Nüfus cüzdanının dini olur mu?

BİR AB'ye uyum yasası daha hazırlanmış. Nüfus cüzdanlarındaki ‘dini’ bölümü artık kişinin sözlü beyanı ile değiştirilebilecekmiş.

Öncelikle bu işin olması gerekenini belirtelim; ‘dini’ bölümü tamamen kaldırılmalıdır. Yapılacak düzenlemeyle oluşabilecek sakıncalar ise şunlar:

Madem herkes istediğini yazdırabilecek. İsteyen Musevi de yazdırabilir ama Musevi cemaati sonradan insanların kendi dinlerini benimsemelerini kabul etmiyor ki... Birileri kimliğine Musevi yazdıracak ama cemaat onu kabul etmeyecek.

Madem sözlü beyanla değişecek, o zaman birileri gidip cüzdanlarına Hıristiyan, bir süre sonra da Musevi yazdırmak gibi lüzumsuz işlere girişebileceklerdir. Örneğin, bir genç erkek farklı dine mensup bir ailenin kızına talip olduğunda kayınpeder evliliğe itiraz etmesin diye bir süreliğine bu kısımda değişikliğe gidebilecektir.

Bu konu gündeme geldiği için, belki bugüne kadar hiç dikkat edilmeyen bu bölüme artık bir kuruma başvurulduğunda en azından merak açısından göz atılacaktır.

İnsanların dini görüşlerini açıklamalarını istemek Anayasal suç olduğu halde, buraya yazılacak bilgi için dini görüşlerini açıklamaları beklenecektir.

Kısacası, bu çağda insanların dini görüşlerinin kimlikte yansıması yanlıştır. Cumhurbaşkanı'nın göreve yeni geldiği zamanlarda belirttiği gibi, o kısım ya yeni cüzdanlarda kaldırılmalı, ya da herkes için bundan sonra boş bırakılmalıdır. İnsanların adı ve soyadı, karışıklık olmasın diye ana-baba adı önemlidir ama dini görüşünün ne olduğunun kimliğinde deşifre edilmesi lüzumsuzdur.

Başar ERGÜN-KADIKÖY

Telekom’a zor sorular

TÜRK Telekom Genel Müdürü Mehmet Ekinalan'a... İmzaladığım Kablo TV sözleşmesine aykırı aldığınız 325 milyon lirayı ve bütün abonelerden yargı kararına aykırı aldığınız trilyonları ne zaman iade edeceğinizi merak ediyorum. Bağlı olmayan 0 800 314 73 75 numaralı telefonum için kullanamadığım halde tahakkuk ettirdiğiniz parayı (sözleşmeye aykırı) derhal iade etmenizi ve sorularıma cevap vermenizi bekliyorum. Aksi halde, bir hafta sonra Telekom bilgisi olmayan (mesleki-idari) yönetim kurulu üyelerini ve sizi üzülerek dava edeceğimi arz ederim.

Nusret ÇAKIROĞLU-ANKARA

Papaz elbisesi

MERSİNLİ
okurumuz A.T.'den bir not: ‘‘Sakalını kesen adaylara bizim AKP'nin Mersin Büyükşehir Belediye Başkan adaylarından Mehmet Emin Aydınbaş'ı da ekleyin... Emin olun bazı insanların, iktidara gelebilmek için papaz elbisesi dahi giyebileceklerini düşünüyorum artık. Sünnetten bu kadar kolay vazgeçilir mi?’’

Sosyal demokratların suyu mu çıktı?

KENDİMİ AKP'li hissediyorum’’ diyen A. Müfit Gürtuna'nın İstanbul'dan, bir süre önce de ‘‘CHP'nin öteki partilerden farkı yok’’ diyen Sinan Aygün'ün Ankara'dan CHP adayı olarak gösterilmek istenmesini şaşkınlıkla izliyoruz. Sosyal demokrat yerel yönetimci kadroların suyu mu çıktı? Bu kompleks ne için?

Ayrıca sağdan devşirme isimlere gösterilen hoşgörü ve yakınlık, niçin diğer sosyal demokratlardan esirgeniyor. Solda güçbirliği için samimi çağrılarda bulunan M. Karayalçın, İ. Cem, M. Soysal, Y. Güngör Özden ve başkaları CHP yöneticileri için hiç mi bir anlam ifade etmiyor?

