O gerçekten sıradışı

Haberin Devamı

 Onunla ilk kez geçtiğimiz günlerde Antalya’da tanıştım. Firması Başarı Tekstil’in isim babalığını yaptığı markası İssimo Home’un lasmanı için konuk ettiği Belek’te sohbet imkanı buldum. Adı, İsmail Yılmaz... 51 yaşında. İnanılmaz renkli bir kişilik. Ortaokul mezunu ama kendi deyimiyle ‘Babadağ Üniversitesi’ni bitirmiş. Enerjisi müthiş. Bir an olsun yerinde duramıyor. Çalışkan mı çalışkan. Tipik aslan. Tam bir lider. İkna yönü güçlü. Uyumlu. Duygusal. Hayattan keyif almasını biliyor. Sesi de çok güzel. Öyle ki, tek başına sahne alacak kadar iddialı. Bunu da gala gecesinin yıldızı Emel Sayın’la düet yaparken kanıtlıyor. Tek başına seslendirdiği türküler de davetlilerden tam not alıyor. 22 yıl amatör olarak futbol oynamış. İyi bir Galatasaraylı. Tarihe de meraklı. Antik Laodikya’nın sponsorlarından. Spor giyimden hoşlanıyor. Bir gün ata binmenin hayalini kuruyor. O anlattı, biz dinledik...
 
OTOMOBİL
Plakası hala aklımda
 
* İlk arabamı babam almıştı. Beyaz renkli ikinci el bir Murat 131’di. Plakası hala aklımda: 20 DZ 111. Onunla çok güzel anılarım oldu. Gençliğin tadına vardım.
* Şu an siyah renk Audi’m var.
* Şoförüm de var ama genelde kendim kullanırım. İyi bir sürücüyüm. Geçirdiğim her olumsuz olaydan bir ders aldım. Dikkatliyim. Kurallara yüzde 99 uyarım. Emniyet kemerini biner binmez takarım. Ama ne kadar dikkat ederseniz edin otomobil kullanırken hep savunmada olmanız gerekiyor.
* Bir araba alırken estetik, marka, kullanım kolaylığı ararım.
 
O gerçekten sıradışı

Haberin Devamı

BESLENME
Ceviz, bal ve yoğurt
 
* Kahvaltı mutlaka yaparım. Klasik olanı tercih ederim. Ama ceviz, bal ve yoğurdu soframdan eksik etmem. İki günde bir de yumurta yerim.
* Öğlenleri düzenli beslenmem yok. İşteysem tabldotta ne çıkarsa onu yerim. Dışarıdaysam balık tüketirim. Konuğum kebap tercih ederse ona da uyarım. Ama fabrikamızda çok güzel ve özel yemek çıkar. Genelde konuklarım da tabldot yer. Öyle ki, çalışanlarımız öğlen olsa da yemeğe gitsek mantığında hareket eder. Bazen meyveyle geçiştiririm. Yemediğim günler de olur.
* Akşamları dışarıdaysam yüzde 90 balık isterim. Evdeysem eşimin elinden çıkan yöresel lezzetlerimizi yerim.
* Yemek seçmem ama kurutulmuş fasulye, kuru fasulye ve pırasa çok hoşuma gider.
* Her gün soğan, sarımsak, acı biber yiyebilirim.
* Türk, İtalyan ve Japon mutfakları ilgimi çeker.
* Çok iyi salata yaparım. Çeşnilerim de vardır. Bulaşık yıkamaktan da keyif alırım.
 
MEKAN
Mutfağını görmeliyim
 
* Denizli’de Sevinç, Şükrü’nün Yeri, Nergis. İzmir Urla’da Beğendik Abi, Fethiye’de Kefalin Yeri.
* Butik mekanlar hoşuma gider. Ahşap ağırlıklı, Ege mimarisinin öne çıktığı yerleri tercih ederim.
* Lezzetleri hakkında ön bilgim varsa sorun yok. Eğer yoksa aşçısıyla konuşmak isterim.
* Mutfağına girebileceğim bir mekanı seçerim.
* Kalabalık yerleri bulmaya çalışırım. Zira yoğun sirkülasyon olduğu için bu tür yerlerin ürünleri mutlaka tazedir.

