Muş'ta Irak tartışması

MUŞ ile ilgili bu üçüncü yazı. Sıkılmış olabilirsiniz ama karşınızda bir Muş fahri hemşehrisi bulunuyor.

Yıllar önce, Yemen türküsünün Muş'a ait olduğunu yazdığımda fahri hemşehri ilan edilmiştim. O günden beri ilk kez gitme fırsatı bulduğum Muş'ta Türkiye'nin tüm sorularına yanıtlar arayınca üç günü bile zar zor yettiriyorum.

İlk yazıda koruculuk sisteminin barış döneminde yeni bir sorun olarak ortaya çıkmasını ele almıştım.

İkincisinde yani dünkü yazıda, bölgenin Avrupa Birliği'ne bakışını yansıtmaya çalıştım. Kürt sorununun çözümü için değil -çünkü bunu ancak biz birlikte çözeriz diyorlar- Türkiye'nin yararına olacağı için AB üyeliğinin istendiğini aktardım.

Bugün de bölge halkının Irak operasyonru konusundaki düşüncelerini yazacağım. Bölge halkı Irak'a operasyon konusunda ne düşünüyor?

Washington'dan verilen mesajlar, Irak'ın toprak bütünlüğünün bozulmayacağı yolunda olsa da, bağımsız bir Kürt devletine yol açma ihtimalini taşıyan bir operasyon, etnik bir siyasi parti niteliğindeki HADEP çevresindeki halk tarafından nasıl karşılanıyor? Halk, böyle bir operasyon karşısında ne hissediyor?

* * *

KÖRFEZ
Savaşı'ndan sonra duygular çok değişmiş. O dönemde, yani 90 başlarında ABD operasyonunun yarattığı heyecanın yerini şimdi tepki almış.

İnsanlar tepkili. ‘‘Bak ne olacak sana söyliyim’’ diyor bir köylü, ‘‘bombaların ipini gevşek tutacaklar bizim başımıza düşecek, merminin barutu az gelecek bizi vuracak.’’

‘‘Irak'tan da, Türkiye'den de atılacak silahlar Kürtlerin üzerine düşecek!’’

Savaş denince tüyler diken diken oluyor buralarda.

Irak operasyonu ne Türkiye açısından ne Kürt kökenli Türkler açısından hiçbir yarar sağlamayacak. Muş'ta insanların duygusu bu.

‘‘Savaş kelimesi bile halkı tedirgin ediyor’’ diyor bir genç, ‘‘Biz savaşın içinde yaşadık. Savaşı bilen bir toplum, bile bile böyle bir şeyi kimse için istemez.’’

* * *

SAVAŞIN
yerine ‘‘aydınlanma’’yı koymak istiyorlar artık. HADEP Muş İl Gençliği bir kültürel atılım programı başlatıyor. İlk adım köylere kitaplıklar kurmak.

Ben de kitap göndereceğim. Kendilerine söz veriyorum. Siz de ‘‘hadep-49@mynet.com’’dan ilişki kurabilir ve kitap yollayabilirsiniz.

‘‘Biz HADEP Muş İl Gençliği olarak, tüm olanaklarımızı zorlayarak bölgemizde aydınlanma ve yeniden doğuşun gerçekleşmesi için harekete geçtik. Amacımız, halkımızın tarih, kültür, sanat ve doğa değerlerine sahip çıkmak’’ diyorlar. Bu ‘‘hümanist harekete’’ destek istiyorlar.

Kampanya ile ilgili bir bildiri de kaleme almışlar. ‘‘Bilim, bilgi ve uygarlıklar Mezapotamya'da otaya çıktı.. Grek uygarlığında okullarda gelişti, Rönesans sonrası Avrupa'sında ise üniversitelerde evrenselleşti’’ diyorlar. Hani Arap, İslam medeniyetleri ve diğerleri? Entellektüel gelişmeyi engelleyen, düşünce özgürlüğünü sınırlayan resmi tarih arayışı.

Aslında yapılacak ne kadar çok iş var. Özgür tartışma ortamlarında tartışılacak ne çok konu, birlikte bulunacak ne çok doğru, ortaya çıkartılacak ne çok zenginlik var.

Yapacak öyle çok işimiz var ki. Gençlik de bunun farkında ve artık savaş, nerede olursa olsun kimsenin istemediği bir şey.
Yazarın Tüm Yazıları