‘Baş sallamakla kavuk eskimezmiş’ derler. Kavuklarını eskitmemek için liderlerini yanıltmak isteyenler yerine bizim sesimize kulak verilsin.

Sayın Baykal'a ve Sayın Ecevit'e sesleniyor ve yakarıyorum; üzülmek ve tükenmek istemiyorlarsa güç birliğinden kaçmasınlar...

Oylarımız solda güç birliği yapanlardan yana olacaktır.

Özgür ARIK-ADAPAZARI

O üniformayı giydiği için şehit düştü

KARDEŞİM ilk kez 17 yaşında o üniformayı giydi. Ailece gurur duyduk. Annem kardeşimi hep ‘mavi gözlü paşam’ diye sevdi. Ama o paşa değildi. 29 yaşına geldiğinde artık astsubay kıdemli üstçavuştu. Hiçbir zaman o üniformayı giydiği için pişman olmadı. Vatan için, bayrak için o üniformayı giydiği ve TSK mensubu olduğu için 18.4.1992'de Doğubeyazıt karayolunda PKK'lı caniler tarafından vahşice pusuya düşürülerek şehit edildi.

Bizim vatansever evlatlarımız ve kurtarıcımız Atatürk gibi asker üniformalı idi! AKP'li Hüsrev Kutlu bütün bunları biliyor mu?

Ayhan HAMLI-Şehit Ağabeyi-SAMSUN

Emekli zammı % 15.5’tir

İZMİR'den Avukat Adnan Taşar diyor ki: ‘‘Emeklilere müjde gibi duyurulan yıllık % 21 zam açıklamasıyla bizlerle alay edilmiştir. Çünkü % 21 zam, ocaktan başlayıp aralık sonuna kadar devam etmesi halinde gerçekleşmiş olur. Halbuki emeklilere ilk 6 ayda % 10 zam yapılmıştır. İkinci 6 ayda verilecek % 10 zamla, bu zam yıllık % 21 değil, % 15.5'tir. Kamuoyunun ve emeklilerin bunu iyi bilmesi ve değerlendirmesi gerekir.’’

Biliyor musunuz?

İTÜ Mimarlık Fakültesi öğretim üyesi ve aynı zamanda CHP Bilim Platformu üyesi Prof. Mete Tapan'ın, Beşiktaş Belediye Başkanlığı'na aday olmayı düşündüğünü, CHP Genel Merkezi'ni aradığını, ancak kendisinin hiç aranmadığını... CHP'den Sarıyer adaylığına soyunan Engin Polat'ın, 22 gönüllü ile kendisini tanıtma kampanyasına başladığını... Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk'ün, ‘‘Sayın Gürtuna ile doku uyuşmazlığımız vardır. O bakımdan o doku bize tutmaz, bizim dokumuz onlara tutmaz’’ dediğini... ANAP'lı Adalar Belediye Başkanı Coşkun Özden'e CHP'nin adaylık önerdiğini, ancak kabul etmediğini...

Biliyor musunuz?

Mesaj panosu

ETİMESGUT'
un Piyalepaşa Mahallesi'ne bir hurdacı mesken kurdu. 'İstemeyiz' diye belediyeye, zabıtaya başvurduk, ‘‘Adamın ekmeğiyle oynamayın’’ dendi. Fısıltı gazetesi de, hurdacının zabıta müdürünün arkadaşı olduğunu söylüyor. Mahalle arasında ve okula 50 metre uzaklıkta hurdacı olur mu?

Y.F.-ANKARA

AKP'nin düzenlediği iki günlük 'Uluslararası Muhafazarlık ve Demokrasi Sempozyumu' bugün 10.00'da Cevahir Otel'de Başbakan Erdoğan'ın açış konuşması ile başlıyor.

ESENYURT'un ilk seramik sanatçısı Melahat Acar'ın ilk sergisi İlayda Sanat Galerisi'nde bugün 15.00'te açılıyor; Hüsrev Gere Caddesi, 29, Teşvikiye (212-227 92 92)

Günün sözü

‘‘Bir milletin büyüklüğü, nüfusunun çokluğu ile değil, akıllı ve fazilet sahibi adamların sayısı ile belli olur’’

(Victor Hugo)
Yazarın Tüm Yazıları