Haberin Devamı

O gerçekten sıradışı

 
SPOR
GS’de oynamak hayalimdi

 
* Spor tüm yaşamım boyunca var. 22 yıl amatör olarak futbol oynadım. İyi bir topçuydum. Daha ileri gitme şansım vardı ama ailem işimiz gereği göndermedi. Gönlümde GS vardı. 100 metreyi 11 saniyenin altında koşardım.
* Şu an aktif olarak sadece Çamlık ve Yenişehir’de yürüyorum. Kış hariç neredeyse haftanın her günü 1 saatte 6 kilometreyi bulur. Yürürken düşüncelerimi çok daha yoğunlaştırırım.
* İyi bir Galatasaraylıyım. Arabalarımın plakası hep 34 GS’lidir. Otomobilimde taşımak hoşuma gidiyor.
 
 
TATİL
Üç günden sonrası sıkar

 
* 28 yıllık evliliğimin başlangıcından bu yana hiç aksatmadık. Bir insan için gerekli olduğuna inanıyorum.
* Hafta sonu kaçamaklarını daha çok tercih ediyoruz. 3 günden sonrası sıkıyor. Gerek de yok. Dinlenmek ve deşarj olmak için bence bu süre yeterli. Eskiden 5 yıldızlı otellerde kalırdık. Son 10 yıldır pansiyonda yapıyoruz. Daha samimi ve sıcak.
* Gözdemiz Selimiye... Bazen grup halinde yurtdışına da gidiyoruz. 7-10 gün sürüyor. Son olarak gemi turuna çıktık.
 
HOBİ
Laodikya’nın yanındayız

 
* Klasik olacak ama iyi bir kitap okuyucusuyum. 1989’a kadar hiç okumazdım. Bir gün gazetede bir yazı okudum. Gittim kitapçıya, “Bana bir kitap ver” dedim. Kelebek’i verdi. Çok etkilendim. Ardından İnce Kemal’i okudum. İlk başlarda seçicilik yoktu, daha çok tavsiye üzerine okuyordum. Sonra klasiklere girdim. Şimdi biyografiler ilgimi daha çok çekiyor. En son İshak Alaton’un Lüzumlu ve Lüzumsuz Adam’ını okudum.
* Müzik benim için olmazsa olmaz. O anki duygu yoğunluğumla alakalı. Ama klasikten en uç müziğe kadar hepsini de dinlerim. Büyük keyif alırım. Vivaldi’nin 4 Mevsim’i ile kahvaltı yapmasını da severim. Gün batımında Abdullah Yüce’yi de severim. Kotları çekip rock’n roll dinlemekten de hoşlanırım.
Ama ilk tercihim Türk Halk Müziği’dir. Neşet Ertaş hayranıyım. Türkülerini tek başıma sahne alacak kadar iyi söylerim. Saz çalmayı çok isterdim, olmadı. Piyanonun sesini de severim.
* Sloganımız şöyle: Sanat cesarettir. Sanatın toplumları çok yukarılara taşıdığını düşünen bir insanım. Laodikya’yı 6 sene önce fark ettim. Bize emanet edilen tarihin ne kadar güçlü olduğunu gördüm. Karınca kararınca bizim de tuzumuz bulunsun diye her yıl bir bütçe ayırıyoruz. Tarihini bilmeyen toplumların geleceğini kurması mümkün değil. Geçmişi iyi okumak lazım.
 
