Nurten Erk: Nurten'in konukları






Nurten ERK
Haberin Devamı

Farina: Kriz, ARIA'nın 1 milyar dolar yatırımını engellemeyecek

Türkiye'nin üçüncü GSM 1800 operatörü İş-Tim'in Genel Müdürü Giuseppe Farina, krize rağmen yatırımlarını yavaşlatmayı kesinlikle düşünmediklerini söyledi. ‘‘Türkiye'nin geleceğine inanıyoruz. Kriz bittiği zaman abonelerimize en iyi hizmeti vermek için hazır olmak zorundayız’’ diyen Farina, önümüzdeki iki yıl içinde söz verdikleri 1 milyar dolarlık yatırımı yapacaklarını belirtti.

Krizin ilk ayını doldurduğu günlerde hizmet vermeye başlayan Türkiye'nin üçüncü GSM 1800 operatörü İş-Tim'in Genel Müdürü Giuseppe Farina, krize rağmen yatırımlarını yavaşlatmayı kesinlikle düşünmediklerini söyledi. ‘‘Türkiye'nin geleceğine inanıyoruz. Kriz bittiği zaman abonelerimize en iyi hizmeti vermek için hazır olmak zorundayız’’ diyen Farina, önümüzdeki iki yıl içinde söz verdikleri 1 milyar dolarlık yatırımı yapacaklarını belirtti.

Farina, ‘‘İki yılda Türkiye'nin yüzde 50'sini kapsama alanına almak zorundayız. Ancak diğer GSM kuruluşlarının kanunlar çerçevesinde ulusal dolaşım anlaşmalarına yanaşmaları gerekir. Ulaştırma Bakanlığı ve Telekomünikasyon Kurulu da gerekli müdahaleleri yaparak bu anlaşmaların bir an önce sonuca götürülmesini sağlamalı’’ diye konuştu.

İş-Tim'in Genel Müdürü Giuseppe Farina ile 5 ayda hizmete hazır hale getirilen Aria'nın bundan sonraki hedeflerini ve krizi konuştuk.

Kriz ortamında faaliyete geçtiniz. Aria'nın piyasaya çıkışını ertelemeyi düşünmediniz mi?

- Hayır kesinlikle bunu düşünmedik. Çünkü biz çok büyük yatırımlar yaptık. Esas yatırımımımız şebekeyi kurmak için. Bunun için de bir zaman dilimi gerekiyor. Bugün her ne kadar Türkiye'de ağır olarak niteleyeceğimiz bir kriz vuku bulmuş ise de biz programımızı ertelemeyi hiç düşünmedik. Kriz ülke için ağır olmakla birlikte bizim şu andaki maliyetlerimiz Türk Lirası üzerinden. Bu krizin şu an için bizi etkilemediğini söyleyebilirim. Ancak kriz bittiği zaman, biz şirket olarak müşterilerimize en iyi hizmeti vermek için hazır olmak zorundayız ve hazır olacağız.

Türkiye'de yaşanan krizi nasıl değerlendiriyorsunuz?

- Türkiye'nin ekonomik açıdan krizde olduğu bir dönemde yaptığımız yatırımlarla bu handikapın bir an önce atlatılmasına yardımcı olduğumuza inanıyoruz. Telekom sektörünün liberalleşmesi, ülkedeki bürokratik engellerin aşılması, telekom sektörünün hakettiği yere gelebilmesi için de katkı sağladığımıza inanıyoruz. Türkiye'nin krizden çıkacağına inancımız güvencimiz tamdır. En kısa sürece bu krizin aşılacağına inanıyoruz. Biz İş-Tim olarak kendi üzerimize düşeni yapmaya hazırız. Herkes kendi üzerine düşeni yapmalı. Biz krize rağmen müşteri hizmetlerimize eleman almayı sürdürüyoruz ve onları eğitiyoruz. Böyle bir ortamda Türkiye'nin istihdamına büyük katkı sağladığımıza inanıyoruz.

