O güzel insanlar o güzel müzikler

Ölümlerini kimselerin pek duymadığı, devrini tamamlamış, popülerliğini kaybetmiş isimler var. Oysa müzik tarihine şahane kayıtlar düşmüş müzik insanları bunlar.

Haberin Devamı

Müzik dünyası semalarında büyük bir yıldız kaydığında genellikle haberimiz oluyor. “Ölüm haberini aldığımda markette domates alıyordum” şeklinde net olarak hatırlayabildiklerimiz malum: Kurt Cobain, Michael Jackson, Amy Winehouse… Hatta John Lennon ve Elvis Presley’in ölümlerini de o sıralar ergen miniği bile olmasam da çok net şekilde hatırlıyorum.
Bir de sessizce kayıp giden yıldızlar var. Ölümlerini müzik medyasını yakından takip edenler dışında kimselerin pek duymadığı, ilgilenmediği, gözden ırak kalmış, devrini tamamlamış, popülerliğini kaybetmiş isimler. Oysa müzik tarihine ve hafızalarımıza şahane kayıtlar düşmüş müzik insanları bunlar.
Mojo’nun son sayısını okurken (No: 233, Nisan 2013), ölüm haberlerinin verildiği sayfada Reg Presley’nin fotoğrafını gördüm. Reg Presley dediğimde hatırlayanların sayısı az olacaktır.
The Troggs dersem “Aaa, biliyorum” diyenlerin sayısı biraz daha artacaktır.  “The Wild Thing’i dinleyenler el kaldırsın” dersem, hatta şarkıyı dinlemenizi sağlarsam bu sayıyı defalarca katlayabiliriz.
Çoğu sanatçıya göre punk müziğin atasıydı The Wild Thing. Ve o şarkıyı bize sunan adam Reg Presley de, efsanevi müzik eleştirmeni Lesetr Bangs’e göre müziğin Marcel Proust’uydu. 1966’da hem ABY’yi hem Britanya’yı sallayan bu şarkıdan sonra da müzik yaptı elbette Reg Presley. Wet Wet Wet’in 1994’te İngiltere’de 15 hafta 1 numarada kalan şarkısı ‘Love Is All Around’u bilirsiniz; Reg Presley parçasıydı o aslında...

Haberin Devamı

THE BEATLES’IN RAKİBİ

Aynı sayfada, daha küçük bir şekilde Nic Potter’ın ölüm haberi vardı. Progressive rock âleminin namlı ve şanlı topluluğu Van Der Graaf Generator’un basgitaristi olarak tanıyanlar çıkacaktır aranızdan.
The Beatles’ın ilk yıllarında en büyük rakibinin The Rolling Stones olduğunu düşünenler biraz yanılabilir. Yarışa ilk başladıklarında yan kulvarda Dave Clark Five koşuyordu. Basın sürekli iki grubu karşılaştırıyordu. Dave Clark Five, The Beatles’dan önce başladığı kariyerinde milyonlarca plak sattı, The Beatles’ın ‘I Want To Hold Your Hand’ini 1 numaradan eden grup olarak nam kazandı ancak 1970’te dağıldı. Bu mühim gruptan basgitarist Rick Huxley de aramızdan ayrılmış.
2013’ün ilk üç ayında Roy Orbison’ın ‘Oh, Pretty Woman’ı beraber yazdığı ortağı Bill Dees, ilk kadın punk gruplarından Fuzzbox’ın gitaristi Jo Dunne, meşhur rock grubu Hawkwind’in gitaristi Huw Lloyd-Langton, ‘Rescue Me’ gibi bir klasiği armağan etmiş harikulade vokalist Fontella Bass, Frank Zappa’nın yakın mesai arkadaşı ve Mothers of Invention’ın solisti John Wilkinson, Ministry’nin gitaristi Mike Scaccia, Iron Butterfly’ın basgitaristi Lee Dorman, aramızdan ayrılan sessiz yıldızlardan sadece birkaçı oldu. O güzel insanlar, o güzel müzikleri bırakıp gittiler yani...

Yazarın Tüm Yazıları