASTİK’TEN
- Kaç sporcunuz var?

- Bizim iki kulübümüz adına yarışan 45 lisanslı sporcumuz var. Belli kontenjanlar olduğundan çözümü böyle bulduk. Minikler, küçükler, yıldızlar, gençler ve büyükler kategorilerinde sporcularımız var.

- Nasıl dereceler elde ettiniz?
- En son kulübümüzden Asya Nur Taş büyüklerde, Doğa Hitay gençlerde Türkiye birincisi, ayrıca grup serisinde Türkiye birincisi olduk. Son 3-4 aydır çok yoğun çalışıyoruz. Geçen yıl Türkiye’nin ilk altısındaki 5 sporcu kulübümüzden çıktı. Üst kategoriden de 2 sporcumuz vardı. Alttan gelenlerle çok daha kuvvetli olacağımızı anladık. Bu yıl da Avrupa Şampiyonası grup serileri var. Federasyona yazı yazdık, onlar da bize çok destek oluyor. Çocuklarımız günde 9 saat antreman yaptı, okullarından izin alındı. Okullar da yardımcı oluyor o sayede çocuklarımız daha başarılı olacak.

Haberin Devamı

Olimpiyatlarda madalya alacak çocuklarımız var ama destek yok 
ÇOCUKLAR SPONSORSUZLUKTAN YARIŞMALARA GİDEMİYOR
- Çocuklarımızın yurtdışında daha önemli başarılar elde etmeleri için neler yapmalıyız?

- Dünya, Avrupa Yarışmalarına gelene kadar yurtdışında yapılan birçok yabancı yarışmalara katılınması gerekiyor. Sporcular buralarda deneyim kazanarak büyük yarışmalarda derece alabilir. Ama biz imkansızlıklar nedeniyle bu yarışmalara gidemeyince çok yetenekli çocuklarımız önemli dereceler alabilecekken deneyimsizlik nedeniyle eleniyorlar. Bir de büyüdükçe spordan uzaklaşıyorlar çünkü hepsini bir sınav telaşı alıyor. Antremanlara gelmiyorlar.

- Sizce olimpiyat derecesi alabilecek kadar iyi sporcularımız da var mı?
- Evet kesinlikle var. Mesela Doğa Hitay çok başarılı, olimpiyat derecesi alabilecek kadar iyi. Ama şimdiden yurtdışına çıkıp yarışmalara katılmazsa bu mümkün olmaz. İşte biz bu yetenekli çocuğumuza bile sponsor bulamıyoruz. Gerçi şimdi gençler kategorisinde Türkiye 1.si olup milli takıma girdiğinden yurtdışına gitmeye başladı ama yetenekli sporcuların henüz çocuk yaşta deneyim kazanması gerekiyor. Çok masraflı olduğundan aileler bir yere kadar karşılayabiliyor.

Haberin Devamı

UKRAYNA’DA MİLLİYDİ EGELİ SPORCULARI YETİŞTİRİYOR
Lyudmyla Özcan

- Türkiye’ye gelmeniz nasıl oldu?
- Ukraynalıyım. Evlenince buraya yerleştim. Ukrayna’da 6 yaşında cimnastiğe başlayıp milli takıma seçildim. Spor okuluna devam ettim ve spor üniversitesini bitirdim.
- Türkiye’ye gelince hemen ritmik cimnastik konusunda çalışmaya başladınız mı?
- Buraya gelince araştırmaya başladım ne yapabilirim diye. Ebru Vreskala’yı duydum ve salona geldim. Gelince inanamadım, salon değil bir odada jimnastik yapılıyordu. Ama anladım ki Türkiye’de çalışmalar hep böyle yapılıyor. Bunun yanısıra kıyafet ve aksesuarlar Rusya milli takımından daha zengin ama altyapı kesinlikle yok. Sonra yetenekli çocukları alıp eğitmeye başladım. Şimdi hem federasyon hem biz daha profesyonel yapmaya çalışıyoruz.

Haberin Devamı

Olimpiyatlarda madalya alacak çocuklarımız var ama destek yok

BİZDE MAAŞ VERİLİP, İSTEDİKLERİ OKULA YERLEŞTİRİLİYOR
- Rusya ya da Ukrayna’da yetenekli çocuklara neler yapılıyor?

- Bizde milli takıma seçilen çocuklar ailelerinden ayrılıp milli takım okuluna gider yatılı olarak. Aileler çocuklarını yılda 1-2 kez görüyor. Biz öyle büyüdük. Ukrayna’da devlet sporcuları ve ailelerini çok destekliyor. Özel yardımlar yapılıyor, okullarda kontenjanlar veriliyor, istediği üniversiteye yerleştiriliyor. Çocuğa ve aileye maaş veriliyor. Her masrafın federasyondan karşılanıyor.

- Siz aileninzden ayrı büyüdüğünüzde bunun acısını ya da sıkıntısını çektiniz mi? Ailenizi beni neden gönderdiniz dediniz mi?
- Hayır zaten ailem beni göndermek istemedi ama ben gitmek istedim. O okul ve eğitim bana çok şey verdi, disiplini, özgüveni öğrendim. 8 yaşımda yurtdışı yarışmalar gitmeye başladım. Şimdi de nerede olsam başımın çaresine bakarım gibi hissediyorum.

BU SPORU YAPANLAR OKULDA DAHA BAŞARILI OLUYOR
- Cimnastik çocukları ne yönde geliştiriyor?
- Koordinasyonu ve zekayı çok geliştiriyor. Mesela ritmik jimnastik aletini havaya atan çocuk onun ne zaman geri geleceğini hesaplıyor, hareketlerini düzenliyor. Matematik zekası artıyor. Mesela en başarılı öğrencilerimizden Doğa Hitay 2 hafta turnuvalar nedeniyle okuluna gidemedi sadece 1 gün gidip sınava girip en yüksek notu aldı. Jimnastikçiler okullarının en başarılı öğrencileri olur. Türkiye’de okul çok önemli. Bizdeki gibi yetenekli çocukların komple okula gitmeyip sadece spora yönlendirilmeleri burada söz konusu olamıyor. Ama mesela en azından yetenekli çocuklar okullarda beden eğitimi dersi alacağına erken çıkıp salona gelir ve jimsantik çalışmasına devam eder.

- Dünyada ne durumdayız?
- Dünyada Türkiye ritmik jimnastikte zayıf kalıyor ama biz bunu yükseltmeye çalışıyoruz. Biz kulüp olarak Dünya Şampiyona’sına 2 kez katıldık. Geçen yıl Rusya’da bir sporcumuz 18., diğeri 22. oldu. Şu an ilk üçe girmemiz çok zor, oralarda Ruslar var. Çünkü onlar hiç okula gitmeden sadece jimnastik yapıyorlar. Bizim amacımız olimpiyatlara katılmak. Bunun için yurtdışındaki yarışmalara katılmamız gerekiyor. Federasyon da bizi destekliyor. Ama herşeye rağmen sponsora her zaman ihtiyacımız var.

Yazarın Tüm Yazıları