Roaming Anlaşması'nda son durum nedir?

- Biz üç büyük ilde faaliyetlerimize başladık, İstanbul, Ankara ve İzmir. Antalya bölgesini kapsama alanına aldık, arkasından Muğla ve Adana gelecek. Bu arada geçilen yolların da kapsama alanına dahil edilmesi için faaliyetler sürüyor. Aria aboneleri Türkiye'nin her yeriyle ve dünya ile istediği yerden konuşabilecek. İmzaladığımız imtiyaz sözleşmesine göre iki yıl içinde Türkiye'nin yüzde 50'sini kapsama alanı içine almak zorundayız. Biz bunu iki yıldan daha önce yapmayı amaçlıyoruz, ancak lisansta yer alan ulusal dolaşımla ilgili diğer yükümlülüklerin de yerine getirilmesi lazım. Bizim dışımızda kalan diğer GSM kuruluşlarının kanunlar çerçevesinde, saygılı ve tutarlı biçimde ulusal dolaşım anlaşmalarına yanaşmaları ve bunların biran önce neticelenmesi gerekir. Aria müşterilerine hizmet götürmek için Ulaştırma Bakanlığı ve Telekomünikasyon Kurulu'nun da gerekli müdahaleleri yaparak bu anlaşmaların bir an önce sonuca götürülmesini sağlamalı.

Sonuca neden ulaşılamıyor?

- Bilemiyoruz. Biz karşı tarafa ticari ve teknik tekliflerimizi gönderdik. Halen bu tekliflerimize resmi bir yanıt alamadık. Tüm yetkili mercilerin adil bir rekabetin sağlamasını önlemleri almasını bekliyoruz. Bu senaryonun bir parçası. Biz elimizden gelen en iyi hizmeti abonelerimize veriyoruz. Ancak bizim gibi karşı tarafın da kanunlara saygılı olması gerekir, abonelerimizin mağdur edilmemesi gerekir. Biz Türkiye'de bir çok ilke imza attık. Hizmet ve servislerde birçok yeniliği getirdik. Rekabetin açık olduğu her yerde bu tip sorunlar yaşanabilir. Bunu zaten bekliyorduk.

Türk Telekom'la ücret paylaşımında sorun yaşıyor musunuz?

- Türkiye'de Türk Telekom'dan her türlü desteği aldık. Ancak mevcut devrelerin tarifelendirilmesinde tutarlı tarifeler uygulaması gerektiğini düşünüyoruz. Türk Telekom'un özelleştirilmesi iyi bir şey. Piyasadaki liberalleşmeyle eş zamanlı yapılması lazım.

GSM pazarına bundan sonra ne gibi yenilikler getireceksiniz?

- Türkiye'deki potansiyel GSM müşterilerinin Aria'yı ve sunduğmuz hizmetleri daha iyi tanımalarını bekliyoruz. Daha sonra piyasaya yeni tarifeler ve yeni hizmetler sunacağız. Cep telefonu sadece karşılıklı görüşme aracı değil. Başka amaçlar için de kullanılabilir. Sahip olduğumuz teknolojiyi, insanların günlük hayatlarını kolaylaştırmada kullanmayı amaçlıyoruz. Bayilerin dışında ATM'lerden de kontür yüklenebilmesini sağladık. Bunun gibi abonelerin hayatını kolaylaştıracak yeni ödeme şekilleri getirmeyi planlıyoruz. Ancak şu anda abonelerimizin kafasının karışmasını istemiyoruz, bunları yavaş yavaş piyasaya sunacağız.

Aria önümüzdeki yıllarda UMTS teknolojisini de düşünüyor mu?

