Mutluluk çubuğu taktırma parasını SGK öder mi?

SORU: Herkesin derdi kendine göre çok önemli.

Haberin Devamı

Benimki de bana göre.. 78 yaşında SSK emeklisiyim. Eşim 3 yıl önce vefat etti. Yalnız yaşanmıyor. 37 yaşında güzel bir dul ile evleneceğim. Gençliğimde çok hızlı yaşadım ama şimdi durumum çok farklı. Müstakbel evliliğimin dört dörtlük sürmesi için “mutluluk çubuğu” taktırmam gerekiyor. Bu çubuk kaç liradır ve en önemlisi Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), çubuğun faturasını öder mi?
Bilal Tuncay- URFA
YANIT:
Halk arasında “mutluluk çubuğu” diye adlandırılan olaya “penil protezi” deniliyor. Bunun parasını, SGK karşılıyor. Toplam maliyeti 8-12 bin lira. Aradaki fark takılacak protezin çeşidine göre değişiyor. Uzmanlar, doğal durumuna yakın olanı yani şişirilebilir olanı tavsiye ediyorlar. Bunun da biri “manuel” diğeri “otomatik” olmak üzere iki tipi varmış. Tercih size ait. SGK ikisinin de faturasını ödüyor. Size mutluluklar diliyorum..

Haberin Devamı

Ücreti ödenmeyen işçi tazminatını alıp ayrılabilir mi?

SORU:
Dört aydan beri ücretim ödenmiyor. Sözleşmemi feshederek işten ayrılırsam, kıdem tazminatı ve ihbar tazminatımı alabilir miyim?
Ahmet Demir- AYDIN
YANIT:
İş Kanunu’nun 34. maddesine göre; ücreti ödeme gününden itibaren 20 gün içinde ödenmeyen işçi, iş görme borcunu yerine getirmekten kaçınabilir. İş sözleşmesini, haklı nedenle derhal feshederek, “kıdem tazminatı” alıp işten ayrılabilirsiniz. Ancak “ihbar tazminatı” ödenmez.

Apartmanın ısınma sistemi nasıl değiştirilebilir

SORU:
Apartmanımız merkezi sistemle ısınıyor. Isınmayı kombi sistemine geçirmek için kat maliklerinden aranan oy çoğunluğu nedir?
İrfan Sönmez- İZMİT
YANIT: Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 42. maddesine göre; merkezi sistemle ısınan binayı, ferdi sisteme çevirebilmek için kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğu ile karar almaları gerekiyor.

Karım istemiyor diye babama bile kefil olamayacak mıyım?

SORU:
Babam, evini satıp denize manzaralı bir ev alacak. Bankadan konut kredisi kullanacak, ben de kefil olacağım. Banka “eşinizi de getirmeniz gerekiyor. O da babanıza kefil olmanıza rıza gösterecek” dedi. Bu mecburiyet kalkmamış mıydı?
Songül Akkaya- TOKAT
YANIT:
Hayır kalkmadı. Ticari işlemlerde kalktı. Bireysel kefaletlerde (konut, otomobil vb.) eşin rızası aranıyor. Aslında anne, baba, çocuk, eş ve kardeşler bu olayın istisnası olmalı ama yasa bu istisnaya yer vermemiş. Sonuç olarak, eşiniz rıza göstermezse, babanıza bile kefil olamayacaksınız!

Haberin Devamı

Askerliği borçlanma emeklilik tarihini öne alır mı?

SORU: Normalde 54 yaşında emekli olacağım. Askerden önce sigorta başlangıcım vardı. Askerlik borçlanması yaparsam, daha önce emekli olabilir miyim?
Salih Coşkun- ANKARA
YANIT:
Askerlikten önce sigortalı olduğunuzdan, “askerlik borçlanması” emekli olma tarihinizi değiştirmez yani daha erken emekli olamazsınız.

Şirkete alınan motosikletin KDV’si

SORU: Şirketimizin pazarlama faaliyetinde kullanılmak üzere alınan motosikletin KDV’sini indirim konusu yapabilir miyiz?
Umut Kaya -İSTANBUL
YANIT:
Evet indirebilirsiniz.

Kocamın lojman kirası benim kira gelirimden indirilir mi?

SORU: Eşime tahsis edilen lojman için ödediğimiz kirayı, bana ait konut kira gelirinden indirebilir miyim?
Burcu Gürsoy- YOZGAT
YANIT:
Gerçek gider yöntemini seçmeniz koşuluyla indirebilirsiniz.

Yazarın Tüm Yazıları