Nurten Erk: Türkiye iletişimde anahtar ülke

Nurten ERK
Haberin Devamı

France Telecom'un sahibi olduğu Global One Türkiye Genel Müdürü Çağatay Özdoğru, ‘‘Türkiye, Kafkasya, Orta Asya ve Doğu Avrupa'da telekomünikasyon sektörü açısından anahtar ülke konumunda’’ dedi.

DÜNYANIN önde gelen telekomünikasyon kuruluşlarından France Telecom'un sahibi olduğu Global One, Türkiye'yi Kafkasya, Orta Asya, Doğu Avrupa'nın anahtar ülkesi olarak görüyor. Global One Türkiye Genel Müdürü Çağatay Özdoğru, dünyada Global One bünyesinde en hızlı büyüyen ülkenin Türkiye olduğunu söylüyor.

Üç yıl önce kurulan Global One, bugün 80 kuruma internet servis sağlayıcı hizmeti veriyor. İnternet servis sağlayıcıların Amerika ve Avrupa'ya uydular üzerinden internet bağlantılarını sağlıyor. Ayrıca, anahtar teslim internet servis sağlayıcı sistemleri kuruyor.

Yeni Telekom Kanunu ile birlikte telekomünikasyon sektörüne daha fazla yabancı sermaye geleceğini söyleyen Çağatay Özdoğru ile Global One'ın Türkiye'ye bakışını, planlarını ve telekomünikasyon sektörünü konuştuk.

Global One'ın kuruluş amacı neydi?

- Global One, dünyanın önde gelen lider telekomünikasyon kuruluşları Deutsche Telekom, France Telecom ve Amerikalı Sprint'in ortaklığı ile 1996'da kuruldu. France Telecom, bu yılbaşında Sprint ve Deutche Telekom'un hisselerini satın alarak Global One'ın tek sahibi haline geldi. Global One kurulmadan önce, Amerika'da Sprint, Almanya'da Alman Telekom, Fransa'da France Telecom, kendi ülkesindeki müşterileriniin bilgisayar altyapısını oluşturuyordu. Doğu Bloku'nun kalkması ve globalleşmeyle birlikte bütün şirketler hızla dünyaya yayıldı. Bu şirketler örneğin Çin'e gittiklerinde Çin'deki ofislerini ABD'ye bağlamaları gerekiyor. Sprint, France Telecom ve Deutsche Telekom, yeni ülkelere birlikte gitme kararı aldı ve 1996'da Global One'ı kurdular.

96'da kurulan bu şirketin bugün ulaştığı nokta nedir?

- Global One'ın ana ortakları o kadar büyüktü ki, kurulur kurulmaz dünyanın en büyük telekomünikasyon şirketlerinden biri haline geldi. 65 ülkeye yayıldı.

France Telecom'un Global One'ın tek patronu olması, Türkiye'yi nasıl etkileyecek?

- France Telecom Avrupa'nın ikinci, dünyanın dördüncü büyük telekomünikasyon işleticisi. 1998 gelirleri 25 milyar doları aştı. Halen hizmette olan 34 milyon telefon hattı ile Avrupa'daki tümüyle dijital ilk şebekeye sahip kuruluş. Dünya çapında 7 milyon mobil telefon kullanıcısına sahip. Dünyada yaklaşık 170 bin çalışanı var. Fransa içinde 2 milyon kilometreye yakın fiberoptik networkü var. Bütün bunlar bizi olumlu etkileyecek.

Global One Türkiye'ye nasıl geldİ?

- Global One, Türkiye'ye ilk olarak Sprint olarak gelmişti. Türk Telekom, Türkiyede bir internet omurgası kurmak istedi. Türk Telekom'un bu nedenle açtığı gelir paylaşımı ihalesini Sprint'in de içinde bulunduğu bir üçlü konsorsiyum kazanmıştı. Bunun üzerine Sprint Türkiye'de ofis açtı.

Türkiye'nin dünyadaki Global One içindeki yeri neresi?

- Global One, Türkiye'de çok hızlı büyüyor. Geçen yıl, 1998'e göre gelirlerimiz yüzde 200 arttı. Türkiye, Orta ve Güney Avrupa grubunda yer alıyor. Dünyada Global One'ın en hızlı büyüdüğü ülke Türkiye. Dünyada internet üzerinden uydu haberleşmesini ilk kez Global One Türkiye başlattı. Daha sonra bu Global One'ın diğer ülkelerine yayıldı. Şu anda Global One'ın internet üzerinden uydu bağlantısı yapan en büyük ülkesi Türkiye. Burada büyük bir talep var. İnternet dünyası çok hızlı büyüyor. 1998'de 3.5 milyon dolar gelirimiz vardı. 1999'da bu iki katına çıktı. Bu yıl 10 milyon doları bulmayı bekliyorz.

Telekom Yasası, size yeni hareket sahaları açıyor mu?

- Türkiye'de şu anda çoğu tekel olan bir telekomünikasyon pazarı var. GSM mobil telefon lisansı dışında başka hiçbir konuda lisans yok. Bütün telekomünikasyon hizmetlerini Telekom yapar diyen 406 sayılı kanun, 1924'de çıkmış. Şimdi yeni kanun çıktı. Bu kanunda çok önemli maddeler var. Türk Telekom, 2004 e kadar devam ediyor. Bu yasanın yabancı sermayeyi çekecek bir yönü var. Global One Türkiye'yi bu bölgedeki anahtar ülke olarak belirledi. Özellikle Kafkasya, Orta Asya, Doğu Avrupa'nın en kritik ülkesi Türkiye. Uluslararası data haberleşmesi ve yine Türkiye içinde data haberleşmesi konusunda lisans basvurularımızı yapıyoruz. Ondan sonra da Global One Türkiye'ye yaptığı yatırımı 4-5 katına çıkaracaktır.

ÇAĞATAY ÖZDOĞRU

Global One Türkiye Genel Müdürü Çağatay Özdoğru, 1966 İstanbul doğumlu. 1985 yılında Saint Benoit Fransız Lisesi'nden mezun olduktan sonra, 1989'da İTÜ Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği'ni, 1991'de George Washington Üniversitesi'nden Telekomünikasyon Yüksek Mühendisliği'ni bitirdi. 1995 yılında University of Maine ve Marmara Üniversitesi'nin ortak eğitimi olan Çağdaş Yönetim Teknikleri konusundaki işletme yüksek lisans programını birincilikle tamamladı. Çalışma hayatına 1991'de ABD'de başladı. 1992'de yetiştirme elemanı olarak girdiği Koç Holding bünyesinde Koç Sistem'de çalıştı. 1995'de IBM Türk'e, 1996 sonunda da Global One'a geçti. Ağustos 1998'den bu yana da Global One Türkiye Genel Müdürlüğü'nü yürütüyor.

Yazarın Tüm Yazıları