- Biz zaten şebekemizi, cep telefonunda daha hızlı veri iletişimini sağlayan GPRS teknolojisiyle ürettik. Ancak daha aktif biçimde kullanılması için cep telefonlarının da bu teknolojiye uygun olması gerekiyor. Bu konuda sorun yok, bizim altyapımız zaten hazır. Üçüncü kuşak cep telefonu teknolojisi UMTS için çok acele etmemek gerek. Netleştirilmesi ve incelenmesi gereken konular var. UMTS'nin sunacağı birçok hizmet zaten mevcut

Haberin Devamı

2 yılda 1 milyar dolarlık yatırım

Telecom İtalia, Türkiye'de GSM için iki yılın sonunda 1 milyar dolarlık yatırım yapacağını açıklamıştı. Bu yatırımın neresindesiniz?

- Yatırımlarımızı yapmayı sürdürüyoruz. Yatırımlarımızın tutarı iki yılda 1 milyar dolara ulaşacak. Türkiye'de en az ihale bedeli kadar yatırım yapacağız.

Aria 21 Mart'tan bu yana pazarda nereye geldi?

- Abone sayımız her geçen gün artıyor. Hergün müşteri servisimize bilgi almak için 10 bin telefon geliyor. 70 bin aboneye ulaştık. 200'ün üzerinde bayimiz var. Özellikle sadece kod numaralarını değiştirerek Turkcell ve Telsim abonelerinin eski numaralarını korumamız büyük ilgi gördü.

İş-Tim, 10 yıllık özelleştirmeye bedel

Ulaştırma Bakanlığı tarafından açılan GSM 1800 sisteminin tesis ve işletmesi ihalesine katılan T.İş Bankası ve Telecom Italia Mobile (TIM) konsorsiyumu sonucu ortaya çıkan İş-Tim, 2 milyar 525 milyon dolarla ihaleyi kazanmıştı. Türkiye Cumhuriyeti'nin en büyük özelleştirmesine imza atan İş-Tim, Türkiye bütçesine 1985-1994 yılları arasında gerçekleştirilen özelleştirmelerin toplamı düzeyinde katkıda bulundu.

İtalya memnun

ARIA mobil cep telefonu şebekesinin İtalyan ortağı Telecom İtalya'nın (TİM) Genel Müdürü Marco De Benedetti, Türkiye'ye 2001 yılında 1 milyar dolarlık yatırım yapacaklarını açıkladı. TİM şirketinin 3'er aylık analizinin yapıldığı toplantı sonrası gazetecilere açıklamada bulunan Marco De Benedetti, ‘‘Türkiye'de Aria'nın müşteri sayısı, 18 binden 75 bine çıktı. Bu büyük bir başarı. 2001 yılında 1 milyar dolarlık yatırım yapacağız’’ dedi.

GIUSEPPE FARINA

1951 yılında doğan Giuseppe Farina, 1976 yılında Roma Üniversitesi Elektronik Mühendisliği Bölümü'nden mezun oldu. Daha sonra Ulusal Araştırma Merkezi'ne (CNR) katılarak Milano Uzay Telekomünikasyon Merkezi'nde araştırma alanında çalıştı. 1978'de İtalyan Telekomünikasyon Şirketi SIP'de çalışmaya başladı. 1991'de Telecom Italia'nın yeni oluşturulan mobil hizmet bölümüne katıldı. Burada, TACS ve GSM teknolojileri kullanan hücresel telefon hizmetlerinin geliştirilmesi ve piyasaya sürülmesinde görev aldı. 1995'de Telecom Italia Mobile Güney ve Orta İtalya Bölge Başkan Yardımcılığı'na getirildi. 1998'de TIM'de tüketici ve ticari pazardan sorumlu satış departmanı başkan yardımcılığına, 1999'da telif hakları ve kalite departmanı başkan yardımcılığına atandı. Mart 2000'de yeni girişimler bölümünün başına getirildi. Eylül 2000'de TIM ile İş Bankası'nın Türkiye'de kurduğu ve üçüncü GSM ihalesini kazanan İş-Tim ortak girişiminin Genel Müdürlüğü'ne atandı.

Yazarın Tüm Yazıları