KARİYER
Simit satarak başladım

 
* Ortaokul mezunuyum. Babam iş hayatında beni muhasebeci yetiştirmek için daha ilerisine göndermedi. Bir de o dönemler öğrenci olaylarının yoğun olduğu yıllardı. Onun getirdiği handikaplar da oldu. Daha sonra başka alanlarda kendimi geliştirerek o açığı kapatmaya çalıştım. Bu anlamda diyebilirim ki Babadağ Üniversitesi’ni bitirdim.
* Çalışma hayatım anamdan doğduğum gün başladı. İlkokula gitmeden önce simit satardım. İhtiyacımız yoktu ama babam para kazanma azmini aşılamak istiyordu. Zaten satamadığımı kendisi alırdı. Sonra evde dokuma yaptım. Ardından babamın işyerinde çarşaf paketledim. Ortaokul bittikten sonra şirkette hamallıkla işe başladım. İplik taşıdım. Muhasebe eğitimi de aldım. 37 yıldır bu işin içindeyim. Bir gün dahi “Keşke bu işi yapmasaydım” dediğim olmadı. Her geçen gün daha fazla zevk alıyorum.
* Ortaklık kültürümüz çok güçlü. Her ortaklık bitimi de en ufak bir sıkıntı olmadan sonuçlandı. Şartlar uymadı, helalleştik ayrıldık. 1984’te ilk aile şirketimiz olan Yılmazlar Tekstil’i kurduk. 1994’te de Başarı Tekstil’i hayata geçirdik. O da bir ortaklıktı. 2001’de ayrıldık. O zamandan bu yana aile şirketi olarak yolumuza devam ediyoruz. İssimo Home ve Moda Ev olmak üzere iki markamız var.
 
TOPLANTI
6 ay gitmesen de işler yürür

 
* Ben şirketteki lüzumsuz adamlardan biriyim. Çünkü her bölümün bir sorumlusu var. Hiç kimsenin işine müdahale etmem. Bana ihtiyaç duyarlarsa, akıl veririm. Ben hesap soran taraftayım. Hesabı istediğim zaman alabiliyorsam sorun değil. 6 ay gitmesem de şirket kendiliğinden yürür. Çünkü çok güçlü bir ekibimiz var. Aile olarak insana yatırım yapmaya önem veririz.
 
O gerçekten sıradışı

Haberin Devamı

GÜNE BAŞLANGIÇ
Erken kalkar zamanı yaşarım

 
* Evdeysem TV izlerken uyur kalırım. Yatmam saat 22.00-24.00’ü bulur. Dışardaysam ne zaman gelirsem o zaman yatarım. Sabahları ne olursa olsun 06.00’da kalkarım. Kurulu saat gibiyim. Saati kurarım ama çaldırmam. Uyandıktan sonra hemen kalkarım. Zira zaman çok hızlı geçiyor. Geriye dönüşün asla yok. Bunun tadına varmak lazım. Evden genelde 09.30-10.00 arası çıkarım. Eşime ve kızıma zaman ayırırım. Kafam daha dinç olduğu için kitap okurum. Ekonomi haberlerine de 1 saatimi ayırırım.
 
MODA
Spor giyimden hoşlanırım

 
* Yüzde 90 spor ve kot giyerim. Üstlendiğim görevler icabı (çok özel toplantılar yoksa) yine benzer giyim tarzını tercih ederim. Kendimi böyle çok rahat ve zinde hissediyorum. Daha verimli olduğumu düşünüyorum. Takım giydiğimde de kravat takmam.
* Uyuma dikkat ederim. Lacivert ve siyahı severim.
* Hazır alırım. Alışverişimi genelde kendim yaparım. Kabinde kıyafet denemek benim için kabus. O nedenle az gider, çok alırım.
 
ASTROLOJİ
Bende lider ruhu var

 
* Aslan burcuyum. Özelliklerini taşıdığım söylenir. Kötü bir yöneticiyim. Çünkü ‘Hayır’ demesini beceremem. Ama liderlik konusunda kimse elime su dökemez. İkna yönüm güçlüdür. Uyumluyumdur. Duygusalımdır.
 
SEVİMLİ DOSTLAR
Atların yeri bambaşka
 
* Fabrikamda ve dağ evimde kangallarım var. Ama benim için en özel hayvan atlardır. Baktığımda bir insanda olması gereken tüm özellikleri (asalet, güç, duygusallık vs.) onda görürüm. Bir gün ata binmeyi hayal ediyorum.
 
HAYAT FELSEFESİ
Hayatta iki şey çok önemlidir. Birincisi anne-babanın bedduasını almamak. İkincisi de başkalarının hak ve hukukunu işgal etmemek. Bunlara dikkat edenin işi de rast gider.

Yazarın Tüm Yazıları