Müzeler Haftası’nda müze rezaleti

KÜLTÜR Bakanlığı Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde güvenlik görevlilerinin yaşattığı çirkinlik bizleri hayrete düşürdü.

21 Mayıs Cuma günü Müzeler Haftası ve yaz dönemi nedeniyle 19.00’a kadar açık olan müzeye dostlarımızla gittik. Saat 17.55 gibi bir güvenlik görevlisi yanımıza gelerek bizi beklediklerini söyledi, şaşırdık ve 19.00’a kadar açık olan müzeyi biraz daha hızlanarak gezmeye devam ettik. Bu arada güvenlik bölümü avluda bulunan orta kısmın kapılarını kilitlemeye başladılar, biz de daha da şaşıtarak orta kısma ön bölümden girdik ve bir temizlik görevlisinin “hadi saat yedi oluyor, çıkın” demesi ile irkildik. Görevliye “saat henüz altı sanırım yanlışınız var” dememize rağmen saygısızca söylemlerini sürdürdü. Neredeyse hiç bir şeye tam bakamadan ve hevesimiz kursağımızda kalarak hiç değilse Müzeler Haftası’na yetiştirilmiş olan yeni Ankara kazısının eserlerini görmek üzere alt salona yöneldik. Hala 45 dakikamız olduğu için umutluyduk, karşımıza çıkan 2 güvenlik görevlisi terbiyesizliği daha da üst noktaya taşıyarak “18.10’da kapandık” dediler. Bunun üstüne çıkan sözlü tartışmada terbiyesizliği ele alarak “Biz de eve gideceğiz, sizi mi bekleyeceğiz” diyerek önümüze dikildiler. Zorla bağrış çağrış içinde alt salona girip sergiyi bir nebze görebildik, tabii sinirlerimizin el verdiği ölçüde.. Güvenlik görevlileri bizi müzeye kilitlemekle bile tehdit ettiler, düzeysizlikleri bir yana bu insanlara milli serveti nasıl emanet edildiğine hayret ettik.

1.5 saat önce tesadüfen tanıştığımız müze müdürü dahil başkaca hiçbir bir yetkilinin orada olmaması şaşırtıcıydı, hepsi saat 17.00’de müzeyi terketmişti ve müzeyi güvenlik görevlilerinin idare ediyor oldukları ve evlerine erken gitmek için sadece bizi değil, 7 yabancı turisti ve 4 yerli turisti daha dışarı attıklarını bahçeye çıktığımızda anladık. Herkes söyleniyordu ama ne yazık ki içlerinden bir biz kavga edip zorla müze gezdik.
Güzel ülkemizin Kültür Bakanlığı Müzeler Genel Müdürlüğü, ‘Müzeler Haftası’nda güvenlik görevlileri ile kavga edip zorla Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi’ni gezdik.
Deniz ALTINAY

Saldırıya uğrayan her heykel yerine 5 heykel konmalı

ÇAYYOLU Park caddesi girişinde Yenimahalle Belediyesi tarafından yaptırılan Meydan Park’taki çocuk melek heykelleri saldırıya uğradı.
Yepyeni ve pırıl pırıl bir havuzlu parkımız olmasına daha sevinemeden harika bir eser olan çocuk melek heykellerinin elleri ve kolları muhtemelen balta, balyoz yada çekiç ile kırıldı. Artık bu tip ilkel davranışlara sadece isyan edip evimizde oturmayacağız, sonuna kadar mücadele edeceğiz. Öncelikle Emniyet yetkilileri ve polis saldırganları derhal yakalamalıdır.
Yenimahalle Belediye Başkanımız Sayın Fethi Yaşar’dan isteğimiz ise Meydan Park’a kamera sisteminin kurulması ve heykellerin onarılmasıdır. Ayrıca her saldırıya uğrayan heykele karşılık en az 5 adet yeni heykel bölgeye kazandırılmalıdır. Böylece hem saldırganlar yakalanır hem de heykellerle uğraşmaktan vazgeçerler.
Dr. Osman DROP

KISA... KISA...


DİL Derneği’nin düzenlediği ‘Dil-Ekin Söyleşileri’nde yarın 18.30’da yazar Münevver Oğan, yazar Ahmet Özer’le ‘Öykü-Şiir Kardeşliği’ başlığı altında söyleşecek. (Dil Derneği Konur Sok. 34/4 Kızılay)

GENEL-İŞ ve DİSK eski Genel Başkanı Abdullah Baştürk anısına, ailesi, Edebiyatçılar Derneği ve Genel-İş’in bu yıl verecekleri ‘işçi edebiyatı’ ödülü için; işçiler ya da diğer emekçiler hakkında şiir, öykü, deneme gibi türlerdeki eserlerle 17 Eylül 2010’a kadar aday olunabilir. (www.genel-is.org.tr)
Yazarın Tüm Yazıları