Nafile yardıma son anda serum

GÖZLERİ görmüyor, kampanyadan etkileniyor, "beş yüz liram var" diyerek, cebindeki son parayı Gazze için bağışlıyor. Benzer özverilerin başka örnekleri de var.

Türkiye’nin dört bir yanında mitingler, gösteriler, bağırmalar, çağırmalar. Bunların üstüne Tayyip Erdoğan haftalardır ağzını her açtığında, "Gazze de, Gazze" diye tepiniyor.

Onca tepinmeye ve özveri örneklerine rağmen, Gazze için toplanan para sadece dokuz milyon TL.

Doğan Gurubunun önceki akşam girişimi hariç. Ama,bakın o girişim öncesi ve sonrası kampanya tablosu, aynı zamanda güven ve itibar tablosu.

TSUNAMİYE 21 MİLYON

Türkiye ya da dünyada herhangi bir doğal yıkım ya da belli bir amaçla para toplamak, bağışta bulunmak Kızılay üzerinden.

2004 ile 2009 arasında Kızılay dört büyük bağış kampanyası açıyor. Bunların dökümü AKP iktidarına belli bir mesaj aktarıyor.

2004’te Endonezya ve Sri Lanka’da korkunç bir deprem yaşanıyor. Ağaçlar kökünden sökülüyor, ters dönüyor. İnsanlar tarlalara karışıyor. Tsunami deprem tarihinin ender gördüğü bir felakete yol açıyor.

Endonezya için Türk Halkı 18 milyon dolar bağışta bulunuyor.

Kızılay dışında Başbakanlık da yurt dışında üç milyon dolar topluyor ve kampanya 21 milyon dolarla kapanıyor.

PAKİSTAN REKORU

Deprem 2005’te bu kez Pakistan’ı vuruyor.

AKP Hükümeti ve Kızılay yine bağış kampanyası için devrede. Bu kez toplanan para 30 milyon dolar. O paralar Pakistan’da yatırıma dönüşüyor, Türk Köyü yapılıyor. Türk Halkı cömert bir halk.

2007’de Güneydoğuda beş ilimizde sel felaketi yaşanıyor. Belli bir kampanya yapılmıyor, ama bazı büyük şirketler Kızılay’a bağışta bulunuyor. Toplanan para pek büyük değil.

KADERİN CİLVESİ

Akılda kalan son kampanya Gazze için. Dokuz milyon TL toplanıyor, çok düşük.

Pakistan ve Endonezya kampanyaları ile karşılaştırıldığında. Türk Halkı, Gazze diye yatıp kalkan Tayyip Erdoğan’a, aynı desteği vermiyor.

Demek ki, dünyanın öteki ucundaki tsunami ya da Asya’nın göbeğindeki bir deprem, Türk Halkını savaştan daha çok ilgilendiriyor.

Son beş yılda büyük bağış kampanyaları arasında Gazze geride kalıyor. Bir yetkili "ciddi çıkış yakalayamadık" diyerek, durumu özetliyor. Bu AKP’de moral bozukluğu yaratıyor. Öyle ya, sen sabahtan akşama kadar Gazze diye çırpın, halk seni sallamasın.

GÜVEN VE İTİBAR

Nereye kadar? Kaderin cilvesi. Doğan Gurubu önceki akşam devreye giriyor ve haftalardır toplanan paranın yarısını birkaç saat içinde topluyor. 9 milyon TL’ye 4.5 milyon TL ekliyor.

O Doğan Gurubu ki, Erdoğan’ın neredeyse yeminli düşman ilan ettiği, her fırsatta, "bunların gazetelerini almayın" dediği gurup. İnsanlar gazeteleri daha çok aldıkları gibi, Gazze için açılan bağış kampanyasına da, daha çok ilgi gösteriyor. Birkaç saat içinde toplanan para bunun kanıtı.

Mitinglerde sen istediğin kadar yırtın, senin yandaş medyan ve TeReTen sana her fırsatta çanak tutsun, bağış kampanyası için senin yandaş TV’lerin sabahtan akşama kadar banka hesap numaraları yayınlasın, nafile.

Güven ve itibar farklı bir olay.

Bunların 25 sabıkası var

BİR, üç, beş değil, tam 25 sabıkası var.

Kısa adı TÜİK, Türkiye İstatistik Kurumu hakkında, rakam çarpıtma nedeniyle dava açılsa, yöneticileri çoktan kodesi boylamış olur.

Sözüm ona, istatistikler üzerinden ekonomik durumumuzu öğreniyoruz. Ama, TÜİK bize sürekli yalan söylüyor. AKP’ye yaranmak için, ekonomiyi olduğundan parlak gösteriyor. Belki de, bunu birilerinin emriyle yapıyor.

Son olarak, 2008 sanayi üretimindeki küçülmeyle ilgili olarak rakamları çarpıtıyor. Sanayideki küçülme ekonomik krizin bize teğet geçmediğini gösteriyor.

TÜİK’in rakam çarpıtması yeni değil. Açıkladığı rakamları 2006’da on dört kez, 2007’de 11 kez sonradan düzeltiyor. Bunlar çeşitli sektörlerdeki büyüme oranları ile genel büyüme oranı.

Bu kadar suç işlemek teknik hata ötesi. Adamlar ya bu işi bilmiyor ya da birilerinin emrinden dışarı çıkamıyor. Ya cehalet ya suç. Belki, ikisi birden.
Yazarın Tüm Yazıları